Tavasztól őszig ingyen kínálja magát. Tudjuk, hogy egészséges, mondhatni superfood, de hogy a gyerekek is megkóstolják, ahhoz íme pár ötlet.
A csípős levelű zöld vitaminkomplex, ami miatt az erdei kirándulásokra hosszú nadrágban kell indulni (mondjuk a kullancsok és szúnyogok miatt sem árt) tavasztól kezdve ingyen kínálja magát a természetben. Főleg patak vagy árokpartokon, félárnyékos, borkos helyeken, az aljnövényzetben.
Az elmúlt időkben több kérdést is kaptam arról, hogy a csalán adható-e kicsiknek, és milyen formában. Nagyon örülök, hogy ez a növény is kezd közismert alapanyaggá válni, mert megéri felvenni érte a gumikesztyűt. Sokféle ételhez, sokféleképp hozzáadható, és igen, lehet vele úgy bindzsizni, hogy a gyerekek is szeressék.
A kirándulókat kíséri tavasztól őszig
Az, hogy csalánnal kéne készíteni valami finomat, általában tavasszal jut eszébe az embernek, amikor az első zsenge hajtások megjelennek. Olyankor a főzelékek, krémlevesek logikusan adódnak. De ez a gyógynövény egész nyáron, és még ősszel is emlékezteti a kirándulókat, hogy valami konyhai kísérletnek is vágjanak már neki, ne csak az erdei ösvénynek.
Zárójel: ezek is csalánnak hívják
A kertekben is nagyon el tud terjedni. Ahogyan a szintén csalánnak nevezett piros és fehér árvacsalán (Lamium Purpureum és Album) is ott tud virítani, és ugyanúgy értékes gyógynövényünk. Ezek a citromfűvel és a mentafélékkel ápolnak rokoni kapcsolatokat, és a tavaszi virágzás idején lehet felismerni olyanokról, mint a családjára jellemző átellenes levélállás, vagy a lilás, rózsaszínes, illetve fehér ajakos virágai a levélhónalji álörvökben. A pirosnak vizelethajtó, baktérium és gombaellenes-, vérzéscsillapító, izzasztó hatása is van. Külsőleg az összezúzott levelek rovarcsípéseket kínjait enyhítik. A fehér virágú gyomorsav túltengésre és a ciklust érintő női bajokra is használható. De mint egyszerű, konyhában is bevethető növény, szedhetünk egy marékkal, aprítva salátába szórhatjuk. Fűszerez, és plusz ásványi anyagokkal, antioxidánssal lát el.
Visszatérve a nagycsalánra, ennyi mindenre jó
A nagycsalánra is (Urtica Dioica) inkább fűszernövényként érdemes tekinteni, ha gyerekekről van szó, és kis mennyiségben használni, nem pure csalánkrémlevessel, főzelékkel próbálkozni náluk. Sok gyógyhatása között vértisztító, vizelethajtó, a kiválasztást segítő, köszvény, ízületi gyulladások, és egyes reumatikus problémák kezelésére is alkalmas.
Vérszegénységre is használható egy komplex kezelés részeként, és az immunrendszer támogatása is várható tőle. Az ősszel gyűjtött gyökere is értékes, különösen prosztata bajokra, és a levelek külsőleg is használhatók többek közt hajhullás elleni kezelés részeként.
Miért is ne használjuk gyerekeknél nagyobb mennyiségben? Egyrészt mert a hatóanyag tartalma eltérő lehet, attól függően, hol szedjük, mikor szedjük. Tavasszal például erősebb a vitamin és ásványi anyag tartalom, a levelek sötétebbek, míg nyáron, ősszel világosabbak. Másrészt a vizelethajtó hatását sem kívánjuk a kicsiknél. Ezért is ha a szárakról lefosztunk nem zsáknyi mennyiségű levelet, akkor azzal ki lehet egészíteni az ételeit.
Tipp
Csalánt, ahogy más vadon termő gyógynövényt autóforgalom mentes helyről érdemes szedni. Az sem utolsó szempont, hogy a kutyasétáltatás útvonalán kívüli helyek ideálisabbak. A legjobb az lenne, ha saját, vagy ismerős kertjéből, megbízható eredetből való csalánt használnánk fel.
Mit lehet tenni, hogy ne csípjen?
A szárról lefosztani és megmosni kesztyűben lehet, de ha utána főzzük, pároljuk, blansírozzuk, akkor nem fog csípni. Az aprónak sem kell aggódnia, nem fog belecsípni a nyelvébe. Legfeljebb élénk, kesernyés ízével. A csalán itt segít a usernek abban, hogy mértékletesen használjuk, mert a feketeöves gasztronomómiai nyitottságú gyerekeknél sem könnyű ez az ízvilág önmagában. Egyszerűen és nagyszerűen ételtársulásokra termett.
Milyen ételekhez illik a csalán?
- Rántottához: amikor a hagymát üvegesre pirítottuk, mehet hozzá az aprított csalán (én itt még más zöldséget is bele szoktam tenni, van, hogy cukkinit, paprikát, káposztát, néha – bocsánat – nyári almát), és ha minden kellemesen elfáradt, az elhabart tojások. A csalán a szalonnától sem riad vissza.
- Zöldségleveshez, húsleveshez: a leves főzés végén, amikor a zöldfűszereket szórjuk, szórhatjuk nagyvonalúan az aprított csalánt is.
- Zöldségkrémlevesekhez: a sárgarépa, a sütőtök, a karalábé, a cukkini, a karfiol és a brokkoli sem tiltakozik, ha egy marék csalán is szervül velük. Például a cukkinivel, karalábéval együtt leturmixolható. A sárga krémlevesek színének nem tesz jót a csalánnal közös turmixolás (kivéve ha a katonai színek iránt erős a vonzódás).
- Paradicsomleveshez: külön kategóriaként szerepel, mert méltán népszerű a gyerekek körében. Hát egy kis aprított csalánt nagyon jól elbír.
- Főzelékekhez: nem eretnekség a zöldfűszereket amúgy is szerető zöldbabfőzelékhez, tökfőzelékhez a kaporral együtt kis aprított csalánt is tenni. A krumplifőzelék és a leveles főzelékek, például kelkáposzta is kiegyezik vele. Egy mentás zöldborsó főzelék ízeit még inkább erősíti. A karakteres zöld leveles főzelékekhez, spenóthoz, mángoldhoz viszont a két dudás esete miatt nem biztos, hogy ideális, túl harsánnyá, keserűvé tud válni.
- Főtt krumplihoz: finomra aprítva az éppen leszűrt, gőzölgő krumplihoz keverve, vagy lazán rázogatva belefonnyad a köretbe. Egy kis vajjal, vagy olívaolaj feldobja, és más fűszerek is, például petrezselyem, zsálya, vagy rozmaring.
- Főtt rizshez, köleshez, gőzben párolt kuszkuszhoz a krumplihoz hasonló módon.
- Szendvicskrémekhez, mártogatósokhoz: például ez a zero waste zöld humusz simán készülhet csalánnal.
- Rizibizihez: a zöldborsó kiegészítője lehet. Még egy kis bazsalikom hozzá, és az illata is csalogató.
- Fasírthoz: nincs az a zárkózott darált húsos golyó, csevap, pleskovica vagy más formai jegyeket mutató fasírt, amelyik ne viselne el egy kis aprított zöldet. Ez pedig lehet pár marék csalán. Halfasírthoz is bevethető.
- Zöldségfasírthoz: vegán gombóc szellemiségben talán még közelebb is áll a csalánban gondolkodáshoz, mint a darált húsos. Akár gombafasírthoz, falafelhez, hajdinafasírthoz, brokkolis fasírthoz
- Tócsnikhoz: A hagyományos krumplis tócsnit is tartalmasítja, de az alternatív lepénykék, például zelleres, vagy cukkinis is nagyon jól fogadja a csalánt.
Tipp
A címlapképen szereplő ételek: krumplileves csalánnal, májas pirított rizs csalánnal és tökmaggal, csirke curry csalánnal kiegészítve.
Hogyan tudnád jobban megszeretni és változatossabban elkészíteni a zöldségeket? Hogyan tudnád elérni, hogy a családod is értékelje? Hogyan tudnád azt a kevés idődet beosztani a kitalálásra, beszerzésre, főzésre? Étrendtanácsadásomon örömmel segítek. Ha pedig családi receptekre, inspirációra van szükséged, kövess Facebookon, Instagramon!