fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • Egyéb kategória

    Házi gnocchi pisztáciás bébispenót pesztóval

    Végre érkeznek a friss zöld hajtások, levelek, első zsenge saláták. Legszívesebben mindenbe marokszámra tennék. Ebben segítségemre vannak a krumpligombócok, mert rengeteg zöldet elbírnak, ha cserébe kapnak egy jó kis pirítást, fokhagymát, magokat. 

    Házi gnocchi pisztáciás bébispenót pesztóval

    Hozzávalók 4 személyre: 

    A gnocchi:

    • 60 dkg burgonya (lisztesebb, szétfővő C jelölésű)
    • 20 dkg barnarizsliszt
    • 5-8 dkg hajdinaliszt
    • 1 ek útifű maghéj (elhagyható)
    • 2 tojás 
    • Kevés reszelt szerecsendió 
    • 1-2 kk só
    • 1-2 ek kókuszzsír (esetleg kacsazsír)

    A pesztóhoz: 

    • 15 dkg bébispenót 
    • 5 dkg héjától megtisztított, pörkölt pisztácia 
    • 5 dkg tökmag
    • 1 gerezd fokhagyma
    • 5-8 levél friss bazsalikom (vagy 1 ek szárított)
    • 3-4 ek hidegen préselt szőlőmagolaj (vagy más, semleges ízű extraszűz olaj)
    • 1 tk tökmagolaj
    • 1 kk só (fekete himalája sóval – kala namakkal – még finomabb)

    Elkészítés: 

    A burgonyát héjában megfőzzük. Ha langyosra hűlt, lehántjuk a héjakat, és egy keverőtálban krumplinyomóval összenyomjuk. Rászitáljuk a liszteket, hozzá mérjük az útifű maghéjat, ráütjük a megmosott tojásokat, sózzuk, fűszerezzük, és kézzel gombóccá dolgozzuk. 15 perc pihentetés után 4-5 kisebb gombócra választjuk szét, és belisztezett nyújtódeszkán nagyjából 2 centis átmérőjű hengerekké görgetjük. Késsel másfél centis darabokba vágjuk, minden darab szögteles végét lekerekítjük, lapos, ovális gombóccá formázzuk, és 3-4 adagban bő, forró, enyhén sózott vízben nagyjából 4 perc alatt megfőzzük. 

    A tökmagot serpenyőben zsiradék nélkül átpirítjuk. A pisztácia nagyobb részével ledaráljuk, egy kisebb részét késsel durvábbra aprítjuk. Az átmosott bébispenótot aprított fokhagymával és bazsalikommal egy mozsárban összetörjük (késes aprítóban is készülhet, ha kevés az idő – ez esetben egy kis olajat is adjunk hozzá). Keverőtálba áttéve sózzuk, elkevererjük a darált tökmaggal, pisztáciával és bőven meglocsoljuk szőlőmagolajjal. Tálalás előtt a gnocchit serpenyőben kisebb adagokban kevés zsiradékon megpirítjuk, egy adag pesztóval átforgatjuk, végül megszórjuk aprított pisztáciával. 

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers