Végre érkeznek a friss zöld hajtások, levelek, első zsenge saláták. Legszívesebben mindenbe marokszámra tennék. Ebben segítségemre vannak a krumpligombócok, mert rengeteg zöldet elbírnak, ha cserébe kapnak egy jó kis pirítást, fokhagymát, magokat.
Házi gnocchi pisztáciás bébispenót pesztóval
Hozzávalók 4 személyre:
A gnocchi:
- 60 dkg burgonya (lisztesebb, szétfővő C jelölésű)
- 20 dkg barnarizsliszt
- 5-8 dkg hajdinaliszt
- 1 ek útifű maghéj (elhagyható)
- 2 tojás
- Kevés reszelt szerecsendió
- 1-2 kk só
- 1-2 ek kókuszzsír (esetleg kacsazsír)
A pesztóhoz:
- 15 dkg bébispenót
- 5 dkg héjától megtisztított, pörkölt pisztácia
- 5 dkg tökmag
- 1 gerezd fokhagyma
- 5-8 levél friss bazsalikom (vagy 1 ek szárított)
- 3-4 ek hidegen préselt szőlőmagolaj (vagy más, semleges ízű extraszűz olaj)
- 1 tk tökmagolaj
- 1 kk só (fekete himalája sóval – kala namakkal – még finomabb)
Elkészítés:
A burgonyát héjában megfőzzük. Ha langyosra hűlt, lehántjuk a héjakat, és egy keverőtálban krumplinyomóval összenyomjuk. Rászitáljuk a liszteket, hozzá mérjük az útifű maghéjat, ráütjük a megmosott tojásokat, sózzuk, fűszerezzük, és kézzel gombóccá dolgozzuk. 15 perc pihentetés után 4-5 kisebb gombócra választjuk szét, és belisztezett nyújtódeszkán nagyjából 2 centis átmérőjű hengerekké görgetjük. Késsel másfél centis darabokba vágjuk, minden darab szögteles végét lekerekítjük, lapos, ovális gombóccá formázzuk, és 3-4 adagban bő, forró, enyhén sózott vízben nagyjából 4 perc alatt megfőzzük.
A tökmagot serpenyőben zsiradék nélkül átpirítjuk. A pisztácia nagyobb részével ledaráljuk, egy kisebb részét késsel durvábbra aprítjuk. Az átmosott bébispenótot aprított fokhagymával és bazsalikommal egy mozsárban összetörjük (késes aprítóban is készülhet, ha kevés az idő – ez esetben egy kis olajat is adjunk hozzá). Keverőtálba áttéve sózzuk, elkevererjük a darált tökmaggal, pisztáciával és bőven meglocsoljuk szőlőmagolajjal. Tálalás előtt a gnocchit serpenyőben kisebb adagokban kevés zsiradékon megpirítjuk, egy adag pesztóval átforgatjuk, végül megszórjuk aprított pisztáciával.