fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • Egyéb kategória

    Mit tanítsunk a nagyböjtről a gyerekeknek? 

    A Húsvét előtti negyven napnak van néhány érdekes üzenete, amiről jó, ha a gyerekek is tudnak. Összegyűjtöttem ezeket. 

    “Én biztosan sosem fogok böjtölni. Kibírnám édesség nélkül, kenyér nélkül is Húsvétig. De hús nélkül nem” – jelentette ki a lánykám.

    Pedig mennyire nem csupán a húsfogyasztás korlátozásáról szól a nagyböjt, és nem is arról, 40 napos határidőig kibírj valami kényszerű szabályt. Látva, hogy más gyerekeknek is lehetne még a látókörét tágítani a böjtről, mert érdekes és tanulságos téma, kaptam ihletet ehhez a poszthoz. Igyekeztem a gyerekeknek is érdekesen összefoglalni, ha kedvetek lenne mindezeket megosztani velük.  

    Mikor van a nagyböjt? 

    A farsangi időszak után hagyományosan a húshagyó kedd volt az az alkalom, amikor az ünnepről maradt finomságoknak eleink még egy lakoma keretében a végére jártak. Innentől egy időre zárul a baracklekváros és fánkos szelence. A következő nap már nagyböjt kezdete, a hamvazószerda. Ez a nap idén, azaz 2025-ben március 5-re esik, és az időszak nagyszombaton (idén április 19-én) ér véget.  

    Vallási szempontból mi a célja? 

    A hívők böjttel, bűnbánattal, imádságokkal, és egymás felé kedvességgel,  jótékonysággal készülnek lélekben Jézus feltámadására.

    Miért negyven napig tart?

    A nagyböjt latin elnevezése (quadragesima) negyvenet jelent. Ez a szám szimbolikus jelentéssel bír. 

    • A négy, illetve a negyvenes szán a Bibliában  próbatételhez, a megtisztulához, felkészüléshez kötődik. Az adventi időszak négy hetében is hasonlóan megjelenik a felkészülés, az ünnepre hangolódás, várakozás
    • Jézus negyven napot töltött a pusztában böjtöléssel és imával, mielőtt (immár tudjuk, sikertelenül) megkísértette az ördög. 
    • Izrael népe negyven évig vándorolt a pusztában, mielőtt beléphetett az Ígéret Földjére. 
    • Mózes kétszer is negyven napot töltött a Sínai-hegyen böjtöléssel és imával, amikor megkapta a Tízparancsolatot.
    • Illés próféta szintén negyven napot böjtölt, amikor a Hóreb hegyére menekült.

    Milyen étkezési szokások kapcsolódnak az időszakhoz? 

    Az évszázadok során az előírások alakultak, formálódtak. Általánosságban a 14 év fölöttiekre, illetve egészséges emberekre vonatkozóan a következőket volt fontos szem előtt tartani: 

    • Háromszor étkezhetünk egy napon belül, és azok közül is csak egyszer lakjunk jól. 
    • Kerüljük a húsfogyasztást, és korlátozzuk az állati zsiradékokat 
    • Korlátozzuk az édességeket
    • Igyekezzünk felhagyni a rossz szokásokkal, mint az alkohollal, dohányzással  
    • Hús helyett a fehérje pótlására a hal, a tojás, a hüvelyesek, és magvak fogyasztása ajánlott volt. A halpéntek szokása is a böjti időszakból származik. 
    • A tejtermékek a böjt szigorúságától függően belefértek az étrendbe. 

    Ha megfigyeljük a hagyományos böjti ételeket, egészen korszerű, tudatos minta rajzolódik ki: 

    • Előtérbe kerültek a zöldséges egytálételek
    • A bab és lencse a szegények számára elérhető hüvelyesek voltak. Ezek szénhidrát és növényi fehérjeforrások. 
    • Szívesen készítettek gabonakásákat. Kölesből, hajdinából (amit helyenként az országban pohánkának hívtak) is főztek kását, mint ahogy manapság újra szokás. 
    • Köreteiket többek közt krumpliból, kukoricából (pl puliszka, kukoricamálé), árpából készítették, illetve az említett kölesből, hajdinából is. 
    • Szerették a leveseket, amelyek melengető, és folyadékpótló ételek is voltak. A levesbetétek is lehettek alter gabonák. 
    • A halat natúr módon készítették el, például hallevesek formájában
    • Erjesztett ételeket is fogyasztottak, például savanyított zöldségeket, káposztát, sárgarépát. Ezeket ma a bélflórát, és az immunrendszert támogató csemegeként is fogyasztjuk. Az erjesztés hatására az étel tápanyagtartalma jelentősebb lesz. 
    • Csíráztatott gabonákból készült ételeket is fogyasztottak. Például a csiripiszli, azaz csíramálé csíráztatott búzából készült kása volt, amelyet megsütve ettek.
    • Sütemények helyett sült vagy aszalt gyümölcsöket választottak. A böjt szigorúságától függően használták a mézet

    A hagyományos böjti étrendnek nemcsak az volt a célja, hogy a téli, melengető, kalóriadús ételek, az ünnepek, és farsangi trakták után átvezessen a könnyedebb, szezonális irányba, hanem hogy a tavasszal újra induló kerti és földmunkákra az ember kellően fitt tudjon lenni. 

    Milyen szokásokat lehet még beépíteni a nagyböjtbe? 

    A felnőttek egy része ilyenkor belevág egy néhány napos tavaszi tisztítókúrába. Választhatnak a gyógynövényes változatok, a gyümölcsös, zöldséges léböjtök, vagy egyszerűbb étrendi könnyítés között. 

    Az időszak azt is sugallja, hogy az egészségünk érdekében vállalhatunk valamilyen lemondást. Vannak, akik például az édességeket fogják vissza. Ezt több módon is lehet:

    • Ki lehet próbálni, hogy egy-egy délelőtti vagy délutáni rágcsálnivaló helyett gyümölcsöt választunk
    • Bolti édesség helyett a szüleinkkel, vagy nagyszülőkkel házit készítünk –  cukor helyett gyümölcsökkel édesítve. 
    • Olyan, szeretett nassok, mint például a gyümölcsjoghurtok, pudingok házilag is elkészíthetők, és nem kellenek hozzá adalékok, hozzáadott cukor

    Még több cukorcsökkentő ötlet itt 

    Ilyenkor szokás a már nem használt, fölösleges dolgainkból selejtezni. A régi, már nem használt játékokból is érdemes egy pakkot készíteni és elajándékozni, vagy valamelyik Zero Waste csoportban felkínálni. Ez garantáltan jó érzés, és teret ad arra is, hogy új játékok tudjanak beáramolni a gyerekszobába. 

    A tavaszi nagytakarításban is részt vehetnek a gyerekek. A tiszta ablaküvegen keresztül könnyebben meg lehet látni a lopakodó húsvéti nyuszit is.

    Keress bizalommal táplálkozási tanácsadásomon!

    • Kérdéseid vannak a hozzátáplálásról, vagy arról, hogyan lehetne megszerettetni a gyermekeddel az egészséges ételeket? 
    • Saját egészségügyi kihívásaidból keresed a kiutat? 
    • Nehézséget jelent, hogy változatos étrendet alakíts ki a családnak a rengeteg egyéb feladatod mellett? 

    Táplálkozás tanácsadóként és természetgyógyászként segítek. Figyelemmel, alapossággal, holisztikus szemlélettel kísérlek a megoldás felé. Gyakorlatias tanácsokkal, beszerzési és főzési tippekkel, saját, bevált receptekkel is igyekszem átfogó támogatást nyújtani.

    Ha pedig családi receptekre, inspirációra van szükséged, kövess Facebookon, Instagramon!

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers