fbpx

Mindenmentes gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étrendtanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • Rólam

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozási tanácsadó, receptfejlesztő, háromgyerekes anya. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző étrendi szükségletek összehangolása családon belül. 

     

    Sokáig nem voltam tudatos evő. Majdnem tíz éve autoimmun betegség és termékenységi problémák miatt életmódváltásba vágtam, és ebből izgalmas dolgok születtek. A gyerekeim, a blogom, egy véget nem érő tanulási folyamat és táplálkozás tanácsadás speciális étrendi igényekkel élők számára.

    Táplálkozás tanácsadás

    Az életmódváltások gyakorlati megvalósítása a legnehezebb feladat, különösen egy család életének a megszervezése mellett. Ismerem és átérzem, ezért is segítek egyéni, illetve családi konzultációs lehetőséggel a megfelelő étrend kialakításában. 

    • A különböző családtagok eltérő problémáira megoldást nyújtó étrendeket segítek összehangolni
    • Jó minőségű alapanyagok beszerzési forrásában, és beváráslólisták összeállításában segítek 
    • A családi heti menütervezéséhez ötleteket nyújtok  az egyéni érzékenységek és preferenciák, és persze a szezonalitás és beszerezhetőség figyelembevételével
    • Fontosnak tartom a hozzátáplálás kezdetétől a baba és anya étrendjét összehangolni, és a kivitelezését megkönnyíteni.

    Tanulmányaim

    A gyerekekek mellett kezdetben itthon tanultam, majd pedig, amikor már az utca végénél tovább engedtek, képzéseken folytattam a tanulást.  2018-ban funkcionális táplálkozási tanácsadói képesítést szereztem, amit azóta több egyéb képzéssel egészítettem ki: 

    • laborleletek értékelése
    • az inzulinrezisztencia korszerű és személyre szabott kezeléséről
    • az anyagcsere típusok és azoknak megfelelő étrendek kialakításáról, 
    • az autoimmun betegségeket javító étrendek
    • emésztési problémák korszerű gyógyítása
    • gyulladásos bélbetegségek kezelése
    • krónikus gyerekbetegségek kezelési lehetőségeiről étrendek segítségével
    • komplementer hormonegyensúly tanácsadás
    • természetgyógyász képzés folyamatban

    Így indult az Édes pofa blog…

    Három gyermekem született, akiknek köszönhetően a konyhánk a nappalink, a dolgozószobánk, és a játszóterünk is. A hozzátáplálás idejétől kikísérletezett és bevált receptjeimet összegyűjtve 2016-ban elindítottam az Édes pofa blogot. 

    A blog indítását az is ösztönözte, hogy sok kérdést kaptam intoleranciákkal, allergiával, emésztési zavarokkal küzdő ismerőseimtől. A kérdések egy része gyerekekhez és a család étkezésének a menedzseléséhez kapcsolódott. A környezetemben több ekcémás, bizonyos alapanyagokra allergiás, illetve intoleráns kisgyerek él, de többen vannak azok is, akik kíváncsiságból és az egészségük érdekében “csak” tudatosabban és változatosabban szeretnének enni. 

    …és így bővült 

    A visszajelzések alapján a blog tematikája idővel bővülni kezdett. A gyerekeknek szóló receptjeim a hozzátáplálástól az óvodás, iskolás korosztályig már több korcsoportnak szólnak, és családi receptjeimmel is próbálok segíteni, hogy a főzés logisztikája minél egyszerűbb legyen. A recepteken kívül a kisgyerekes családok étkezését érintő összefoglaló cikkeket is írok, és találkozhattok a tudatos táplálkozással kapcsolatos interjúkkal, riportokkal is.

    Hol találkozhatsz még a munkáimmal? 

    Gasztrobloggeri és tanácsadói ténykedésemből az utóbbi években inspiráló együttműködések születtek. Receptjeim jelentek meg különböző magazinokban, mint például a Lila Füge magazinban és online gasztro oldalon, az Árkád Foodloft szakácskönyvében, a Príma konyha, a Príma konyha mentes, illetve a Vidék íze lapokban. Gyerekek táplálkozásával kapcsolatos életmód cikkeim a Gyereklélek magazinban is olvashatók, az Abracadabra World bemutatkozó e-bookja számára pedig ismeretterjesztő anyagot és immuntámogató étrendet állítottam össze receptgyűjteménnyel.

    Tapasztatalataim a reform konyhában

    Sok éve már, hogy lemondtam a feldolgozott élelmiszerekről, a gluténtartalmú gabonákról, a tejtermékek nagy részéről, a finomított cukorról. Helyettük minél inkább élő és rostban gazdag ételeket választok. Tapasztaltam, hogy a szervezet milyen hosszú ideig tudja tolerálni a tápanyagszegény, feldolgozott élelmiszereket és milyen hálás tud lenni azért, ha egészséges ételeket, valódi tápanyagokat kap. Azóta még inkább tisztelem az ételeket. 

    A főzés számomra önkifejezési mód, és a gondoskodás egy formája, az étkezés öröm, a tudatos étrend kialakítása pedig egy hosszú távú befektetés a saját és a családom egészségéért. 

    Termelői források után kutatok, a beszerzés logisztikájátval együtt. Mentes alapanyagokkal kísérletezem, már soknak megismertem spéci működését. A liszteket, a tejtermékeket és cukrot és esetenként tojást helyettesítő megoldások közül kíváncsiságból szinte mindet kipróbáltam, ami a hazai kínálatban elérhető, és mostanra saját módszereim és praktikáim vannak.

    @edespofablog

    Followers