
Vöröslencsés hummusz, vagy babos golyó, fűszeres rizs is készülhet a tavaszi erdők áldásával. Ötleteket adok a hosszan friss tárolásra is.
Melyek azok a medvehagymás ételek, amelyeket a leggyakrabban készít a magyar ember? Medvehagymás pogácsa, medvehagyma krémleves, és medvehagyma pesztó.
Ezeken a remekségeken túl szeretnék ötleteket adni, hogy a gyerekeknek minél több alkalma legyen találkozni a medvék tavaszi immunerősítőjével. És arra is, hogy rövid szezonját hogyan használhatjuk ki még inkább.
Az előző részben összegyűjtöttem, hol tudunk az országban medvehagymát szedni szabadon. Arról is írtam, miért olyan egészséges növény, amiért a kirándulás örömén túl is érdemes gyűjteni belőle.
Megosztó növény a kicsik körében. fokhagyma illatával, csípős kesernyés ízével nem mindenkinek jön be, ezért, régóta próbálgatom, milyen formában és milyen mennyiségben tud a gyerekek kedvére lenni.
A legutóbbi Édes Pofa Ételkészítő Műhely foglalkozás témájául is ezt a szuperlevelet választottam. Az 1-3 éves, illetve az óvodás korosztállyal három kisétket készítettünk vele: egy zöldborsós szendvicskrémet, egy rizses köretet, és egy ayrant, azaz joghurt italt, amelyben diszkréten, árnyalatot hozzáadva szintén megjelent. Mindig van lehetőség egyedi variációkra, de összességében a zöldborsókrém volt a leginkább kedvükre.
A következő ötletekben a medvehagyma szintén nem főszereplő, mint egy krémlevesben, vagy pesztóban, hanem ízesítőként gyerekbarát módon tud brillírozni.
Fűszerként használhatjuk például
- Fűszervajban például kakukkfű, zsálya, borsikafű mellett
- Fűszeres túrókrémben kaporral
- Hummuszban fokhagyma helyett. Remekül együttműködik a római köménnyel és a szezámkrémmel is.
- Falafelbe apítva is ugyanilyen sikeres lehet
- Halkonzervből készült krémekben citrommal, oregánóval kiegészítve remek
- Sárgarépakrémben, amit szintén használhatunk szendvicskrémként
- Fasírtokban fokhagyma helyett. Lágyabb ízt ad, és apróra vágva diszkrétebben simul a masszába
- Zöldséges palacsinta tésztájába sütve
- Kuszkusz tálak fűszereként friss petrezselyemmel keverve is szórhatjuk az alkotás tetejére
Néhány ötlet konkrétabban:
Medvehagymás babos golyó
A receptért katt ide!
Az édesburgonya, bab és medvehagyma összefonódásából keletkezett labdácska, amelyet a hozzátáplálás idején is készíthetjük. A receptje jól variálható.
Medvehagymás vöröslencse hummusz a hozzátáplálás idején
A receptért katt ide!
A csicseriborsónál könnyebben emészthető vöröslencséből, és a fokhagymánál lágyabb rokonból készült változatot a legkisebb gurmék is kóstolhatják, akár a 8. hónaptól kezdve.
Amikor több, mint fűszer
Ha pedig nem fűszerként, hanem önálló alkotó elemként sütünk, főzünk vele, akkor a gyerekeknél sikeresebb lesz, ha nem domináns zöldségként használjuk, mint például egy medvehagyma pesztóban, hanem kiegészítőként.
Medvehagyma pesztó helyett medvehagymás pesztó

Kényes az egyensúly, hogy még medvehagymás karakterű legyen, de ne legyen telivér csípős. Két megoldás lehet. Az egyik, hogy csinálunk egy felnőttes változatot és ha a kicsinynek kínáljuk, akkor kiveszünk belőle, és átturmixoljuk neki lágyabb zöldségekkel, magokkal.
A másik, hogy eleve szelídebb ízű zöld levelekkel, például spenóttal, madársalátával együtt készítjük, és benne a medvehagyma inkább csak árnyalat. Nálunk inkább ez működik.
Néhány ötlet az összetételhez:
- Olyan, zöld leveleket választhatunk alap zöldségként, mint spenót , zsázsa, fejes saláta, madársaláta
- Remekül el lehet sütni itt is a zsenge sárgarépa vagy a hónapos retek levelét
- A bazsalikomot nagyon kívánja ez a fajta pesztó is, csak itt nem arról szól az szósz, csupán ízesítője
- A zöldek kis része lesz így a medvehagyma néhány száltól fél csokorig terjedő potenciálban
- Ha az olívaolaj is erős, vagy keserű a kisdedeknek, akkor egy része szőlőmagolajjal helyettesíthető
- A méregdrága fenyőmag helyett kerülhet bele pirított napraforgó mag
- Pirított tökmaggal is nagyon finom
- Édesebb, lágyabb ízt ad, és krémesebb állagot a mandula
- Ha mehet a tejtermék is, akkor a parmezán elmaradhatatlan. Ha nem mehet a tejtermék, akkor nélküle is megvan az élvezeti érték.
Medvehagymás köretek

Rizs és krumpliköret kiegészítésére is kiváló. Nemsokára érkezik az újburgonya, és az is nagyon szívesen bandázik a medvehagymával.
A rizskörethez pedig néhány ötlet:
- Rizibizit kiegészíteni vele kiváló ötlet
- Zöldbabos vagy a hamarosan megjelenő spárgával kevert rizshez is jól passzol
- A rizottók, főleg a tengeri herkentyűs változatok szívélyesen fogadják.
A rizstől kicsit elrugaszkodva a medvehagymát a hajdina is szereti.
Medvehagymás hajdina és zellertócsni
A receptért katt ide!
A tavasz ízeiben bővelkedő gyerek fogás. A bátrabbak a receptben kiegészítő csalános szósszal is meglegyinthetik.
Hogyan tároljuk a medvehagymát?
- Ha befőttesüveg vízbe állítjuk, napokig friss marad.
- Ha enyhén nedves textilpelenkába csomagolva a hűtőbe tesszük, egy hétig is bírja magát. Arra kell csak vigyázni, hogy a nedves környezet kedvez a közelébe tett zöldségek penészedésésének.
- Csokorba kötve, lefelé lógatva kiszáríthatjuk. Így szárított fűszert készíthetünk belőle. A csípőssége enyhül, a fokhagymás illata visszább húzódik.
- Fagyaszthatjuk is megmosva, megszárítva légmentesen zárható műanyag zacskóban vagy tárolódobozban. Alternatív megoldásként aprítva jégkockatartóba is adagolhatjuk, és így könnyű adagonként felhasználni.
- Akinek van vákuumozó gépe, használhatja, hogy minimalizálja az oxigént fagyasztás előtt. Ez segít megőrizni az ízt és állagot.
Nehezen megy, hogy gyermeked megszeresse a zöldségeket? Komplex megoldást kínálok a táplálkozási tanácsadásomon.
- Játékos étrendbővítésem örömet hozhat a szülőnek, gyermeknek
- Jól variálható receptekkel segítek, speciális igényekre szabva is
- Bemutatom a menü tervező koncepciómat, amellyel könnyebb változatos étrendet kialakítani
Természetgyógyászként és táplálkozási tanácsadóként alapossággal, holisztikus szemlélettel kísérlek a megoldás felé. Gyakorlatias tanácsokkal, beszerzési és főzési tippekkel átfogó támogatást nyújtok. Keress bizalommal!
Ha pedig családi receptekre, inspirációra van szükséged, kövess Facebookon, Instagramon!