
5 javaslat, amit adtam a táplálkozási tanácsadásomon egy salátakerülő kislányt nevelő családnak.
A táplálkozási tanácsadásomon kaptam egy érdekes kérdést egy ötéves kislány édesanyjától, akiknek az étrendjének bővítésén dolgoztunk. Ez ihletett, hogy ezt a posztot megírjam, mert tapasztalom, hogy nem egyedi jelenség.
“Ha Lilla megkérdezi, mit készítek, és azt mondom neki, hogy salátát, már húzza a száját. Látom rajta, hogy veszett ügy, nem fogja megkóstolni, eldöntötte. A férjemmel szeretünk időnként salátázni. Mit csináljak, hogy ő is jobban nyisson?”
A konzultációimon igyekszem alaposan feltérképezni a család étrendjét és étkezési szokásait.
Melyek a fontos információk?
- A napirend, a rutinok alakulása, és a benne az étkezések helye, ideje
- Milyen szokások köthetők az étkezésekhez? És milyen hangulat jellemző?
- A gyerek ételekhez való viszonya milyen ízeket, állagokat fogad és nem fogad el, milyen igényei vannak a mennyiségre, összetételre, tálalásra.
- A szülő-gyerek táplálási kapcsolat alakulása
A salátával kapcsolatban pedig aktuálisan:
- Mit értenek a szülők saláta alatt?
- Mit ért a kicsi saláta alatt?
- Milyen jellemzői vannak és hogyan készül?
- Milyen szerepe van a salátának az étkezésben? Előétel, a főétel kiegészítője? Mennyire gyakori?
Ebben az esetben az derült ki, hogy a kislány a nyers leveleket nem komálja, sem a zöld színű ételeket. A család a főételek mellé szokott zöld salátát készíteni, és ez jellemzően fejes salátából, vagy jégsalátából, uborkából, paprikából, paradicsomból áll. Szeretnek rukkolát, spenótot is a kazalba keverni, és időnként káposzta is szervül.
Néha neheztelnek a kislányra, amiért ezt nem eszi, és hozzáteszik, “pedig egészséges”.
Sajnos nem a legjobb érv a nem szeretett zöldségek mellett, hogy “egyél belőle, hiszen egészséges”, mert a csimota könnyen kialakíthatja azt a logikai láncot, hogy ami nem ízlik neki, az egészséges, kvázi ami egészséges, az nem finom.
A saláták ízvilága jellemzően a kesernyés felé hajlik, ami a mai gyerekek étrendjében kevesebbet szereplő, és nehezebben elfogadható íz (mi ennek az oka? Itt írtam róla bővebben). Sok, magas tápanyag tartalmú zöldség van, ami keserű, ám egészséges: a keresztesvirágzatú növények, a K-betűsök, például karfiol, brokkoli, kelek és káposzták, salátafélék, illetve a gyógynövények. Ráadásul többségük még zöld is. Az ízek megismerése és megszokása szempontjából ez az íz és szín nagyobb feladatot ad a szülőknek.
10 trükk, ami segít a gyerekeknek a salátát megkedvelni
Bár a saláta csak egy része volt annak a csomagnak, amelyen ezzel a családdal dolgoztunk, de most csak a zöld kiegészítőkre kitérve több javasolatom is volt a szülőknek.
Korábbi posztomban részletesen írtam arról, hogyan érhetjük el, hogy egy gyerek megbarátkozzon a saláta műfajával, úgyhogy onnan is lehet még ötleteket meríteni, aki érintett.
1. Bővítsék a saláta receptjeiket!
Lilla esetében a fejes saláta, a jégsaláta, a rukkola a gyenge láncszemek (nahát, pont ami zöld, és keserű). Ezeknek nem kötelező minden keverékben ott lenniük ahhoz, hogy a salátát a jutalmazó központunk kipipálja. Készíthetünk a főfogásokat kiegészítő vitaminpakolást reszelt céklával, répával, almával. Meríthetünk a görög vagy sopszka salátából, a nagyon egyszerű és finom paradicsomos, mozzarellás caprese salátából, vagy akár a coleslaw-ból, ami majonézes káposzta keverék, és jól bővíthető például sárgarépával, almával, karalábéval. Egy nizzai saláta (amelybe főtt burgonya és zöldbab is keveredik) már-már egy komplett főétel.
2. A saláta név mellett más, kreatív elnevezéseket is használjanak!
Nem kell, hogy minden nyers zöldség kazlat salátának hívjunk. Ebben a posztban korábban összefoglaltam, hogy mekkora jelentősége van az étvágy alakulásában az, hogyan beszélünk a főztünkről. Az éttermi étlapok is sokszor élen járnak a gusztusos jelzőkben. Otthon is működnek az étvágygerjesztő jelzők és azok az elnevezések, amelyekkel a gyerekek azonosulni tudnak.
Néhány tipp a saláta alternatív elnevezésére: vitamin bomba, zöldségkavalkád, színes zöldségmix, zöld ropogtató, kerti kincsek tálja, űrhajós uzsonna, erő falatkák, varázs zöldek, kertgondozók snackje, szivárvány ropogós, színes harapnivalók, zebra csemege (helyettesíthető más, szimpatikus növényevő állattal), tündér csalamádé.
3. Van úgy, hogy a saláta nem, de néhány hasáb zöldség jobban fogy
Némely gyerek számára taszító, és van olyan is, akinek ijesztő, ha egy étel sok összetevőből áll, több színből, állagból, ízjegyek keverékéből. Jellemzően a szenzoros, illetve az atipikusan fejlődő gyerekeknél gyakoribb, de tipikus kicsiknek is lehet sok az, amit egy saláta, mint több komponensű keverék ígér. Érdemes ebből a szempontból is megismerni kicsinyünket, és próbálgatni, mit milyen módon tud befogadni.
Ez esetben sikeresebb lehet, ha visszalépünk pár mezőt, és néhány hasáb zöldséggel kezdjük a kínálást saláta helyett. Vagy van úgy, hogy még ennél is visszább kell lépni. Egyedi úton, személyre szabottan lehet bővíteni az elfogadott zöldségek körét (ebben is tudok segíteni itt).
4. Vonják be a gyereket is többször az előkészületekbe!
Azok a dacos levelek sokkal kedvesebb arcukat tudják mutatni, ha egy gyerek megszámolja, megmossa, méretre tépkedi. Sokszor abból adódik az idegenkedés, hogy nem ismeri az alapanyagokat. A közös vásárlás, kiválasztás, előkészületek sokat segítenek. Erről a témáról bővebben itt írtam.
5. Csak exponálni, ne tukmálni!
A gyerekek alapvetően ügyesnek érzik magukat, ha sikerül megfelelniük a szüleik elvárásainak (épp ezért is olyan összetett a dackorszak, amikor egyszerre élik meg, milyen is hűnek lenni saját függetlenségi kiáltványukhoz, és egyszerre tudja frusztrálni őket, ha ezzel az elvárások ellenébe mennek). De mivel lehet, hogy a saláta megszeretése nem megy nekik könnyen, pedig még talán szeretnék is megszeretni, kár nyomást gyakorolnunk rájuk emiatt.
Kínálhatjuk úgy is, hogy gyakran látják az asztalon, de nem kampányolunk azért, hogy az utolsó rukkola farkincáig elfogyassza.
Nem kell jutalom édességet sem felkínálni, ha megette, mert még azt találja hinni, hogy a saláta egy gonosz, zöld varánusz, amit le kell győznie, hogy elérje az örökké termő sütifát. Elég csak az ételéhez komponálva kínálni, és legfeljebb az örömünket kifejezni, ha a korábbiakhoz képest kalandvágyóbb volt a kóstolásban. Apró lépésekkel is el lehet érni nagy távolságokat.
Nehezen megy, hogy gyermeked megszeresse a zöldségeket? Komplex megoldást kínálok a táplálkozási tanácsadásomon!
- A játékos étrendbővítés örömet hozhat a szülőnek, gyermeknek
- Jól variálható receptekkel segítek, speciális igényekre szabva is
- Bemutatom a menü tervező koncepciómat, amellyel könnyebb változatos étrendet kialakítani
Természetgyógyászként és táplálkozás tanácsadóként alapossággal, holisztikus szemlélettel kísérlek a megoldás felé. Gyakorlatias tanácsokkal, beszerzési és főzési tippekkel átfogó támogatást nyújtok. Keress bizalommal!
Ha pedig családi receptekre, inspirációra van szükséged, kövess Facebookon, Instagramon!