fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • Baba verzió Családnak Ebéd Egyéb kategória Falatkás hozzátáplálás (BLW) Gluténmentes Hozzátáplálás Nyári recept Szoptatás barát Tejmentes Tojásmentes Vacsora Várandós barát

    Zsenge, krémes tökös lecsó – baba változatban is

    Édeskésebb, krémesebb, nagyon szeretnivaló. A fűszerezése alapján lehet bababarát és felnőttesebb is. Mindkettőre adok tippeket. 

    “Mit készít a tökből? Rántott tök lesz, vagy főzelék?” – kérdezte a zöldséges. Bár eredetileg is egy nyári kedvenc lecsót szerettem volna belőle, de itt bevillant, hogy receptet is írok hozzá, mert tényleg leginkább erre a két ételre használják sokan a főzőtököt. Ez pedig nem méltó egy ilyen sokoldalú zöldséghez, szolgálatból is muszáj még ötleteket adni.   

    Miért egészséges? 

    Hajlamosak vagyunk a tökféléket alábecsülni, pedig van néhány remek élettani hatásuk, így a főzőtöknek is:  

    • Magas folyadéktartalma a hidratáltságot segíti
    • Rosttartalma az emésztést és a bélmozgást serkenti
    • A-, C-, E- és K-vitaminokat tartalmaz. Ezeket értékeli a szem, a bőr, az immunrendszer és a szív is.
    • Ásványi anyagai közt szerepel a kálium, magnézium, foszfor, szelén, mangán, réz és cink. Többek az izmok, csontok és az immunrendszer működésében segédkeznek. 
    • Kálium és magnézium tartalmával többek közt a szív egészségét támogatja, segíti a vérnyomás szabályozását. 
    • A C- és A-vitamin, valamint a cink és a magnézium segítenek a fertőzések elleni védekezésben, támogatják a nyálkahártyák épségét, és antioxidáns védelmet is nyújtanak.
    • A vércukorszint szabályozásban is részt tud venni azzal, hogy alacsony kalória és szénhidrát tartalmú zöldség, így egy komplexebb fogás részeként visszafogja a vércukor szint emelkedését.  
    • A főzőtök magjai tartalmaznak esszenciális zsírsavakat, fitoszterolokat (a koleszterinszint szabályozásában segédkező vegyületeket), E-vitamint, némi szelént, mangánt, rezet, cinket:  így támogatják a sejtosztódást, a DNS-szintézist és az immunrendszert. Ha kikapartuk, nem érdemes tehát kidobni. Alaplé ugyanúgy főzhető belőle, mint a sütőtökmagból. 

    Mikortól kóstolhatják a babák?  

    Könnyen emészthető zöldség, ezért a hozzátáplálás első falatja is lehet tök. Alacsony zsír- és fehérjetartalma miatt kíméli az emésztőrendszert, a májat, hasnyálmirigyet. 

    A lecsó többi delikvense a babák szempontjából is

    Paradicsom 

    Az első falatok, kezdő zöldségek után érkezhet a paradicsom is a 7-8.  hónaptól. Nyersen eleinte gerezdekre vágva, vagy koktélparadicsom esetén félbevágva biztonságos. 

    A nyers paradicsom savai, aromái elképzelhető, hogy kipirosodást okznak a kicsik szája körül, és lehet még olyan hatása, hogy hisztamin tartalma a nyelvüket megcsipkedi.  Ez egyéni érzékenység kérdése. Nem feltétlenül jelenti, hogy a baba “allergiás” a paradicsomra. Lemondani ekkor sem nem kell róla, idővel újra lehet kínálni. 

    Eleinte inkább ízesítésként érdemes vele számolni, ha főtt ételbe tesszük. Egyike azoknak a zöldségeknek, amelyeknek egyik értékes tápanyaga hőkezelve válik még inkább hozzáférhetővé. Ez a likopin: egy karotinoid, ami a gyümölcs piros színét adja, de megtalálható például a grapefruit vöröses rózsaszín árnyalatában is. 

    Fontos, hogy szezonjában kínáljuk, azaz nyár közepétől nagyjából októberig, amikor a napfény tudja érlelni. Vegyszerigényes termés, ezért érdemes utánajárni, honnan szerezzük be. 

    Paprika

    A héja és magjai a zöldség emészthetőségét nehezítik, ezért nem tartozik a kezdő zöldségek közé. Általában a 9-10. hónaptól kínálható, de vannak, akik párolva korábban is adják.  A szezonja abszolút a nyár. Télen-tavasszal marokkói, egyiptomi, vagy más szép helyekről érkezőkkel találkozhatunk, kétes növényvédelmi forrásból. 

    Ha lecsót készítünk, abban a színe és édeskés íze  kedvéért a pritamin és kápia is jól szervül. 

    Az édes paprika fajták néhány élettani hatása:

    • Jó C-vitamin-forrás. Ez csapatmunkában a és bioflavonoid-tartalommak segíti a szervezet védekezőképességét, gyorsítja a betegségekből való felépülést, és elősegíti a sebek gyógyulását.
    • Tartalmaz A-, E- és K-vitamint. Színétől függően karotinoidokból (pl. béta-karotin, lutein, likopin), valamint flavonoidokból is tartalmaz, amelyek látásvédő és gyulladáscsökkentő hatásúak.
    • A kálium, magnézium, folsav és B6-vitamin támogatják a szív egészségét, csökkentik a vérnyomást, a homocisztein-szintet, javítják a vérkeringést. 
    • B6-vitamin- és magnézium együtt szövetséges abbam, hogy az idegrendszer jól működjön, a terhelést, stresszt könnyebben kezeljük. 
    • A C-vitamin segíti a vas felszívódását, a paprika vasat is tartalmaz, így hozzájárulhat a vérszegénység megelőzéséhez.
    • Idegrendszer támogatása:
      B6-vitamin- és magnézium tartalma hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez, csökkentheti a stresszt és a szorongást.

    Lecsó variációk 

    Ilyen remek nyári alapanyagokkal a lecsó tápanyagdús, egészséges fogás lehet. 

    Ami miatt nehéz étel szokott lenni a melegben, az a szalonna és a kolbász, ízlés dolga, ki mennyire kívánja. Nálunk többféle lecsó változat is megy. Nem lesz túl meglepő, ha én készítem, nem a férjem, akkor a könnyebb változat megy. 

    A könnyebb zöldségragut nagyon szeretjük viszont fasírttal, vagy csevappal kiegészíteni. 

    A következő tökös lecsó zsenge, frissítő, nem telítő hatású. És baba változatban is elkészítem a hozzátáplálók kedvéért. 

    Zsenge tökös lecsó 

    Hozzávalók 4 személyre
    • 2 nagyobb fej vöröshagyma
    • ½ újhagyma a baba változathoz
    • 1 db főzőtök (kb 1 kg) 
    • 4-5 db tv paprika vagy kápia 
    • 3 db nagyobb paradicsom 
    • 1 evőkanál olaj, például repce, vagy kókuszolaj
    • 1 tk repce vagy kókuszolaj a baba változathoz
    • Fűszerek: só, 1 csapott evőkanál édesnemes pirospaprika (lehet füstölt is), só, 1 tk kakukkfű, 1 kk borsikafű, 1 kk oregánó, friss petrezselyem, vagy bazsalikom. 

    A hagymákat tisztítjuk, felkockázzuk. Az újhagymát karikázzuk.  A paprikát tisztítjuk, kicsumázzuk, felcsíkozzuk, a paradicsom héját forró vízbe mártva lehátjuk, és a zöldséghúst felkockázzuk. A  tököt meghámozzuk, tisztítjuk. Négy cikkelybe vágva a magját könnyen eltávolíthatjuk (nem kell kidobni, zöldségalaplevet főzhetünk belőle) és felkockázzuk.

    A babának 

    A babának a zöldégeket: negyed marék paprikát, 1 marék tököt, fél marék paradicsomot kisebb darabokra vágjuk. 

    Kis fazékban olajon megfuttatjuk egy picit az újhagymát, és hozzáadunk egy kevés csíkozott paprikát. Pár percig zsörtölődhet, és amikor már nagyon jó volna  vizet adni hozzá, akkor érkezhet a tök, majd pedig a paradicsom. Egy kevés kakukkfűvel, oregánóval fűszerezzük, és lefedve kis lángon 15-20 percig puhulhat. 

    A családnak 

    Mindezt nagyobb és fűszeresebb kiszerelésben elkészítjük a családnak is. Nagyobb lábasban olajat hevítünk, hozzáadjuk a hagymát, és üvegesre pároljuk. Jöhet a paprika 5-6 percre, majd a felkockázott tököt. Sózzuk, megszórjuk pirospaprikával, alaposan elkeverjük. 

    Pár perc múlva a paradicsom és a fűszerek is a fazékba kerülhetnek, és lefedve, közepes lángon 15-20 percig puhítjuk a zöldségeket. Ha az a cél, hogy ressebb, ropogósabb legyen, akkor 15 perc is elég. 

    Tipp

    • Tálalhatjuk friss kenyérrel, kuszkusszal, vagy glutánmentes változatban főtt rizzsel, hajdinával, kölessel. 
    • A végén friss petrezselyemmel megszórhatjuk, de a bazsalikom is illik ehhez az ízvilághoz.  
    • Ha tartalmasabbá szeretnénk tenni, keverhetünk bele főtt babot vagy csicseriborsót 
    • Említeni sem kell, nagyon jó hozzá a kolbász, vagy fasírt. Ha a fasírt mellett voksolt a csapat, akkor például ez a marokkói gombóc jól illik az ízvilágához.  

    Tálalás a babának: 

    Ez, a puhára főtt zöldségragu alkalmas arra, hogy mellé köretet kínálva a színe elé helyezzük. De ha a darabkák ideje nem jött el, akkor pürésítve is kiváló. 

    Ha fasírttal kínáljuk BLW-s babáknak, akkor a hús hosszúkás formájúra vágva könnyen kézre áll.

    Nehezen megy, hogy gyermeked megszeresse a zöldségeket? Komplex megoldást kínálok a táplálkozási tanácsadásomon!

    • A játékos étrendbővítés örömet hozhat a szülőnek, gyermeknek 
    • Jól variálható receptekkel segítek, speciális igényekre szabva is 
    • Bemutatom a menü tervező koncepciómat, amellyel könnyebb változatos étrendet kialakítani 

    Természetgyógyászként és táplálkozás tanácsadóként alapossággal, holisztikus szemlélettel kísérlek a megoldás felé. Gyakorlatias tanácsokkal, beszerzési és főzési tippekkel átfogó támogatást nyújtok. Keress bizalommal!

     tanacsadas@edespofa.hu 

    Ha pedig családi receptekre, inspirációra van szükséged, kövess Facebookon, Instagramon!

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers