fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Tudástár
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • Baba verzió Családnak Egészséges nass Falatkás hozzátáplálás (BLW) Hozzátáplálás Szoptatás barát Tavaszi recept Tudatos táplálkozás Várandós barátVegán

    Hozzátáplálás, BLW – ezeket fontos tudni az eperről 

    Nemcsak a magjai miatt lehet rá érzékeny a pici. És hogyan tároljuk, hogyan tisztítsuk? Praktikus tudnivalók az eperről. 

    Minden eper szezonban kapok kérdést arról, hogy hozzátáplálás idején ehetnek-e a picik földiepret, illetve más aprómagvas gyümölcsöt? 

    Legutóbb így szólt a kérdés: “Hozzátáplálásban vagyunk, és itt a finom eper szezon. Nem tudtam megállni, hogy ne kínáljam meg Benit is. 9 hónapos. Nem baj ugye, hogy evett pár szemet?”

    Nem, dehogy baj. De azért pár dolgot érdemes tudni

    Évekkel ezelőtt, az első hozzátáplálásunk idején hasonlóan jártam én is. 9 hónaposomnak egy fél epret kínáltam – jó kis zamatos, május végi eresztés volt –  amire szent áhítattal csodálkozott rá, tényleg létezik ilyen mennyei csemege a világon? Majd pillanatok alatt bekapott még hármat- négyet. Ennyit a fokozatos bevezetésről. 

    Bő tíz évvel ezelőtt még úgy tartotta a szokás, hogy másfél éves korig ne vezessünk be az apró magvas gyümölcsöket. Bár azóta ez a frissebb kutatások fényében változott, még vannak, akik bizonytalanok, mikor is lenne az ideális első kóstoló. 

    A nemzetközi gyakorlat 

    A nemzetközi hozzátáplálási ajánlások alapján allergizáló élelmiszerekkel a hozzátáplálás kezdetétől, azaz általában 6 hónapos kortól találkozhatnak a kicsik, amennyiben készen állnak a szilárd ételek elfogadására, és családjukban nem ismert  allergiás kockázat. 

    Az American Academy of Allergy, Asthma & Immunology (AAAAI) hangsúlyozza, hogy az allergén élelmiszerek (beleértve a bogyós gyümölcsöket, mint az eper) bevezetését nem szükséges halasztani, sőt, a korai bevezetés csökkentheti az allergia kialakulásának kockázatát. A nemzetközi irányelvekben a European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition (ESPGHAN) és az American Academy of Pediatrics (AAP) is javasolja, hogy a hozzátáplálás idején találkozzanak a babák ismert allergénekkel úgy, hogy fokozatosan kóstoltatjuk. 

    A magyar gyakorlat 

    Itthon nagy átlagban a 10. hónaptól kezdve szokás apró magvasokkal kínálni. A hivatalos magyar ajánlás szerint egyéves kor előtt adhatóak ezek, vagyis a szamóca, áfonya, szeder, ribizli, málna, de kezdetben kis mennyiségben. Első kóstolás alkalmával egy kisebb szemet, vagy egy nagyobb felét célszerű fogyasztania a babának, és figyelve a reakcióit, a következő alkalommal többet is kaphat. 

    És most néhány tudnivaló, amit az eper bevezetéséhez fontos lehet. 

    Honnan származik az eper és mikor van a hazai szezon? 

    Eredetileg a szamóca volt a földieperként fogyasztott csemege, és az eper elnevezés a faeperre vonatkozott. Ma már a faeper nem annyira ismert. De ez nem is olyan lényeges, mint az, mikortól kaphatunk földieperből hazait.  

    A magyar szezon főként májusra és kora júniusra esik. A pontos időszakot befolyásolja a fajtája szerinti érési idő,  az időjárás és a termesztés módja. 

    Elsőként fóliasátorban termesztett eperrel találkozhatunk már akár április végén. Ezt követi a szabadföldön termesztett eper általában május közepétől, és a későbbi fajtákba akár június közepén is belefuthatunk. A korai fajták közé tartozik a hideget jobban tűrő, bőtermő Clery, amelyet sokszor fóliasátorban nevelnek. Találkozhatunk még Gorellával, Tenirával. A nyárba nyúlóan szerezhetünk Bogotát, ami a szállítást is viszonylag jól viseli. 

    Az országban szinte minden régióban megtalálható az eper, de jelentősebb a termesztés Pest megyében, Bács-Kiskunban, Győr-Moson-Sopronban, Vas megyében és, Békésben. Főleg kistermelői szinten zajlik, de vannak jelentős eperültetvények is, például Lajosmizsén, Kiskorpád környékén, a Zobor-hegy lábánál. 

    Miért egészséges? 

    Itt is néhány érdekes tudnivaló május slágereiről

    A citromnál jelentősebb C-vitamin forrás, és mangán tartalma is említendő. Ez az anyagcsere folyamatokat, és egyes enzimek és hormonok előállítását segítő ásványi anyag.  A gyümölcs színét is adó főbb antioxidánsai érvédő, szívvédő, gyulladáscsökkentő fitonutriensek. Ezek az antocianinok, a flavonoidok, például az immunitást is fokozó quercetin,  a sejtvédő fenolsavak például ellágsav és a művelt borivásból már ismert tanninok. Egyéb jóságainak szerepe van az egészséges vércukorszint és vérnyomás fenntartásában. 

    Nemcsak az apró magvak miatt okozhat érzékenységet

    A földieper bevezetésénél nemcsak az apró magvak allergizáló hatását érdemes szem előtt tartani, hanem néhány más sajátosságot is: 

    •  A barázdált felszíne magához kötheti a virágzó fák tavaszi polleneit, amelyek túráztathatják az immunrendszert. 
    • A földdel érintkezve onnan mikrobák, vegyszermaradványok kerülhetnek rá, amelyek szintén bekerülhetnek a szervezetbe. 
    • Savas, illóolajokban gazdag gyümölcsök, például narancs vagy eper evése után a száj körül kipirosodhat, húzódhat a bőr. Ez nem veszélyes, csak kellemetlen:  a gyümölcs savai, aromái okozzák. 
    • Hisztamint is tartalmaz, és a paradicsomhoz, a padlizsánhoz, a kivihez, a spenóthoz hasonlóan a kicsik különösebb érzékenység nélkül is érezhetnek  nyálkahártya, vagy nyelvduzzanatot, amit szimplán csak kellemetlen érzésként azonosítanak. De ez nem allergiás reakció. 
    • A szamóca sajnos sok kezelést igénylő, a kártevők számára is vonzó gyümölcs, jellemzően szerepel a dirty dozen listákon. Részben ezért is érdemes vagy organikus termelésből szerezni, vagy alaposan tisztítani. 

    Igaz-e a szódabikarbónás áztatás vegyszeroldó hatása? 

    Ha nem sikerül organikusan termett eperhez jutni, akkor több kísérlet eredményeképp ma úgy tartják, hogy 1 teáskanál szódabikarbónával elkevert fél liter vízben áztassuk 10-15 percig. Ennek okai: 

    • Több növényvédőszer savas vagy semleges pH-környezetben stabil. A szódabikarbóna (nátrium-bikarbonát) lúgos kémhatású (pH ~8–9), és ez a közeg a peszticid molekulák kötődését gyengíti a gyümölcs felszínéhez, így könnyebben eltávolíthatók. Ezt a hatást kimutatták például thiabendazol (gombaölőszer) és a phosmet (rovarölő szer) esetében. 
    • A kémiai hatás mellett mechanikusan is segíti a szennyeződések eltávolítását úgy általában a gyümölcsök, zöldségek héjáról. A felszíni viaszrétegek és koszok felpuhulnak, így utána az  öblítés vagy enyhe dörzsölés hatékonyabb. 

    De létezik az úgynevezett penetrációs korlát. A rendszerves növényvédőszerek egy része olyan mélyen hatol a gyümölcs héjába, hogy azokat szódabikarbóna nem éri el, csak a hámozás az ellenszer. 

    Érdekességképp a University of Massachusetts 2017-ben az alma áztatásakor vizsgálta a vegyület hatását. Arra jutottak, hogy 15 perces  szódabikarbónás oldat áztatása 95,6%-ban eltávolította a phosmetet és 80%-ban a thiabendazolt az almák felszínéről. Összehasonlításban a csapvíz csak 27–63% hatékonyságot ért el. 

    Az eper pillanatok alatt romlik. Hogyan tároljuk?  

    A gyümölcs remek ízeit és aromáit főként cukrok, szerves savak illóanyagok adják. Azok közé a termények közé tartozik – mint a paradicsom is –  ami a hűtőben tartva veszít a zamatából, mert egyes enzimek tevékenysége a hidegben lelassul, az illóolajokok haloványabbak lesznek. De mégsem bölcs dolog az epret a konyhapulton hagyni. A romlástól úgy kímélhetjük meg a legjobban, ha nem halmozzuk egymásra, hanem a lehetőségekhez képest minél szellősebben, egymás mellé rendezgetjük, és egy papírtörlő, vagy szalvéta felfoghatja a nedveit. Ha hűtőbe kerül, akkor szellősen letakarva a legjobb tárolni, hogy ne vegye át az ételek szagát. 

    Mit készíthetünk belőle? 

    Bár nagyon szeretem az epres recepteket, nálunk például ritka, ha van marad néhány szem az  elsőkézből szétkapkodás után, és recept készülhet belőle. A magkrémes epres batáta toast, vagy a lassi típusú ivójoghurtok mennek nálunk, de van, hogy el tudok menteni pár szemet pohárkrémbe is. 

    Tipp

    Szedd magad akciók – ha magunk szüreteljük, olcsóbb, és példamutatásnak sem utolsó.  Íme néhány eperültetvény országszerte szabad garázdálkodásra: Eperföld.hu, Szeddlemagad.hu, Országos lista Agroingform

    Kérdéseid vannak a gyermeked étrendjéről? 

    Keress bizalommal táplálkozási tanácsadásomon!

    • Ha a bizonytalan vagy hozzátáplálásban, vagy a későbbi időszakban
    • Ha speciális étrendet kell tartanotok
    • Ha nehézséget jelent a főzés minden más feladatod mellett

    Természetgyógyászként és táplálkozási tanácsadóként figyelemmel, alapossággal, holisztikus szemlélettel kísérlek a megoldás felé. Gyakorlatias tanácsokkal, beszerzési és főzési tippekkel, saját, bevált receptekkel is igyekszem átfogó támogatást nyújtani.

    Források:

    Strawberry For Kids: Health Benefits & Nutritious Ideas

    MDOSZ Táplálkozási Akadémia – Egységesen, válaszkészen – Korszerű ajánlások a hozzátáplálásról

    https://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2025/03/mdosz-taplalkozasi-akademia-hirlevel-egysegesen-valaszkeszen-a-hozzataplalasrol-2025-februar.pdf

    Effectiveness of Commercial and Homemade Washing Agents in Removing Pesticide Residues on and in Apples

    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29067814/

    Baking Soda Washes Pesticides from Apples

    https://axial.acs.org/cross-disciplinary-concepts/baking-soda-washes-pesticides
    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers