fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • 1 évtől A hét színe: lila Alacsony fruktóztartalmú Családnak Gabonamentes Grillezzünk! IR-barát K-betűsök szerethetően Kreatív köret Liba, kacsa, november Mindenmentes Nyári recept Rostban gazdag Saláta Várandós barát VegánVitamindús

    Grillezett lilakáposzta tört mogyoróval

    roasted_cabbage02_fin.jpg

    A kisfiam imádja az organikus focilabdákat. A sárgadinnye a kedvence, barázdált felszíne többféle labdajátékhoz is jó fogást biztosít. De ha káposztát fedez fel a bevásárlószatyorban, az is lelkesíti, hogy mielőbb megszerezze, és már támadjon is vele az ajtó felé. A káposzta valóban sokoldalú felhasználásra alkalmas, még akkor is, ha hagyományosan az étkezési célra alkalmazzuk. Amíg tart a grillszezon, érdemes kihasználni: itt van például egy egyszerűen elkészíthető, gyerekkézben is jól mutató, cincálható, ropogós grillköret.

    A lilakáposztát (vagy vöröskáposztát, ki hogyan nevezi) leggyakrabban pároljuk, esetleg levesbe, vagy nyersen coleslow-ba kerül.

    Hozzátáplálás idején almával, szilvával, vörösáfonyával variálva dínszteltem, és működött úgy is, de ez a néhányféle elkészítés kezdett lapossá válni. Egy fantasztikus, inspiráló gasztrokönyvben, David Haliva izraeli és palesztin konyhát bemutató Divine Foodjában szerepel a pirított káposzta, amely eredetileg serpenyőben készül, majd tört mogyoróval és gránátalmasziruppal ízesítve alakul át egy izgalmas köretté.  

     Amikor nekiesünk a káposztának, a gyakori rutinmozdulat, torzsát kivágása most ellenjavalt, mert az fogjaösszetartani a káposztacikkeket. Ezeket aztán különféle segédeszközökkel, például csipesszel meg lehet fordítani a serpenyőben, illetve még jobb, ha szabad tűzön, grillrácson sülnek isteni grillfüsttel átjárva, de mindkét eszközön megvan az a veszélye, hogy a darabok szétesnek, vagy kisebb részek leválásával sérül az integritás. Ezt könnyű elkerülni, ha sütőben sütjük.

    roasted_cabbage03_fin.jpg

    És hogy miért épp lilakáposzta? Egyfelől jellegzetesebb az íze, másfelől a színe miatt is különleges élettani hatásokkal dicsekedhet. Antocián tartalma miatt – ami a színanyagát is adja – gyulladások, bakteriális fertőzések ellen véd, segíti a sejtek regenerálódását. Idős korban étvágyjavítónak is javasolják, és többféle ásványi anyagot is tartalmaz, úgy mint kalcium, kálium, magnézium, vas. És ki ne kívánná a ropogósra sült ásványi anyagokat, amíg még lehet a kertben sütögetni?

    grillezett lilakáposzta tört mogyoróval

    Hozzávalók (családi adag):
    • 1 fej lilakáposzta
    • Olívaolaj
    • Cukormentes gránátalmaszirup (ha nincs, akkor kb 15 dkg ribizli és kb 10 db mazsola)
    • ½ marék földi-  vagy törökmogyoró
    • Zöldfűszer: petrezselyem és/vagy bazsalikom, esetleg koriander

    Elkészítés:

    Ha sütőben készül majd, a sütőt bemelegítem 200 Celsius fokon. Ha szabad tűzű grillen, akkor közepes hőmérsékleten érdemes sütni.

    Ha kell, a káposzta külső héját lebontom, és a fejet megmosom.

    A fejtetőtől kettévágom a káposztát, majd keresztben is, és legalább nyolc cikkre vágom a zöldséget. Hamarabb elkészül, ha olyan 2 centis vastagságú cikkekre sikerül.

    A cikkeket olívaolajas ecsettel megkenem, és a sütőben papíron 15 percig, vagy grillrácson néhány percig sütöm.

    A szószhoz a mogyorót durvára töröm, 4 evőkanál gránátalmaszirupot összekeverek egy kevés olívaolajjal, és hozzáforgatom a mogyorót és a választott, aprított zöldfűszereket.

    A kész káposztahasábokat átforgatom a szósszal.

    Tipp

    Ha nincs gránátalmaszirup, akkor ribizlivelővel helyettesíthetjük.  A ribizlit megmosom és a mazsolával együtt felteszem főni. Ha szükséges, apránként vizet adok hozzá, és a végén a sűrű gyümölcsvelőt átpasszírozom, hogy a magokat kiszűrjem.

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers