A kisfiam imádja az organikus focilabdákat. A sárgadinnye a kedvence, barázdált felszíne többféle labdajátékhoz is jó fogást biztosít. De ha káposztát fedez fel a bevásárlószatyorban, az is lelkesíti, hogy mielőbb megszerezze, és már támadjon is vele az ajtó felé. A káposzta valóban sokoldalú felhasználásra alkalmas, még akkor is, ha hagyományosan az étkezési célra alkalmazzuk. Amíg tart a grillszezon, érdemes kihasználni: itt van például egy egyszerűen elkészíthető, gyerekkézben is jól mutató, cincálható, ropogós grillköret.
A lilakáposztát (vagy vöröskáposztát, ki hogyan nevezi) leggyakrabban pároljuk, esetleg levesbe, vagy nyersen coleslow-ba kerül.
Hozzátáplálás idején almával, szilvával, vörösáfonyával variálva dínszteltem, és működött úgy is, de ez a néhányféle elkészítés kezdett lapossá válni. Egy fantasztikus, inspiráló gasztrokönyvben, David Haliva izraeli és palesztin konyhát bemutató Divine Foodjában szerepel a pirított káposzta, amely eredetileg serpenyőben készül, majd tört mogyoróval és gránátalmasziruppal ízesítve alakul át egy izgalmas köretté.
Amikor nekiesünk a káposztának, a gyakori rutinmozdulat, torzsát kivágása most ellenjavalt, mert az fogjaösszetartani a káposztacikkeket. Ezeket aztán különféle segédeszközökkel, például csipesszel meg lehet fordítani a serpenyőben, illetve még jobb, ha szabad tűzön, grillrácson sülnek isteni grillfüsttel átjárva, de mindkét eszközön megvan az a veszélye, hogy a darabok szétesnek, vagy kisebb részek leválásával sérül az integritás. Ezt könnyű elkerülni, ha sütőben sütjük.
És hogy miért épp lilakáposzta? Egyfelől jellegzetesebb az íze, másfelől a színe miatt is különleges élettani hatásokkal dicsekedhet. Antocián tartalma miatt – ami a színanyagát is adja – gyulladások, bakteriális fertőzések ellen véd, segíti a sejtek regenerálódását. Idős korban étvágyjavítónak is javasolják, és többféle ásványi anyagot is tartalmaz, úgy mint kalcium, kálium, magnézium, vas. És ki ne kívánná a ropogósra sült ásványi anyagokat, amíg még lehet a kertben sütögetni?
grillezett lilakáposzta tört mogyoróval
Hozzávalók (családi adag):
- 1 fej lilakáposzta
- Olívaolaj
- Cukormentes gránátalmaszirup (ha nincs, akkor kb 15 dkg ribizli és kb 10 db mazsola)
- ½ marék földi- vagy törökmogyoró
- Zöldfűszer: petrezselyem és/vagy bazsalikom, esetleg koriander
Elkészítés:
Ha sütőben készül majd, a sütőt bemelegítem 200 Celsius fokon. Ha szabad tűzű grillen, akkor közepes hőmérsékleten érdemes sütni.
Ha kell, a káposzta külső héját lebontom, és a fejet megmosom.
A fejtetőtől kettévágom a káposztát, majd keresztben is, és legalább nyolc cikkre vágom a zöldséget. Hamarabb elkészül, ha olyan 2 centis vastagságú cikkekre sikerül.
A cikkeket olívaolajas ecsettel megkenem, és a sütőben papíron 15 percig, vagy grillrácson néhány percig sütöm.
A szószhoz a mogyorót durvára töröm, 4 evőkanál gránátalmaszirupot összekeverek egy kevés olívaolajjal, és hozzáforgatom a mogyorót és a választott, aprított zöldfűszereket.
A kész káposztahasábokat átforgatom a szósszal.
Tipp
Ha nincs gránátalmaszirup, akkor ribizlivelővel helyettesíthetjük. A ribizlit megmosom és a mazsolával együtt felteszem főni. Ha szükséges, apránként vizet adok hozzá, és a végén a sűrű gyümölcsvelőt átpasszírozom, hogy a magokat kiszűrjem.