fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • 1_Válogatások Baba verzió Betét-feltét Bőséget az újévre! Főzelék Gabonamentes Gluténmentes Hozzátáplálás Immuntámogató IR-barát Liba, kacsa, november Tejmentes Téli recept TojásmentesÜnnepi

    Hello újév! Birsalmás lencse kacsaszívvel + 5 lencsés babafogás

    birslencse02_fin.jpg

    Újévkor mindig többféle lencséből készítünk gazdag egytálételt, legyen az francia puy, indai urid, mert mindenféle valutát szívesen látunk a háztartásban, még ha a kanál is megáll benne, akkor aztán tényleg működnie kell a konyhai pénzmágiának. A legkisebbek se maradjanak ki a 2018-as sikerszériából, ha még nem ehetnek füstölt húst, kolbászt, ami a lencse klasszikus barátja, akkor is lencsézhetnek együtt a családdal. Íme néhány lencsés babafogás.

    A hagyomány szerint az újévi lencse minden egyes szeme pénzérmék sokaságát szimbolizálja, ezért halmozzuk az év első napján. Érdekes, hogy ugyanezt a szimbolikus jelentőséget más kultúrákban milyen alapanyagok hordozzák. Például Közép-Amerikában a kukoricaszemek, Spanyolországban a szőlőszemek éjfél után, amelyből tizenkettőt kell enni, hogy az év minden hónapját bebiztosítsuk.

    Az olasz szokás alapján nem a milliliterre jutó lencsesűrűség a mérvadó, hanem a lencse duzzadása jelképezi a gazdagodást, és ők a lencsét hagyományosan cotechinóval, sertéskolbásszal készítik. Az indiaiak is a duzzadásra koncentrálnak, számukra más másféle hüvelyesek, illetve duzzadó gabonák, például a rizs is meg tudja alapozni a hitet az azévi gyarapodásban. A törökök a gránátalma kicsattanó magjaiban vizionálják a gyarapodást, ami talán a legegészségesebb anyagi haszonszerzés mind közül.

    A kínaiak többféle bőségre is gondolnak holdújévkor, töltött táskájuk, a jiaozi jelképezi a tömött péntárcát, a rizslisztből készült süteményük a gao a társadalmi ranglétrán segít előbbre jutni, a lótuszmag pedig a gyermekáldást alapozza meg. Az amerikaiak nem a pénzérmékre, hanem a zöldhasú kötegekre koncentrálnak, konyhafilozófiájuk szerint a leveles zöldségek fogyasztása teremti meg a gazdagodás lehetőségét.

    Visszatérve a szilveszterhez kapcsolódó magyar hagyományok sorához, ha hagyunk a hűtőben újévre valamilyen ételt, és nem falunk fel minden maradékot, akkor a következő évben nem fogunk hiányt szenvedni. És még egy érdekes, régi szokás: a  gyerekek száját mézzel kenték be, hogy szókincsük gazdagodjon, kommunikációs készségük erősödjön, és hogy bőven legyen részük finomságokban a következő évben is.

    Végül is látható, bármilyen hüvelyes és/vagy duzzadó gabona megalapozhatja gyermekünk következő évi bőségét, de ha nálunk a lencse terjedt el és úgyis készítünk valamit, a babák se maradjanak ki a koruknak megfelelő, első szerencseebédből. Lencsét a 8. hónaptól kínálhatunk nekik, sárgaborsót, babot is. A vöröslencse könnyebben emészthető, az korábban is adható.

    Ebben az ételben a hagyományos barnalencse pecsenyekacsaszívvel együtt szerepel, ami fehérjében és B-vitaminban gazdag, és  sült birsalmával, ami az újévi ásványi anyag és mikrotápanyag-bőséget alapozza meg a maga A-, B-, C- E- vitamin, foszfor, vas, kalcium, magnézium-tartalmával. A héját meghagyhatjuk, pektintartalma is gazdagíthatja a gazdagító fogást.

    Birsalmás lencse kacsaszívvel

    Hozzávalók 2 adaghoz:
    • 5 dkg barnalencse
    • 1 nagyobb birsalma
    • Kb 5 db pecsenyekacsaszív
    • Kb 8 centis szál újhagyma
    • 1 kis babérlevél
    • egy löttyintésnyi olaj, vagy kacsazsír
    • Víz vagy zöldségalaplé

    Elkészítés:

    A lencsét előző nap átmosom, beáztatom.

    A birsalmát megmosom, négy felé vágom, és magházzal együtt 200 fokos sütőben kb. negyed óra alatt puhára sütöm.

    A kacsaszíveket megtisztítom, apróra vágom. Az újhagymát megmosom, felkarikázom.

    Pici zsiradékon elindítom a hagymát, és már teszem is hozzá a szívet. Átforgatom, belekeverem a lencsét, felöntöm vízzel, vagy zöldségalaplével, beledobom a babérlevelet, és 15-20 perc alatt puhára főzöm. Lehet leveses, a birsalma sűríti majd.

    A sült birsalma magházát kivágom, és a lencsés ragu egy részével lepürésítem, és a pépet a raguhoz keverem. Pépes ételeket szerető babáknak a babérlevelet kivéve az egész raguval együtt leturmixolhatjuk.

    A szezonhoz passzoló, további lencsés babafogások:

    Lencsés sütőtök vaníliás zabpehellyel (10. hónaptól)

    Mandarinos lencsesaláta kölessel és aszalt sárgabarackkal (9. hónaptól)

    Batátás vöröslencse (7-8. hónaptól)

    batatasvoroslencse_1.jpg

    Vöröslencse hummusz (12. Hónaptól, tahini nélkül 9. hónaptól)

    Sütőtökös vöröslencse curry, avagy babadahl (8-9 hónaptól)

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers