fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • AIP-barát Alacsony hisztamintartalmú Baba verzió Finom és főzelék Főzelék Hozzátáplálás Immuntámogató IR-barát Mindenmentes Rostban gazdagVegán

    Kurkumás csicsókafőzelék – színes babakonyha

    csicsokafozi_fin.jpg

    Sokoldalú felhasználásra alkalmas – olvasható a csicsóka csomagolására ragasztott cimkén. Oké, legyen így. A tél vége ingerszegény időszak hozzátáplálási szempontból, de ha már a végtelenségig variáltuk az ilyenkor szokásos gyökérzöldségeket és azt a kevés fajta gyümölcsöt, ami szezonálisan kapható, akkor jöhetnek a megosztóbb zöldségek, mint a kelbimbó, vagy a csicsóka. Mindkettőt szeretem, bár a csicsókát kevésbé a puffasztó hatása miatt. Ha mégis bizalmat szavazunk neki, akkor cserébe ígéri, hogy könnyen és hamar elkészül és jól tűri a különböző fűszerekkel ráaggatott stílusokat.

    A leggyakrabban a krumpli helyetteseként hivatkoznak a csicsókára, ami egyébként a napraforgóval áll közelebbi rokonságban.

    A krumplinál édesebb, a rosttartalma is jóval nagyobb, B-vitaminokat is tartalmaz, a keményítőből viszont keveset.  És éppen jókor szezonális, egy védőnőtől hallottam, hogy betegségek után segít a bélflórát regenerálni. Ehhez pont az az élelmi rost, az inulin járul hozzái, amelyet a vastagbél baktériumflórája tud lebontani, és ez a folyamat gáztermelődéssel jár. Viszont nagyon eltérő, kinél mennyire. Elméletben a keresztes virágzatúakkal egyidőben, a 8-9. hónapban bevezethető. Nálunk nem okozott problémát a gyerekeknél, és szezonjában a gyakori szereplését is jól tolerálták. 

    Mert hogy jól variálható. Ebben a verzióban például keleties fűszerekkel készült. A curry fűszerkeveréseknek nevet adó szárított curry vagy kari levéllel, ami enyhe ízű, zöld levél, és a finoman kesernyés ízű kurkumával, ami nemcsak szépen színez, de antibakteriális és gyulladásgátló hatású is.

    Színes babakonyha – kurkumás csicsókafőzelék

    Hozzávalók:
    • 30-35 dkg csicsóka
    • Hüvelykujjnyi darab póréhagyma
    • Egy kevés hús vagy zöldségalaplé
    • Fűszerek:
      • 1 teáskanál őrölt curry,
      • 1 tk kanál kurkuma,
      • kevéske őrölt koriander,
      • pár csepp citromlé
    • Zsiradék a pirításhoz

    Elkészítés: 

    A csicsókát megmosom, megtisztítom, felkockázom. Az újhagymát megmosom, karikázom.

    A póréhagymát zsiradékon csak egy picit átforgatom, és hozzáadom a fűszereket, Rádobom a csicsókát, megforgatom, felöntöm alaplével. Körülbelül 10 perc alatt megpuhul.

    Lehet pürésíteni, vagy villával összetörögetni. A végén pár csepp citrom még mehet rá.

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers