Sokoldalú felhasználásra alkalmas – olvasható a csicsóka csomagolására ragasztott cimkén. Oké, legyen így. A tél vége ingerszegény időszak hozzátáplálási szempontból, de ha már a végtelenségig variáltuk az ilyenkor szokásos gyökérzöldségeket és azt a kevés fajta gyümölcsöt, ami szezonálisan kapható, akkor jöhetnek a megosztóbb zöldségek, mint a kelbimbó, vagy a csicsóka. Mindkettőt szeretem, bár a csicsókát kevésbé a puffasztó hatása miatt. Ha mégis bizalmat szavazunk neki, akkor cserébe ígéri, hogy könnyen és hamar elkészül és jól tűri a különböző fűszerekkel ráaggatott stílusokat.
A leggyakrabban a krumpli helyetteseként hivatkoznak a csicsókára, ami egyébként a napraforgóval áll közelebbi rokonságban.
A krumplinál édesebb, a rosttartalma is jóval nagyobb, B-vitaminokat is tartalmaz, a keményítőből viszont keveset. És éppen jókor szezonális, egy védőnőtől hallottam, hogy betegségek után segít a bélflórát regenerálni. Ehhez pont az az élelmi rost, az inulin járul hozzái, amelyet a vastagbél baktériumflórája tud lebontani, és ez a folyamat gáztermelődéssel jár. Viszont nagyon eltérő, kinél mennyire. Elméletben a keresztes virágzatúakkal egyidőben, a 8-9. hónapban bevezethető. Nálunk nem okozott problémát a gyerekeknél, és szezonjában a gyakori szereplését is jól tolerálták.
Mert hogy jól variálható. Ebben a verzióban például keleties fűszerekkel készült. A curry fűszerkeveréseknek nevet adó szárított curry vagy kari levéllel, ami enyhe ízű, zöld levél, és a finoman kesernyés ízű kurkumával, ami nemcsak szépen színez, de antibakteriális és gyulladásgátló hatású is.
Színes babakonyha – kurkumás csicsókafőzelék
Hozzávalók:
- 30-35 dkg csicsóka
- Hüvelykujjnyi darab póréhagyma
- Egy kevés hús vagy zöldségalaplé
- Fűszerek:
- 1 teáskanál őrölt curry,
- 1 tk kanál kurkuma,
- kevéske őrölt koriander,
- pár csepp citromlé
- Zsiradék a pirításhoz
Elkészítés:
A csicsókát megmosom, megtisztítom, felkockázom. Az újhagymát megmosom, karikázom.
A póréhagymát zsiradékon csak egy picit átforgatom, és hozzáadom a fűszereket, Rádobom a csicsókát, megforgatom, felöntöm alaplével. Körülbelül 10 perc alatt megpuhul.
Lehet pürésíteni, vagy villával összetörögetni. A végén pár csepp citrom még mehet rá.