fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • Babakonyha télen is színesen Egyéb kategóriaFinom és főzelék

    Jön a ropogtatós korszak: apróhal csipsz aszalt fügés zellerpürével

    aquadelle_fin.jpg

    Unokahúgom totyogóként egyik kezében egy sárgarépával, másikban egy félig rágott almával rohangált órák hosszat. Egy kicsit zavarta ugyan, hogy csak két keze van, így több, hangot adó élelmiszert nem tud egyszerre szállítani, de maga a ropogtatás élménye ezt elsimította. Azóta több, önfeledten ropogtató gyereket láthattam, köztük a sajátomat, aki nagyjából fél éves munka eredményeképp megtanult rágni, és egyik kedvenc szabadidős tevékenységévé vált. Jött az almacsipsz, a kókuszcsipsz, a rizstallér, majd diszkréten átlépve a különféle burgonyacsipszeket a magokkal, a pisztráng ropogósra sült farokuszonyával és a sült apróhallal folytatta a sort. Ez utóbbit annyira egyszerű elkészíteni, mint egy átfogzott éjszaka után a hűtőbe tenni a bekészített kávéfőzőt a platni helyett.

    Az apróhalnak, vagy teknőshalnak is nevezett aquadelle-t a piacon a halasnál lehet kapni fagyasztva. A fejüket nem szükséges levágni, belezni sem fontos, és méretüknél fogva hamar felolvadnak. A megmunkálásukhoz mindössze annyi kell, hogy a halakat liszttel összerázogatjuk, és olajban kisütjük. A rizsliszt, barna rizsliszt, kukoricaliszt, szezámliszt a legjobb választás a gluténmentes sortimentből, ezekkel finom, ropogósak lesznek. Egyéves kortól remek csemege, és sokféle mártogatós, csatni és köret passzol hozzájuk. Gyerekverzióban most egy krémes, édeskés pürére gondoltam.

    aquadelle3_fin.jpg

    Apróhal csipsz aszalt fügés zellerpürével

    Hozzávalók 2 adaghoz:
    • 10-15 dkg fagyasztott aquadelle
    • Rizsliszt
    • Olaj a sütéshez
    • 1 db közepes zellergumó
    • 2-3 db aszalt füge
    • 2 dl rizstejszín

    Elkészítés:

    Az aszalt fügét felaprítom és egy kis tisztított vízbe beáztatom.

    Az apróhalakat felolvasztom, egy tálban rizsliszttel összeforgatom, és forró olajban 7-8 perc alatt ropogósra sütöm. Sózni egyáltalán nem szükséges, alapból elég sós.

    A zellert meghámozom, kockákra vágom, és felteszem főni. Ha megpuhult, a főzővizét leöntöm, hogy semmi kesernyés íz ne maradjon utána, és ha kicsit kihűlt, a rizstejszínnel és az aszalt fügével együtt leturmixolom.

    Tipp: az aszalt füge az apró magvai miatt másfél éves kortól javasolt.

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers