fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • Baba verzió Ebéd Egyéb kategória Finom és főzelékHozzátáplálás

    Régivágású paradicsomos tökfőzelék pulykasülttel

    tokfozelek_fin.jpg

    Az első terhességem idején a tökfőzeléket gyakran kívántam, pedig önmagában a spárgatök táplálkozási értéke nem túl  jelentős. Állítólag prosztatabetegségek megelőzésére alkalmas, de ebben végképp nem voltam érintett. Kislányom a hozzátáplálási korától kezdve szintén szereti, pedig megdőlni látszik a mítosz, hogy a magzatvíz átveszi az elfogyasztott ételek ízét, és étrendünk prenatális gasztronómiai tananyag a babának.

    Az első tökfőzelékeit még csak a kapor szelíd érintésével pároltam, és fokozatosan növeltem a mennyiségét, látva, hogy jól esik neki. A főzelék akkor érte el sikerei csúcsát, amikor 1-2 paradicsomot is beletettem, ami hozzátette édeskés-savanykás ízvilágát.

    Régivágású paradicsomos tökfőzelék pulykasülttel

    Hozzávalók 2 adaghoz:
    • Fél kiló spárgatök (úritök, főzőtök), vagy bébitök (szezonon kívül mirelit)
    • Egy kevés friss kapor, és tárkony
    • 1-2 közepes paradicsom
    • 1 tetszőleges szelet pulykahús, lehetőleg felsőcomb filé

    Elkészítés:

    A pulykahúst megtisztítom, egy ha van idő rá, és egy kis olívaolajjal kikevert tárkonyos pácban tartom néhány órán át. A legkisebbeknél a pác elhagyható. A húst először serpenyőben lepirítom, majd sütőben sütöm meg kíméletesen, 150-160 fokon, alufólia alatt.

    A tököt megtisztítom a héjától és magjától, a tökhúst felaprítom, vagy lereszelem. Egy fél kilós termés hasznos anyaga körülbelül 30-40 dkg lesz. A kaprot megmosom, és felaprítom. A paradicsomomokat forró vízbe mártom, a héjukat lehántom, a zöldséget felkockázom.

    A kapor pirításával kezdem. Lehet olajon, és anélkül is. Hozzáadom a tököt, és néhány perc múlva a paradicsomot is. A pürékorszakban egy kis szelet pulykasülttel együtt pürésítettem le, a darabos korszakban a sültet apró falatkákra tépkedve adtam a főzelékhez.

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers