Az első terhességem idején a tökfőzeléket gyakran kívántam, pedig önmagában a spárgatök táplálkozási értéke nem túl jelentős. Állítólag prosztatabetegségek megelőzésére alkalmas, de ebben végképp nem voltam érintett. Kislányom a hozzátáplálási korától kezdve szintén szereti, pedig megdőlni látszik a mítosz, hogy a magzatvíz átveszi az elfogyasztott ételek ízét, és étrendünk prenatális gasztronómiai tananyag a babának.
Az első tökfőzelékeit még csak a kapor szelíd érintésével pároltam, és fokozatosan növeltem a mennyiségét, látva, hogy jól esik neki. A főzelék akkor érte el sikerei csúcsát, amikor 1-2 paradicsomot is beletettem, ami hozzátette édeskés-savanykás ízvilágát.
Régivágású paradicsomos tökfőzelék pulykasülttel
Hozzávalók 2 adaghoz:
- Fél kiló spárgatök (úritök, főzőtök), vagy bébitök (szezonon kívül mirelit)
- Egy kevés friss kapor, és tárkony
- 1-2 közepes paradicsom
- 1 tetszőleges szelet pulykahús, lehetőleg felsőcomb filé
Elkészítés:
A pulykahúst megtisztítom, egy ha van idő rá, és egy kis olívaolajjal kikevert tárkonyos pácban tartom néhány órán át. A legkisebbeknél a pác elhagyható. A húst először serpenyőben lepirítom, majd sütőben sütöm meg kíméletesen, 150-160 fokon, alufólia alatt.
A tököt megtisztítom a héjától és magjától, a tökhúst felaprítom, vagy lereszelem. Egy fél kilós termés hasznos anyaga körülbelül 30-40 dkg lesz. A kaprot megmosom, és felaprítom. A paradicsomomokat forró vízbe mártom, a héjukat lehántom, a zöldséget felkockázom.
A kapor pirításával kezdem. Lehet olajon, és anélkül is. Hozzáadom a tököt, és néhány perc múlva a paradicsomot is. A pürékorszakban egy kis szelet pulykasülttel együtt pürésítettem le, a darabos korszakban a sültet apró falatkákra tépkedve adtam a főzelékhez.