fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • Ártatlan édesség Egyéb kategória

    Mindenmentes narancsos répatorta kesukrémmel – alaprecept

    repatorta01_fin.jpg

    Néhány napja a szomszédunkban élő nyugalmazott klarinétművész feleségét meglátva kislányom a lépcsőházban  rákezdett a Szálljatok le, karácsonyi angyalok című Gryllus-szerzeményre. A muzikális nő pedig rákérdezett tud-e esetleg aktuálisabb, a közelgő húsvétra hangoló dalt is? Hát momentán, hasonló színvonalút nem. Én pont így vagyok a karácsonyi sütemények vs. húsvéti édességek témakörrel is, de ebből adódóan szabad a pálya. Most épp a húsvéti nyúl kedvencéből szerettem volna egy glutén, laktóz-, cukor- és tojásmentes édességet készíteni a rokongyerekeknek. Lehetőleg ehetőt. 

    Répatortával sokáig nem volt dolgom. Odahaza sosem volt szokás zöldségekből süteményt készíteni, így ez is az egyik olyan cukrászipari találmány, amihez nem kötnek gyerekkori emlékek, nem jutnak eszembe róla általános iskolás barátnős sztorik lambadaversenyekről és egyéb heccekről. Azóta viszont bepótoltam a lemaradást, és rengeteg répát használtam már fel édességekhez, sósságokhoz. Ez a verzió hálás, könnyen elkészíthető, nem pepecselős. A diófélék miatt egyéves kor felett ajánlott.

    Mindenmentes narancsos répatorta kesukrémmel

    Hozzávalók:

    Tészta:

    • 20 dkg rizsliszt
    • 1 ek útifűmaghéj (érzékenység esetén elhagyható)
    • 7 dkg zabpehely vagy darált dió
    • 15 db aszalt datolya
    • 2 sárgarépa
    • 1 édes alma
    • 150 ml kókuszolaj vagy magas olajsavas napraforgóolaj
    • 1 narancs kifacsart leve a rostokkal együtt
    • egy kevés szódabikarbóna
    • narancs és citromhéj
    • opcionális fűszerek: gyömbérpor, őrölt szegfűszeg, őrölt fahéj, szerecsendió ízlés szerint

    Kesudiókrém:

    •  40 g kesudió
    • kevéske rizs- vagy kókusztej
    • 3-5 csepp stevia
    • vaníliaeszencia és citromlé ízlés szerint

    Elkészítés:

    A kesudiót legalább fél napra beáztatom. A sütöt 180 fokra melegítem, és előveszem a kevert tésztákhoz szükséges, klasszikus két tálat.

    Az egyik tál a száraz alapanyagoké, amelyekbe a fűszerek is kerülnek. A másik tálba reszelem a répát, az almát, és hozzáöntöm az olajat/kókuszolajat olvadt állapotában. A datolyát pürévé aprítom, a diót lehet apróra vágni, kisebb gyerekek kedvéért darálni, vagy zabpelyhet szórni a tésztába mag helyett. Hozzákeverem ezeket is, majd a lisztes keveréket, végül a frissen facsart narancslevet. Ha igényel még egy kis folyadékot, narancslével pótolom.

    A masszát  pite sütőformába vagy muffin sütőformákba rendezgetem, és 18-20 perc alatt megsütöm.

    Amíg sül, ledarálom a kesudiót, hozzákeverem a kókuszolajat, némi vaníliával ízesítem, citromot facsarok hozzá, és annyi növényi tejet, hogy kenhető legyen. Ha a torta kihűlt, bevonom vele.

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers