fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

 • Étkezési tanácsadás
 • Rólam
 • Kapcsolat
 • Egyéb kategóriaGombócból is sok

  Jóllakottság, boldogság: tejserkentő szupergolyó

  tejszaporitogolyo.jpg

  Amikor közeledett a szülésem ideje, a fészekrakási ösztön helyett két gondolat lelkesített. Az egyik, hogy végre újra viselhetem egy barátnőmtől kapott, türkizkék amazonit karkötőt, ami állítólag a szülő nőt erősíti (azok mellett az alkalmilag termelődő superwoman hormonok mellett, amelyek aztán sajnos nyomtalanul eltűnnek). A másik lelkesítő tényező pedig az volt, hogy máris megrendelhetem a családomtól a tejserkendő szupergolyókat, amelyre első szülésem után, a nehezen induló szoptatás idején kattantam rá. Amellett, hogy jobban hat, mintha egy csapat brit egyetemista csak erre inna a Kazinczy utcában, nagyon finom, és addiktív. És abban az időszakban, amikor a női ego feloldódik a hozamokra épülő csecsemőgondozási agrárpolitikában, ennyi kényeztetés minimum jár az anyáknak.

  Az eredeti recept szerint részben többféle gluténtartalmú gabona, barnacukor és vaj együttes erővel hat a sikerért. Nálam ezek közül egyik összetevő sem játszhat, egyedi összetételt kellett családilag kifejlesztenünk. Kísérleteztünk változó arányban kölespehellyel, hajdinapehellyel, rizspehellyel, végül a gluténmentes zabpehely hatott a legjobban. Az édesítők közül a méz és az almaszirup vált be leginkább, a vaj helyett pedig a kókuszzsír, mint mindig.

  Nem egyedül voltam tesztszemély.

  Azóta több barátnőmnek is ajándékoztam szülés után egy doboz golyót, és csupa jó visszajelzést kaptam.

  A saját recept előtt íme egy bónusz glutén- és laktózmentes, kalciummal dúsított verzió Péter Annától, a Malackaraj alapítójától: 50 dkg darált mák+zabpehely tetszőleges arányban, 15 dkg méz, vagy gyümölcsszirup, 15 dkg kókuszzsír, kezeletlen citromhéj, citromlé. És ha még felesben diót is keverünk bele, nevezhetjük szoptatós flódninak.

  Tejserkentő szupergolyó

  Alaprecept:

  • 40 dkg gluténmentes zabpehely
  • 15 dkg kókuszzsír
  • 15 dkg édesség (méz+almaszirup)
  • 10 dkg kesudió
  • Víz, vagy natúr almakompót leve
  • Egy kis őrölt fahéj, és ha gazdagítanánk még: 1-2 evőkanál szőlőmagolaj, vagy mákolaj

  Elkészítés:

  A zabpelyhet és a kesudiót a férjem ledarálta, és serpenyőben folytonos kevergetés mellett barnára pirította. A forró gabonára öntötte a szilárd kókuszzsírt, ami így könnyen felolvadt, majd hozzákeverte a mézet, az almaszirupot, és a fahéjat. Ez így egy tömböt alkot, ezért vizet, vagy almakompótlevet érdemes hozzáönteni, hogy formázható legyen a massza. Végül vizes kézzel golyókat gyúrt, és behozta a kórházba. Zárható dobozban a golyók elméletileg hetekig elállnak, de nálam nincs idejük erre.

  Dénes Dóra

  Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

  Étrend tanácsadás

  Étkezési tanácsadás

  Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

  Étkezési tanácsadás

  Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

  @edespofablog

  Followers