fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

 • Étkezési tanácsadás
 • Rólam
 • Kapcsolat
 • Egyéb kategória

  Jó pár: csicseriborsós spárgakrém citromfüves csirkével

  csicserisparga.jpg

  Forgácsleves lesz otthon ebédre – szabadkozott az osztálytársnőm általánosban, amikor elmaradt a két utolsó óránk, és azt kihasználva napközi előtt meghívott magukhoz barbizni leckét írni. Aznap volt dolgom először spárgalevessel, ami becenevét azért kapta, mert a szülei nem fárasztották magukat a fás szárak eltávolításával. Később otthon nálunk is előfordult, de forgács nélkül, mert a főzővízbe trükkösen szódabikarbónát tettünk, hogy puhítsa a spárgát, és a végén át is passzíroztuk. Így már szerettem. Édesapám egyszer felvetette, hogy az unokája biztos imádná, ha a spárgát csicseriborsóval krémesíteném. Igaza lett. Amíg tart a szezon, az alábbi csirkés egytált többször is ismétlem kérésre.

  Kezdhetném azzal a spárga méltatását, hogy a leginkább kalóriaszegény zöldségek közé tartozik, de gyerekeknek szánt ételeknél ez nem szempont.

  Viszont vas, folsav, B vitamin és nyomelemek bőven vannak benne, és könnyen emészthetőek a rostjai, ami miatt pici korban is nyerő lehet. Bár én egyértelműen a zöldet szeretem jobban (lilát még nem sikerült vadásznom a piacon), de a föld alatt termő fehér fajtának lágyabb az íze.

  Két hátránya van. Egyrészt a kényes munkát igénylő termesztése miatt sosem lesz olcsó, hiába vagyunk exportra termett spárganagyhatalom, másrészt  hamar elveszíti a frissességét. Ha a tövét megnyomkodva felbukkan némi sárgás lé, akkor érdemes megvenni, de ha nem használjuk fel rögtön, akkor nedves rongyot tekerjünk köré. Emellett együttműködő zöldség. Csicseriborsóval és citromfüves alaplében főtt (pontosabban posírozott) csirkehússal nagyon finom.  

  Csicseriborsós spárgakrém citromfüves csirkével

  Hozzávalók 2 adaghoz:
  • 20 dkg fehérspárga
  • 10 dkg főtt csicseriborsó
  • 1 egész csirkecomb
  • Citromlé, citromfű
  • Szódabikarbóna
  • Opcionális: 1 paradicsom, 1 hagyma, egy körömnyi gyömbér

  Elkészítés:

  Száraz csicseriborsó esetén: megmosom, néhány órára beáztatom, majd félpuhára főzöm.

  A csirkét megmostam, hámozott paradicsommal, hagymával (esetleg gyömbérrel) és néhány szál citromfűvel lassú tűzön felteszem főni. Épp annyi levet adok hozzá, hogy ellepje.

  Amíg az alaplé készül, a spárgát megtisztítom, meghámozom, és felaprítom.

  Ha a csirkehús elkészült, melegen lefejtem a csontjáról, és cafatokra tépkedem. Az alapléből kiveszem a zöldségeket és a fűszereket, és felteszem benne főni a srárgát. Egy kis szódabikarbónát adok hozzá, hogy puhítsa szárat, az a csicseriborsónak sem árt. Ha szárad csicseborsót használtam, a spárgával együtt a főzőlében puhítom tovább. Ha konzervet, akkor a végén adom hozzá, a spárgával együtt lepürésítem, és ha kell, átpasszírozom.

  A végén mehet bele egy kis citrom és a csirkehús.

  Dénes Dóra

  Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

  Étrend tanácsadás

  Étkezési tanácsadás

  Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

  Étkezési tanácsadás

  Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

  @edespofablog

  Followers