Ez valami egészséges kaja? – kérdezte a szomszédunk, amikor az ablakba tettem fotózni legújabb találmányomat. Az egészséges szó olyan hangsúlyt kapott, mintha halványkék vászoncipőben küldenénk a gyereket tanyatáborba. Erre az ételre igaz lehet mindaz, amit az “egészséges” hangsúlya kifejezett, de mivel óvodás kor előtt még kevesen igénylik az összetevők elemzését, elég csak az ízhatásra koncentrálni. Azzal pedig átment a szűrőn.
Ezt a kombót a hozzátáplálás idején, a 7-8. hónapban készítettem először, és másfél éves korig vissza-visszatérő fogás volt. A fasírtokból többet is szoktam készíteni, hogy lefagyaszthatók, és uzsonnaként, vagy úti falatként elővehetők legyenek.
Gesztenyés pulykafasírt meggyes lilakáposztával
Hozzávalók:
Kb 10 db fasírthoz:
- 20 dkg darált pulykacomb
- 1/2 csomag (125 g-nak a fele) főtt, darált gesztenye, vagy natúr gesztenyemassza
- Hozzátápláláskori fűszerek: pici kakukkfű, vagy szárított zsálya
- 10-11. hónap után: pici só, csipet fahéj, késhegynyi koriander vagy garam masala
-
2 adag káposztapüréhez:
- 40 dkg lilakáposzta
- 1 db kisebb alma
- ½ narancs kifacsart leve
- 1 tk olaj (pl repce) a dinszteléshez
Elkészítés:
A sütőt 170 fokra melegítem.
A lilakáposztát megtisztítom, felaprítom, és olajon serpenyőben felteszem dinsztelni.
A pulykahúst, a gesztenyét és a fűszereket összedolgozom, és vizes kézzel apró fasirtokat formázok. A sütőpapirt kicsit beolajozom, és a fasírtokat 20 perc alatt megsütöm.
Amíg a fasírt sül, folytatom a káposztát. Amikor puhulni kezd, hozzáadom a feldarabolt almát. Ha már minden összetevő megfelelően puha, egy kis frissen facsart narancslé hozzáadásával lepürésítem.