fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • Egyéb kategóriaSütőtök szezon

    Húsgolyó mánia – sütőtökös paradicsomszósszal, arabosan

    raboshusgolyok2_fin.jpg

    Csodálkozva hallgattam több ismerősömet arról beszámolni, hogy a szombatjuk egy részét családilag az Ikeában töltötték, mert a gyerekeik svéd húsgolyót szerettek volna ebédre. Egyszer aztán én is meggyőződhettem arról, hogy a darált hús és a paradicsomszósz kölcsönhatására épülő formátum mekkora siker, amikor egy nagycsaládi ebéden kísérletképp bevetettük az arabos ízesítésű húsgombócokat paradicsomszósszal. Unokahúgom kétszer is kért belőle, pedig az új ízekkel általában úgy van, mint az angol kisasszonyok a vetkőzős pókerrel.

    araboshusgolyok_fin.jpg

    Ha a darált hús és paradicsomszósz már átment a szűrőn, kezdhetünk kísérletezni vele. Édesítésképp például hozzátehetjük a sütőtököt a maga C-vitamin és béta-karotin készletével.

    Húsgolyó mánia – sütőtökös paradicsomszósszal, arabosan

    Hozzávalók 2 adag + repeta
    • 30-40 dkg darált hús
    • 50 dkg sütőtök
    • kb 3 dl paradicsompüré
    • 1 fej vöröshagyma
    • 1 gerezd fokhagyma
    • 1 evőkanál liszt (rizs-, hajdinalisztet szoktam használni)
    • valamennyi petrezselyem
    • Ha szükséges még víz vagy alaplé.
    • fűszerek:
      • só,
      • fahéj,
      • római kömény,
      • ras el hanout, vagy más szimpatikus arab fűszerkeverék igény és életkor szerint

    Tipp

    A legkisebbeknél a fokhagyma és a fűszerek elhagyhatók, a szósz ízesíti a húst 

    Elkészítés:

    A sütőtököt megmosom, megpucolom, a magját kivájom, és a sütőben megsütöm.

    A hagymát és fokhagymát megpucolom, elfelezem. A fél hagymát és fél fokhagymát a petrezselyem szárával együtt késes aprítóban darálom. A petrezselyem levelét finomra vágom. Egy keverőtálban a darált húshoz dobom, hozzáadok egy kevés lisztet, sót, római köményt, koriandert, és ras el hanoutot, jól összedolgozom, és a keverékből gombócokat gyúrok.

    A meleg sütő maradhat alsó-felső sütő funkción, és 170 fokon nagyjából 20 perc alatt megsütöm a gombócokat sütőpapíron.

    Amíg sülnek, addig a másik fél hagymát felaprítom,  olajon megdínsztelem, hozzáteszem az apróra vágott fokhagymát, majd a paradicsomlevet. Minimálisan sózom és fűszerezem fahéjjal, római köménnyel, majd belekanalazom a sütőtök kivájt húsát. Végül pürésítem, ha szükséges, víz, vagy alaplé hozzáadásával.

    A golyókat a szószba keverem, és még egyszer összerottyantom.

    Köretként szuper a rizs, a hajdina, vagy köles, de különböző lepényekkel is eteti magát.

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers