Huszonéveim egy részében korlátozottan vettem magamhoz bármit, ami egészséges volt. Csak utólag visszagondolva látom így, akkoriban az ezersziget öntetes salátát és a kedvenc ropogós, mézes müzlimet is egészségesnek gondoltam, a bifidusz-legendában is hittem. A cukorról és ízfokozókról, és minden élelmiszeripari ajzószerekről nehéz lejönni, ezt tapasztaltam. Amikor viszont muszáj volt, iskolás naivitással fedeztem fel, mennyire édes a zöldborsó, a sárgarépa, önmagukban a gyümölcsök, és már sóból és fűszerekből is kevesebbre volt szükségem. A gyerekeimnél ezért is érzem fontosnak, hogy a maguk természetes ízeivel ismerjék meg az ételeiket, és amíg csak lehet, ne kattanjanak rá például a cukorra. Ezért egy legendás reggelit, a müzlit házilag készítem, ami így lesz cukormentes, és némileg olcsóbb is.
Abból, hogy miért addiktív a müzli, akár doktorit is szívesen írnék, de röviden összefoglalva: a tejben puhuló gabonapelyhek, a magok és a többi ropogós, az eredetüket firtatni nem tanácsos elemek precíz harmóniája a csokidarabkákkal, vagy mézzel vagy annak látszó cukorsziruppal és édes aszalványokkal együtt maga a kárhozat. Azt látom, hogy unokahúgaim is ugyanazzal az áhitattal falják, mint én egykor, és tény, hogy több generációra levetítve elidegeníthetetlen joga egy gyereknek imádni a granolát, a müzlit, csokapikot, ciniminit, vagy hívjuk akárhogy.
A különbség a müzli és a granola közt részben történelmi. A legendák szerint a müzlit egy pionír svájci orvos, Maximilian Bicher-Benner kezdte el kórházi menüként alkalmazni egy nyers gyümölcsös, rostban gazdag alpesi pásztor reggeli alapján. Az 1800-as évek végefelé eredetileg reszelt alma, zabpehely, mogyoró és valamiféle, az akkori higiéniai körülményeknek megfelelően sűrített tej alkotta ezt a tápláló betegreggelit. A tengerentúlon hasonlóra jutott az 1860-as években James Caleb Jackson, aki granula néven gabonareggelit fejlesztett, eredetileg grahamlisztes alappal.
Arra gondoltam tehát, hogy még mielőtt a kislányom a bolti pehelymixekre vágyna, megismertetem vele a saját verziómat, amihez külön-külön vadászom a hozzávalókat, így lesz cukormentes, variálható, rugalmas és készséges . Az elkészítése nem macerás, csak az elemek tárolása igényel több konyhai területet, viszont valamivel olcsóbb házilag keverni.
Bolti vs. saját mixek
Összehasonlításképp csak néhány, amúgy szuper termék hozzávetőleges, bolti ára, 50 dkg-os mennyiséggel számolva:
Nestlé Fitness Fruits 1000 Ft körül Cheerios Oats és Honey Cheerios 950-1000 Ft körül Cerbona mézes müzli, illetve Fitt kukoricapehely 700 Ft körül Fit zabkása erdei gyümölcsökkel 890 Ft körül Dr. Oetker Vitalis pekándiós, vagy csokis változat 1100 Ft körül cukormentes Alpen müzli 2000 Ft körül |
|
Gabonapelyhek (50 dkg)
Ha a gabonapelyheket külön szerezzük be, íme néhány (a kukoricapelyhek esetében vadászni kell a cukormenteset, mert alapértelmezettként édesítik). Szintén 50 dkg-os mennyiségben, hozzávetőleges bolti árral:
Éden Premium zabpehely 460 Ft körül
Atais hajdinapehely 900 Ft körül Gluténmentes Nestlé Cornflakes 1100 Ft körül, Cukormentes Biorganic 1200 Ft körül |
Aszalt gyümölcsök, magok (10 dkg)
Az aszalt gyümölcsöket, puffasztott gabonák és magok árát 10 dkg-os mennyiségben számoltam. A magok drágák, a piacos dealerem szerint az idei, új dió 350, a kesudió 500, a mandula 550 körül marad év végéig, az előbbi a termés mennyisége, az utóbbi a behozatali macerák miatt. A földimogyoró mindig a legolcsóbb, körülbelül 150 forint, de tápértéke alulmarad a többiekhez képest.
Kalifa mazsola 140 Ft körül
Naturfood aszalt szilva 200 Ft körül Tündérkert aszalt meggy 450 Ft körül Friss Pufi natúr puffasztott rizs 300 Ft körül Biorganic puffasztott amaránt 320 körül Kókuszreszelék márkától függően 200 Ft körül |
Háztartási müzlik
Néhány random, saját keverék ára tehát:
10 dkg zabpelyely 46 Ft 10 dkg hajdinapehely 90 Ft 10 dkg puffasztott rizs 300 Ft 5 dkg kókuszreszelék 100 Ft 5 dkg dió 125 Ft 5 dkg mazsola 70 Ft 5 dkg aszalt szilva 100 Ft Összesen: 831 Ft |
10 dkg zabpehely 46 Ft 10 dkg puffasztott amaránt 320 Ft 10 dkg minőségi cornflakes 120 Ft 10 dkg kókuszreszelék 200 Ft 5 dkg földimogyoró 75 Ft 5 dkg mazsola 70 Ft Ez is pont 831 Ft |
20 dkg zabpehely 92 Ft 10 dkg kókuszreszelék 200 Ft 5 dkg puffasztott rizs 300 Ft 5 dkg mogyoró 75 Ft 5 dkg mazsola 70 Ft 5 dkg aszalt szilva 100 Ft Összesen: 837 Ft |
Egyéves kortól tápanyagdús és a szervezetet melegítő reggeli. A saját pehelymixeket növényi tejjel és/vagy gyümölcsökkel kínálom, bónusz édesítésként időnként aszalt datolya vagy egy kevés agavé szirup vagy méz (másfél éves kortól!) kerül bele. Amikor kosztosom inkább ropogósabban enné, akkor granolát készítek úgy, hogy a mixet az aszalt gyümölcsökkel együtt a sütőben 160 fokon kb 10 percig sütöm. A mazsola és aszalt meggy vicces átváltozáson megy keresztül ilyenkor: levegővel telve megduzzad és a külseje ropogós lesz.