fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

 • Étkezési tanácsadás
 • Rólam
 • Kapcsolat
 • Egyéb kategória

  Hozd ki olcsóbban! Házi müzli frissen, ropogósan

  muzli_fin.jpg

  Huszonéveim egy részében korlátozottan vettem magamhoz bármit, ami egészséges volt. Csak utólag visszagondolva látom így, akkoriban az ezersziget öntetes salátát és a kedvenc ropogós, mézes müzlimet is egészségesnek gondoltam, a bifidusz-legendában is hittem. A cukorról és ízfokozókról, és minden élelmiszeripari ajzószerekről nehéz lejönni, ezt tapasztaltam. Amikor viszont muszáj volt, iskolás naivitással fedeztem fel, mennyire édes a zöldborsó, a sárgarépa, önmagukban a gyümölcsök, és már sóból és fűszerekből is kevesebbre volt szükségem. A gyerekeimnél ezért is érzem fontosnak, hogy a maguk természetes ízeivel ismerjék meg az ételeiket, és amíg csak lehet, ne kattanjanak rá például a cukorra. Ezért egy legendás reggelit, a müzlit házilag készítem, ami így lesz cukormentes, és némileg olcsóbb is.

  Abból, hogy miért addiktív a müzli, akár doktorit is szívesen írnék, de röviden összefoglalva: a tejben puhuló gabonapelyhek, a magok és a többi ropogós, az eredetüket firtatni nem tanácsos elemek precíz harmóniája a csokidarabkákkal, vagy mézzel vagy annak látszó cukorsziruppal és édes aszalványokkal együtt maga a kárhozat. Azt látom, hogy unokahúgaim is ugyanazzal az áhitattal falják, mint én egykor, és tény, hogy több generációra levetítve elidegeníthetetlen joga egy gyereknek imádni a granolát, a müzlit, csokapikot, ciniminit, vagy hívjuk akárhogy.

  A különbség a müzli és a granola közt részben történelmi. A legendák szerint a müzlit egy pionír svájci orvos, Maximilian Bicher-Benner kezdte el kórházi menüként alkalmazni egy nyers gyümölcsös, rostban gazdag alpesi pásztor reggeli alapján. Az 1800-as évek végefelé eredetileg reszelt alma, zabpehely, mogyoró és valamiféle, az akkori higiéniai körülményeknek megfelelően sűrített tej alkotta ezt a tápláló betegreggelit. A tengerentúlon hasonlóra jutott az 1860-as években James Caleb Jackson, aki granula néven gabonareggelit fejlesztett, eredetileg grahamlisztes alappal.

  Arra gondoltam tehát, hogy még mielőtt a kislányom a bolti pehelymixekre vágyna, megismertetem vele a saját verziómat, amihez külön-külön vadászom a hozzávalókat, így lesz cukormentes, variálható, rugalmas és készséges . Az elkészítése nem macerás, csak az elemek tárolása igényel több konyhai területet, viszont valamivel olcsóbb házilag keverni.

  Bolti vs. saját mixek

  Összehasonlításképp csak néhány, amúgy szuper termék hozzávetőleges, bolti ára, 50 dkg-os mennyiséggel számolva:

  Nestlé Fitness Fruits                                                                                      1000 Ft körül

  Cheerios Oats és Honey Cheerios                                                                 950-1000 Ft körül

  Cerbona mézes müzli, illetve Fitt kukoricapehely                                        700 Ft körül

  Fit zabkása erdei gyümölcsökkel                                                                   890 Ft körül

   Dr. Oetker Vitalis pekándiós, vagy csokis változat                                      1100 Ft körül

  cukormentes Alpen müzli                                                                               2000 Ft körül

  Gabonapelyhek (50 dkg)

  Ha a gabonapelyheket külön szerezzük be, íme néhány (a kukoricapelyhek esetében vadászni kell a cukormenteset, mert alapértelmezettként édesítik). Szintén 50 dkg-os mennyiségben, hozzávetőleges bolti árral:

  Éden Premium zabpehely                                                                               460 Ft körül

  Atais hajdinapehely                                                                                         900 Ft körül

  Gluténmentes Nestlé Cornflakes                                                                  1100 Ft körül,

  Cukormentes Biorganic                                                                                  1200 Ft körül

  Aszalt gyümölcsök, magok (10 dkg)

  Az aszalt gyümölcsöket, puffasztott gabonák és magok árát 10 dkg-os mennyiségben számoltam. A magok drágák, a piacos dealerem szerint az idei, új dió 350, a kesudió 500, a mandula 550 körül marad év végéig, az előbbi a termés mennyisége, az utóbbi a behozatali macerák miatt. A földimogyoró mindig a legolcsóbb, körülbelül 150 forint, de tápértéke alulmarad a többiekhez képest.

  Kalifa mazsola                                                                                                     140 Ft körül

  Naturfood aszalt szilva                                                                                       200 Ft körül

  Tündérkert aszalt meggy                                                                                    450 Ft körül

  Friss Pufi natúr puffasztott rizs                                                                          300 Ft körül

  Biorganic puffasztott amaránt                                                                           320 körül

  Kókuszreszelék márkától függően                                                                    200 Ft körül

  Háztartási müzlik

  Néhány random, saját keverék ára tehát:

  10 dkg zabpelyely                     46 Ft

  10 dkg hajdinapehely               90 Ft

  10 dkg puffasztott rizs             300 Ft

  5 dkg kókuszreszelék               100 Ft

  5 dkg dió                                  125 Ft

  5 dkg mazsola                         70 Ft

  5 dkg aszalt szilva                   100 Ft

  Összesen: 831 Ft

  10 dkg zabpehely                         46 Ft

  10 dkg puffasztott amaránt       320 Ft

  10 dkg minőségi cornflakes       120 Ft

  10 dkg kókuszreszelék                200 Ft

  5 dkg földimogyoró                     75 Ft

  5 dkg mazsola                              70 Ft

  Ez is pont 831 Ft

  20 dkg zabpehely                       92 Ft

  10 dkg kókuszreszelék             200 Ft

  5 dkg puffasztott rizs                300 Ft

  5 dkg mogyoró                           75 Ft

  5 dkg mazsola                            70 Ft

  5 dkg aszalt szilva                     100 Ft

  Összesen: 837 Ft

  Egyéves kortól tápanyagdús és a szervezetet melegítő reggeli. A saját pehelymixeket növényi tejjel és/vagy gyümölcsökkel kínálom, bónusz édesítésként időnként aszalt datolya vagy egy kevés agavé szirup vagy méz (másfél éves kortól!) kerül bele. Amikor kosztosom inkább ropogósabban enné, akkor granolát készítek úgy, hogy a mixet az aszalt gyümölcsökkel együtt a sütőben 160 fokon kb 10 percig sütöm. A mazsola és aszalt meggy vicces átváltozáson megy keresztül ilyenkor: levegővel telve megduzzad és a külseje ropogós lesz.

  Dénes Dóra

  Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

  Étrend tanácsadás

  Étkezési tanácsadás

  Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

  Étkezési tanácsadás

  Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

  @edespofablog

  Followers