fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • AIP-barát Alacsony FODMAP Baba verzió Betét-feltét Családnak Ebéd Falatkás hozzátáplálás (BLW) Főzelék Gluténmentes IR-barát Négyévszakos Rostban gazdag TejmentesTojásmentes

    Húsgombócok kókusztejes zelleres szósszal – gyerek + baba verzióban

    zellereshusgomboc_fin.jpg

    Az óvodáig megúsztuk a válogatást. Azóta tesztüzemmódban sorra megjelennek nálunk is az ovistársak inspirálta étkezési bolondériák, hogy például a Szofi üresen eszi a tésztát, hogy a Lencsi nem szereti a sárgarépát, és ezek, mint komoly hivatkozási alapok szerepelnek. Új szabályok formálódnak, és ha már a sárgarépát említettem, az egy ideje vagy nyersen, vagy sütőben sült verzióban működik, levesben főve, vagy párolva semmiképp. Főzelékként ínyenc fűszerekkel? Felejtsd el! A zellerre egyelőre még nem vonatkoznak új irányelvek, úgyhogy kihasználom az alkalmat, és bedobok a kicsinél és nagynál is sikeres verziót.

    Van egy régi kedvenc babaételünk, amelyet a nagyobbik kosztos szeretett egy időben: a kókusztejben párolt édesköményes zellerpüré bármikor bevethető volt. Most a kicsinek is el szerettem volna készíteni, de úgy, hogy abból a nővére is kaphasson a korának és igényeinek megfelelő verziót. A húsért odavannak, különösen gombóc formátumban, a zeller meg itt nem adja ki a jellegzetesen kesernyés ízét, úgyhogy ez abszolút baba- és ovisbarát fogás lett.  

    Húsgombócok kókusztejes zelleres szósszal – gyerek + baba verzióban

    Hozzávalók: 2 bő gyerekadag
    • 30 dkg darált hús (mondjuk pulykacomb)
    • Duplo kockányi hagyományosan füstölt, tartósítószer- és nitrátmentes szalonna
    • 1 kis fej lilahagyma
    • 2 kicsi, vagy 1 nagyobb vöröshagyma
    • 2 kicsi gerezd fokhagyma
    • 1 ek hajdinaliszt
    • Fűszerek: friss, vagy szárított zsálya, kakukkfű, őrölt koriander
    • 1 kis zeller
    • 2-2.5 dl kókusztej
    • Egy kis hús, vagy zöldségalaplé
    • zsiradék a pirításhoz

    Elkészítés:

    A sütőt 170 fokra kapcsolom.

    A húsgombóchoz megtisztítok és apróra kockázok egy lilahagymát, fokhagymanyomóval átpréselem az egyik fokhagymát, megmosom és apróra tépkedem a zsályát, belemorzsolom a kakukkfüvet, ha szárított, és a lehető legapróbbra kockázom a szalonnát. Ez utóbbit még nem keverem hozzá, mert a babaverzióból ki fogom hagyni.

    A zöldség és fűszermixszel átgyúrom a darált húst, és a babának formázok belőle néhány  gombócot. A maradékhoz keverem hozzá a szalonnát, és a nagyobbik gyereknek is megcsinálom a gombócokat, tepsire rendezgetem.

    Nagyjából 20 perc alatt készre sülnek.

    A zellert megpucolom, felkockázom, a kókusztej egy részével, és egy kis alaplével felteszem főni. Ha megpuhult, pürésítem. Kiveszek belőle egy adagot a babának, ezt így a gombócokkal együtt 7-8 hónapos korától eheti.

    Megtisztítom, és kockázom a vöröshagymát, felaprítom a fokhagymát. Zsiradékon sokáig dínsztelem a hagymát, ha kell, egy kis vizet hozzáadva, hadd essen össze, és legyen édesebb. Ezért mehet bele nagyobb hagyma is. Beleforgatom a fokhagymát, egy kis őrölt koriandert adok hozzá, belekeverem a zellerpürét, picit sózom, ha kell, és felütöm a maradék kókusztejjel.

    Köretként rizs, hajdina, köles, quinoa is passzol, amihez van kedv.

    Gombócmánia: 

    Húsgolyó arabosan sütőtökös paradicsomszószban

    Háromféle édes rizsgolyó egy alappal 

    Céklás falafel  

    A legkisebbeknek: gyümölcsös hajdinagolyó

    Újragondolt szilvásgombóc

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers