fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • 1 évtől Családnak Cukormentes Gabonamentes Grillezzünk! Mindenmentes Nyári recept Partifalatok Rostban gazdag Várandós barát VegánVitamindús

    A grillszezon kívánja – ribizlis rebarbaracsatni

    gyumolcs_chutney01_fin.jpg

    Hiszek a gyerekbarát csatniban. Egyike azoknak a félreértett ételeknek, amelyekről az a közhiedelem, hogy csak cukorral, csilivel és sok fűszerrel lehet jó. Igaz, amikor kíváncsian összevásároltam pár eredeti indiai chutney-t az ázsiai boltban, akkor pont ezt sikerült erősíteniük, plusz még sóból is rengeteg volt bennük, de ha most egyetlen indiai olvasó sem figyel, és szór rám szanszkrit szitkot, akkor megosztok egy saját, nagyon nyári, nagyon gyerekbarát verziót, ami grillhúsokhoz, kolbászokhoz, fasírtokhoz, csevapokhoz, juh és kecskesajthoz jó kiegészítő, de még magára is szerethető.

    Mártogatós család vagyunk, rengetegféle kencét készítünk, és az egyik legizgalmasabb műfaj számomra a chutney, avagy csatni.

    Az eredetileg lekvárszerű, indiai savanyúság hagyományosan mangóból készül, de rengetegféle más gyümölcsből, zöldségből is főzik. A cukor és a csípős fűszerek alap tartozékai, az ecet pedig a történetek szerint az angolok hatására került bele, hogy még inkább tartósítsa. Ezt szintén kihagyom a gyerekeknek is szánt verzióból, mert ahogyan a bors, a mustár, úgy az ecet is azok közé az ízesítők közé tartozik, amelyek a gyomrot erősen igénybe veszik. A legtöbb változatban van még hagyma, gyömbér, koriander, mustármag, az íze és jellege alapján húsokhoz, halakhoz, curry-ket kiegészítendő, vagy tésztaételekhez kínálják.

    Azt hiszem, ennél nyárabb már nem is lehet, amikor a piacon háromféle színű ribizli, málnás és áfonyás rekeszek mellett tolom el a babakocsit, és kötegekben kapható az édes és savanyú kísérletekre termett rebarbara.

    Ribizlis rebarbaracsatni

    Hozzávalók ½ literhez
    • 30 dkg rebarbara
    • 10 dkg ribizli (fekete, piros, sárga mind szuper)
    • 1 db édes alma
    • 1 db lilahagyma
    • Körömnyi gyömbér
    • Kb 4 db magozott aszalt datolya
    • Kb 10 db mazsola
    • Pici víz
    • Fűszerek: pici só, fahéj, őrölt koriandermag, őrölt kardamom

    Elkészítés:

    Előkészítek egy forraló edényt. A rebarbara szárakat megmosom, 1 centis darabokra vágom (ezelőtt a héját le lehet húzni, de nem fontos). A lilahagymát finomra vágom, az almát héjastul apróra kockázom, a riblizli szárát letépem, a datolyát apróra darabolom, a gyömbért lereszelem, és a fűszerekkel együtt a fazékba dobom, és pici vízzel felteszem főni.

    Nagyjából 10 perc alatt megpuhul, de még lehet rottyantani, sűríteni ígény szerint.

    Ha sikerül forrón, sterilizált üvegekbe tölteni, lezárt kupakkal pár percre fejjel lefelé fordítani, majd visszafordítva hagyni hűlni, akkor hónapokra tartósítható. De jól tűri a fagyasztást is.

    Más gyerekétel rebarbarából: 

    Gyömbéres rebarbarás almakompót

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers