fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • 1 évtől AIP-barát Alacsony FODMAP Családnak Ebéd Flexiteriánus Nyári recept Rostban gazdag Szoptatás barát TojásmentesVárandós barát

    Nagyon nyári citromfüves halgombóc curry

    de_nes_do_ra_30_of_32.jpg

    Hiszek a halakban. Sokáig dicsekedhettem is vele, hogy kosztosaim szeretik a halakat, a ropogós halbőrön, a pisztránszemen és uszonyokon is vígan csammogtak, de ennek már vége. Most már szálkás, iszapízű, nyálkás, a bőre kemény, a húsa lágy. A szülő ilyenkor vagy megadja magát Iglo kapitánynak, vagy maga próbál fejleszteni könnyebben fogyasztható halas tartalmakat, bízva az Omega-3 zsírsavak lojalitásában is. Az utóbbi mellett döntöttem. A hal és tökfélék barátságára alapozva próbáltam ki ezt a tökszószos halgombóc curry-t, és ezen a nyáron szerencsére többször visszatérhetett. A receptem a Vidék Íze magazin júliusi számában jelent meg Kállai Márton fotóival.

    Az év során több jó, jó tendenciáról is beszámoltak a hírsite-ok, például hogy a jövőben több uniós forrást szánnak az édesvízi akvakultúra fejlesztésére a tenger nélküli tagországokban, és hogy némileg növekszik a halfogyasztásunk nemcsak a karácsonyi időszakban, de azért még van hová fejlődni. Jó darabig azt hittem, itthon is majd mindenféle szuper halat bevethetek a gyerekeknek (már ami elérhető fizikailag és árban is), de mostanában a nagypapa, nyáron is gyakran készített pontyhalászlevén kívül csak a filék mennek. Azok is leginkább olyan formákban, mint például a tepsis fish and chips, a halburger vagy ez a thai ízvilágú szósszal körített halgombóc.

    A piacok sokszor csak néhány féle friss halat kínálnak, mert amúgy a nyakukon maradna, de itt egy remek, országos halbolt-lista a Kapj rá! oldalán, ahol túl a sztenderd halféléken bővebb a választék. Ehhez a fogáshoz nem fontos semmilyen különlegesség, csak valamilyen fehér húsú filé, például tőkehal, ami a gyakorlatban többféle, tengeri halat is jelent, vagy szürkeharcsa, afrikai harcsa, busa vagy ponty is. Készítettem már pisztrángból is, amit különösen szeretek, ezért sajnálom is gombócra használni, de a többi értékét, például a bőrét más ételhez eltettem.  Két fajtát érdemes kerülni: a pangasiust a tenyésztésének lelkiismeretlen körülményei miatt, a tilápiát pedig a gyulladásoknak kedvező zsírsav-összetétele miatt.

    Ez a curry egyéves kortól biztonsággal ehető, nem túl fűszeres, természetes ízű és könnyen emészthető, de kisebbeknek, például 10 hónaposoknak egy kevésbé fűszeres változat is készíthető belőle. A halgombóchoz csak zöldhagymát, egy kis citromfüvet, bazsalikomot és citromlevet kevernék, a curry-hez hagymát, egy minimális gyömbért, kurkumát, citromfüvet, citromlevet és kókusztejet adnék, tálaláskor pedig egy kevés zöldfűszert: bazsalikomot, petrezselymet vagy koriandert. A szószhoz a tök egészét felhasználom, de egyéves kor alatt a tökmagokat jobb kihagyni. 

    Hozzávalók 4 személyre:

    Halgombóc:

    70-80 dkg fehér húsú halfilé

    1 db vöröshagyma

    1 db fokhagyma

    Némi zöldhagyma, és ha van esetleg kéznél thai bazsalikom, az csodás

    1-2 tk őrölt citromfű

    Pici só

    Pici citrom, esetleg citromhéj

    2-3 ek olívaolaj

    Curry:

    1 kg főzőtök

    Olaj

    2-3 dl kókusztej

    Pár facsarás lime

    Currypaszta:

    1 vöröshagyma

    2 fokhagyma

    Körömnyi gyömbér

    3-4 kaffir lime levél

    1 tk galanga

    1 tk őrölt citromfű

    1 tk kurkuma

    2-3 tk só

    Tálaláshoz: koriander/ thai vagy bármilyen bazsalikom

    Elkészítés:

    A sütőt 220 fokra és grill fokozatra kapcsolom..

    A gombócokhoz minden hozzávalót késes aprítóba dobok, és jó pépesre aprítom.

    A halpüréből diónyi gombócokat formázok, sütőpapírral, vagy szilikonlappal bevont sütőtálcára sorakoztatva nagyjából 20 perc alatt, egyszer átforgatva megsütöm. Szép kérget kap majd, de belül puha marad.

    A tököt meghámozom, félbevágom, a magját kikanalazom (nem dobom ki, a curry pasztába fel lehet használni egy-másfél éves kortól), a zöldséghúst  apró kockákra vágom.

    Vokban vagy serpenyőben olajat hevítek, először rádodom a tökmagokat, és picit megfonnyasztom. Kiveszem a vokból, és átkanalazom abba az edénybe, amiben a pasztát készítem el.

    Második körben olajon elkészítem a tököt is. Amíg rotyog, a currypasztához minden hozzávalót egy edénybe mérem és krémesre turmixolom.

    Még több hal a kicsiknek: 

    Izabella halas babacurry-je kölespogácsával

    Ropogós aquadelle 

    A puha tökhöz keverem a currypasztát, átforgatom, hagyom egyet rottyanni. Hozzáöntöm a kókusztejet, majd levéve a tűzről kicsit meglocsolom lime-mal és belekeverem a sült gombócokat. Párolt jázminrizzsel körítem.

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers