
Hiszek a halakban. Sokáig dicsekedhettem is vele, hogy kosztosaim szeretik a halakat, a ropogós halbőrön, a pisztránszemen és uszonyokon is vígan csammogtak, de ennek már vége. Most már szálkás, iszapízű, nyálkás, a bőre kemény, a húsa lágy. A szülő ilyenkor vagy megadja magát Iglo kapitánynak, vagy maga próbál fejleszteni könnyebben fogyasztható halas tartalmakat, bízva az Omega-3 zsírsavak lojalitásában is. Az utóbbi mellett döntöttem. A hal és tökfélék barátságára alapozva próbáltam ki ezt a tökszószos halgombóc curry-t, és ezen a nyáron szerencsére többször visszatérhetett. A receptem a Vidék Íze magazin júliusi számában jelent meg Kállai Márton fotóival.
Az év során több jó, jó tendenciáról is beszámoltak a hírsite-ok, például hogy a jövőben több uniós forrást szánnak az édesvízi akvakultúra fejlesztésére a tenger nélküli tagországokban, és hogy némileg növekszik a halfogyasztásunk nemcsak a karácsonyi időszakban, de azért még van hová fejlődni. Jó darabig azt hittem, itthon is majd mindenféle szuper halat bevethetek a gyerekeknek (már ami elérhető fizikailag és árban is), de mostanában a nagypapa, nyáron is gyakran készített pontyhalászlevén kívül csak a filék mennek. Azok is leginkább olyan formákban, mint például a tepsis fish and chips, a halburger vagy ez a thai ízvilágú szósszal körített halgombóc.
A piacok sokszor csak néhány féle friss halat kínálnak, mert amúgy a nyakukon maradna, de itt egy remek, országos halbolt-lista a Kapj rá! oldalán, ahol túl a sztenderd halféléken bővebb a választék. Ehhez a fogáshoz nem fontos semmilyen különlegesség, csak valamilyen fehér húsú filé, például tőkehal, ami a gyakorlatban többféle, tengeri halat is jelent, vagy szürkeharcsa, afrikai harcsa, busa vagy ponty is. Készítettem már pisztrángból is, amit különösen szeretek, ezért sajnálom is gombócra használni, de a többi értékét, például a bőrét más ételhez eltettem. Két fajtát érdemes kerülni: a pangasiust a tenyésztésének lelkiismeretlen körülményei miatt, a tilápiát pedig a gyulladásoknak kedvező zsírsav-összetétele miatt.
Ez a curry egyéves kortól biztonsággal ehető, nem túl fűszeres, természetes ízű és könnyen emészthető, de kisebbeknek, például 10 hónaposoknak egy kevésbé fűszeres változat is készíthető belőle. A halgombóchoz csak zöldhagymát, egy kis citromfüvet, bazsalikomot és citromlevet kevernék, a curry-hez hagymát, egy minimális gyömbért, kurkumát, citromfüvet, citromlevet és kókusztejet adnék, tálaláskor pedig egy kevés zöldfűszert: bazsalikomot, petrezselymet vagy koriandert. A szószhoz a tök egészét felhasználom, de egyéves kor alatt a tökmagokat jobb kihagyni.
Hozzávalók 4 személyre:
Halgombóc:
70-80 dkg fehér húsú halfilé
1 db vöröshagyma
1 db fokhagyma
Némi zöldhagyma, és ha van esetleg kéznél thai bazsalikom, az csodás
1-2 tk őrölt citromfű
Pici só
Pici citrom, esetleg citromhéj
2-3 ek olívaolaj
Curry:
1 kg főzőtök
Olaj
2-3 dl kókusztej
Pár facsarás lime
Currypaszta:
1 vöröshagyma
2 fokhagyma
Körömnyi gyömbér
3-4 kaffir lime levél
1 tk galanga
1 tk őrölt citromfű
1 tk kurkuma
2-3 tk só
Tálaláshoz: koriander/ thai vagy bármilyen bazsalikom
Elkészítés:
A sütőt 220 fokra és grill fokozatra kapcsolom..
A gombócokhoz minden hozzávalót késes aprítóba dobok, és jó pépesre aprítom.
A halpüréből diónyi gombócokat formázok, sütőpapírral, vagy szilikonlappal bevont sütőtálcára sorakoztatva nagyjából 20 perc alatt, egyszer átforgatva megsütöm. Szép kérget kap majd, de belül puha marad.
A tököt meghámozom, félbevágom, a magját kikanalazom (nem dobom ki, a curry pasztába fel lehet használni egy-másfél éves kortól), a zöldséghúst apró kockákra vágom.
Vokban vagy serpenyőben olajat hevítek, először rádodom a tökmagokat, és picit megfonnyasztom. Kiveszem a vokból, és átkanalazom abba az edénybe, amiben a pasztát készítem el.
Második körben olajon elkészítem a tököt is. Amíg rotyog, a currypasztához minden hozzávalót egy edénybe mérem és krémesre turmixolom.
Még több hal a kicsiknek:
Izabella halas babacurry-je kölespogácsával
A puha tökhöz keverem a currypasztát, átforgatom, hagyom egyet rottyanni. Hozzáöntöm a kókusztejet, majd levéve a tűzről kicsit meglocsolom lime-mal és belekeverem a sült gombócokat. Párolt jázminrizzsel körítem.