fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • 1 évtől Alacsony fruktóztartalmú Családnak Egészséges nass Egyéb kategória Gabonamentes IR-barát Kenegetős reggelire, vacsorára Mindenmentes Partifalatok Rostban gazdag Szoptatás barát Tavaszi recept Várandós barátVegán

    Spárga törökmogyorós sárgarépa mártogatóssal – baba változatban is

    sparga_mogyoro01_fin.jpg

    Az utóbbi hetekben kicsit több lett a tízórai, és uzsonna ötlet, mert mostanában erre kapok kérést tőletek, hogy az ilyenkor jellemző édes snackek, kekszek és gyümölcsök kombinációja helyett valami zöldségeset fabrikáljak. Ez nálunk is éppen aktuális, mert a makik reggelire legtöbbször valami gyümölcsös kását kívánnak, tízóraira gyümölcsöt, uzsonnára pedig a változatosság kedvéért gyümölcsöt. Mellé még alkudoznak valami édességért is, és ha a túsztárgyalási technikám működik, akkor az egy-két kocka csoki helyett datolya lesz. Nem mintha a gyümölcsökkel baj lenne, csodás teremtmények, csak nem jó a túl sok fruktóz és kell a változatosság is. És most még spárgaszezon van, oly rövid, vétek lenne nem kihasználni.

    Szerencsére egyre többen foglalkoznak itthon spárgatermesztéssel (az Agrárgazdasági Kamara 2016-os adata szerint mindegy 1650 hektáron termeltek, több mint 6.3 tonnát). A nyolcvanas években a hazai termés nagy részét külföldön adták el, ez most is így van, de már országon belül is marad belőle jócskán. Főleg a zöldspárga az, amire rákaptunk.

    Miért drága? 

    A mennyiség bővülésével sajnos az nem várható, hogy olcsóbb is lesz (kilónként 1000 forint alá nemigen megy) mert nevelése és szedése jellemzően kézzel történik és munkaigényes. Eleve 3-5 év, mire az első vetésből krémleves lesz. És még az előtt az ősz előtt, amikor elvetik,  egy évvel érdemes felturbózni, tápanyaggal ellátni és forgatni a földet. Jól ki kell találni, hova telepíti a gazda, mert hosszú éveken át ott marad. A spárgás bakhátaknak nagy hely kell, és kifejezetten tápanyagdús talaj. A szárazságot viszonylag tűrik, de a hőingadozás kiegyenlítésére a kezdetben jól jön a talajtakarás.

    Nálunk a legjobb spárgatermő területek délre esnek, Csongrád és Bács-Kiskun megye jeleskedik benne.  A világ legnagyobb termelője Kína, de Németország, Peru, Mexikó is jelentős, és az utóbbi években Hong-Kong és Japán is rákapott. Itthon ritka, hogy igazi A-osztályú spárgát kapjunk, amelynek átmérője több mint 16 miliméter és a sípok hossza 12-22 cm, mert azt leginkább külföldön adják el, például Ausztriában, vagy a Skandináv országokban. A szezon viszonylag rövid, 1-2 hónap, június elejéig tart, így aztán érdemes most kihasználni, amíg van.

    Arról, hogy mi a lényeges különbség a fehér és zöldspárga között, ebben a posztban írtam  Mi itthon inkább a zöldet használjuk, de a babareceptek között van ötlet fehér spárgára  csicseriborsóval, és citromfüves csirkével.

     A hozzá kínált mártogatós viszont törökmogyoróval készült, így azt a verziót későbbre lehet tolni olajosmag volta miatt. De a mártogatósból készítettem egy baba verziót is mag nélkül, ami bőven adható egyéves kor előtt is.A spárga nagyon jó alany a falatkás evést tanuló babáknak nagyjából a 8. Hónaptól, ahogy említettem a korábbi receptemben

    A recepthez a zöldspárgát az IttaSzezon ajánlotta fel. 

    Spárga törökmogyorós sárgarépa mártogatóssal – baba változatban is

    Hozzávalók 4 személyre:
    • 1 csomag zöldspárga
    • 15-20 db fekete olívabogyó
    • 3-4 szál sárgarépa
    • 5-7 dkg törökmogyoró
    • 1 fokhagyma
    • ½ szál újhagyma
    • Pár löttyintés olívaolaj
    • 1 kk tökmagolaj
    • Pár facsarás citromlé
    • Fűszerek: 1 kk őrölt koriander, 1 kk római kömény, friss, vagy szárított bazsalikom
    • A baba változat ízesítői: 1 teáskanál paradicsomsűrítmény, 1 gerezd alma, pici citrom, pici borsikafű

    Elkészítés:

    A törökmogyorót serpenyőben zsíradék nélkül megpirítom, majd konyharuhába csomagolva ledörzsölöm a héját, amennyit legalábbis szeretne elengedni. Utána néhány órára hideg vízbe áztatom.

    Vizet forralok a zöldspárgának, amíg a zöldséget előkészítem. Az alsó néhány centijét letöröm (és félreteszem későbbre zöldségalaplének), az alsó negyedét  meghámozom, hogy a fás részektől megszabadítsam. Ha forr a víz, enyhén sózom, és a spárgát a vízben dobom úgy, hogy a sípjai a vízből kilógjanak. Lefedem és 5 percig párolom.

    Ha elkészültek, tálba szedem őket, három részbe vágom és picit meglocsolom olívaolajjal és bazsalikomot morzsolok rájuk.

    A sárgarépákat meghámozom – ha kell – megmosom, és párolóedényben puhára párolom. A baba verzióhoz kiveszek egy kis sárgarépát, és serpenyőben apróra kockázott almával, és paradicsomsűrítménnyel összeforgatom. Pici főzőlevet hozzáadva lepürétem, citrommal és borsikával fűszerezem.

    A családi verzióhoz a mogyorót leszűröm és a párolt sárgarépával, és a megpucolt fokhagymával együtt egy késes mixerbe dobom. Kevés főzőlé hozzáadásával pürésítem. Fűszerezem, meglöttyintem olívaolajjal, pici tökmagolajjal, és újhagymát aprítok rá.

    A tálban elrendezem a spárgákat az olívabogyókkal, és melléjük kínálom a mogyorós mártogatóst.

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers