fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • Alacsony fruktóztartalmú Alacsony hisztamintartalmú Ártatlan édesség Baba verzió Céklás finomságok Édesség Egészséges nass Egyéb kategória Falatkás hozzátáplálás (BLW) Gluténmentes Mindenmentes Négyévszakos Rostban gazdagVegán

    Mászóknak is megéri: céklás banános bababrownie

    ceklas_brownie01_fin.jpg

    Mégis minek egy háromnegyed évesnek sütemény? Jogos a kérdés. Sem az édességevés szokását, sem a kifejezett édes ízeket nem kell, hogy ebben a korban meghonosítsuk. De van az a helyzet, amikor a szülőket, vagy a nagyobb testvér(eke)t a nassolási vágy erősen trenírozza az itt és mostban lenni, és az őket utánzó Zs-generáció követeli, hogy neki is jusson abból a puha sötétbarna kockából, amit az emberek olyan szenvedéllyel tolnak az arcukba. Pont ilyen helyzetekre jó ez a mindenmentes rostforrás, ez az édes ártalmatlanság.

    A brownie-ban van tojás, liszt, cukor, vaj és nem elhanyagolható mennyiségű csokoládé. Kétségkívül túlzó ezt az elnevezést használni olyan utánzatra, amiben ezek egyike sem szerepel, de például nálunk a kisöccs már a hozzátáplálás kezdetén azokat az ételeket szemelte ki magának, amit mi ettünk, vagy ami arra feltűnően hasonlított.

    Ezért aztán a felnőtt ételek babaverzióit fejlesztgettem a kedvéért, a korának megfelelő alapanyagokból.

    Azóta, hogy 1896-ban Fannie Merrit Farmer receptgyűjteményében megjelent a legelső  brownie recept, hatalmas diverzitásról tett tanúbizonyságot ez a desszert. Állítólag több úton is ugyanerre az eredményre jutottak anno: volt, aki csokis kekszet szeretett volna készíteni, de a kelleténél kevesebb lisztet használt, volt, aki csokis piskótát kevert, de kifelejtette belőle a sütőport. Azóta rengeteg brownie-kísérletet hitelesítettek a gasztroblogok, az utóbbi években hódítanak a batátás, céklás, cukkinis, banánnal édesített változatok is, nálunk a magokból készült nyers verzió is megy, nem eretnekség növényi rostokkal turbózni a süteményeket.

    Ha gyerekekről van szó, akkor a kakaó bevezetését nem érdemes elsietni (leghamarabb egyéves korban ajánlják, de koffeintartalma miatt még lehet vele várni). Addig is karobbal lehet helyettesíteni, ami ad egy kis kakaós hangulatot. A szentjánoskenyérfa terméséből készült por nem tartalmaz élénkítő alkaloidot, ellenben antioxidánst igen, ami a csokoládéban is van. Nem allergizál, és első reklámarca igen régi motoros: a legenda szerint Keresztelő Szent János a fának a termésével lakott jól sivatagi bolyongásai alatt.

    Ennek a sütinek is lehetnek az életkornak megfelelő változatai, a tojás egyéves kor után, a kakaó kicsit később beléphet, az olajos magok is, a liszt és a vaj pedig egyéni toleranciának megfelelően. Ez most a hozzátáplálás idején is kínálható, allergénmentes változat, magas rosttartalma miatt  kilenc hónapos kortól ajánlható. A mennyiségeknél egy szimpa babaverziónál többet adtam meg, mert esélyes, hogy a nagyobbak is megkóstolják.

    Céklás banános bababrownie

    Hozzávalók:
    • 2 db cékla (kb 30-35 dkg)
    • 2 db banán
    • Kb 60-70 gramm kókusztliszt
    • 4 ek karobpor
    • 2 ek kókuszolaj vagy ghee
    • Néhány ek növényi tej, vagy víz
    • Pici fahéj és vanília

    Elkészítés:

    A céklákat megtisztítva, négy cikkelybe vágva 200 fokos sütőben nagyjából fél óráig sütöm.

    Ha elkészült, a sütőt hőlégkeverésre és 180 fokra állítom, amíg a tésztát összeállítom.

    A céklát, ha már langyosra hűlt, késes aprítóban minimális növényi tejjel (a mennyisége függ magának a céklának a nedvességtartalmától) pépesítem, hozzákarikázom a banánt, és a kókuszzsírral és karobbal simára turmixolom.

    Hozzáforgatom a kókuszlisztet, és hagyom, hogy kicsit megszívja magát, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe egyengetve 35 percig sütöm.

    További édességek a legkisebbeknek: 

    Banános minimuffin

    Újragondolt szilvásgombóc

    Karobos gyümölcsös banánmisu

    Mákos batáta pie

    Mindenmentes vendégváró keksz

    Gyümölcsös hajdinagombóc

    Aszalt fügés banánkenyér

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers