fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Tudástár
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • Baba verzió Egyéb kategória Falatkás hozzátáplálás (BLW) Gluténmentes Hozzátáplálás Maradékmentő Maradékmentő Négyévszakos Reggeli Szoptatás barát TejmentesVárandós barát

    Gyerekeim kedvenc reggelije – gyümölcsös, édes rántotta

    Édes, de nem édesség, és a reggeli rohanásban percek alatt kész: főnyeremény.  Babáknak is kínálható.

    Ha lehetek olyan arcátlan, hogy a gyümölcsös rántotta receptjét sajátként posztolom, holott a gyerekeim találták ki, akkor élek a lehetőséggel. Igazából nincs is receptje, a hűtő pillanatnyi tartalmától függően variálható. Egyetlen állandó eleme a tojás, amely egységbe formálja a hozzávaló gyümölcsöket és gabonát.

    Gyerekkoromban a bundázott gyümölcs volt hasonló gyöngyszem, amelyet apukámtól szerettem rendelni, mert iskolába készülve is hajlandó volt rá. Az alap ötlet itt is hasonló, és még a tápérték is többé-kevésbé: a tojásból fehérje és mikroelemek, a gyümölcsből és lisztből szénhidrát, a serpenyő  kenőanyagából zsiradék.

    Ez még egyszerűbb, és korszerűbb is. A bundázás nyűgje elkerülhető, a liszt szemes gabonává változik, és maradék rizs, vagy zabkása eltüntethető vele. A sütéshez használt zsiradék szimbolikus mennyiségűre csökken, és ahogy a klasszikus hagymás, szalonnás rántotta, ez is felszívja maradéktalanul. 

    1. Tojás – miért lett világsláger reggeli? 

    Már az ókori rómaiak is szívesen ették a reggeli, azaz az ientaculum elemeként. Aztán néhány évszázadra eltűnt maga a reggeli. A középkor vallásos napirendjébe nem fért bele a napi többszöri főétkezés, és az elérhető élelmiszer is jóval szűkösebb volt. Legközelebb Tobias Venner angol orvos említi egy írásában a tojásos reggelit, mint tápláló első étkezést az 1630-as években.

    Szimbolikus reggeli alapanyagként azért terjedt el, mert a tyúkok jellemzően hajnalban tojnak és reggelre frissen be lehetett tőlük gyűjteni a hűtőszekrény előtti évszázadokban.

    Ma már egészségtudatot is tehetünk a régi szokás mögé. A tojás értékes elemének, a sárgájának említésével. A benne rejlő B-vitaminok, és a hozzájuk tartozó kolin (a máj, az agy, és idegrendszer szeretett tápanyaga) D-vitamin, kalcium, magnézium cink, vas, szelén együttese jó napindító. Foszfor tartalmával pedig a csontozat fejlődését szolgálja. 

    Még egy érdekesség a tojás sárgájáról. Színét a tojók takarmánya befolyásolja. Ha a tápjukban a búza hangsúlyos, akkor a szín sápadtabb. Ha a kukorica, akkor élénk sárga. A kurkuma még jellegzetesebben sárgítja, a szójaliszt pirosítja, a lenmagliszt barnítja, a zöldtakarmány zöldíti. Az utóbbi áll a legközelebb egy természetes kapirgálós étrendhez, de a színe így nem annyira tetszik az embereknek.  

    Mikortól kóstolhatják a babák? 

    Az elmúlt években változott a hozzátáplálási ajánlás. Korábban a sárgája az első évben kínálható volt, a fehérje pedig egyéves koron túl. A most érvényes ajánlás alapján adható együtt is, akár a hozzátáplálás kezdeti időszakában, az első zöldségek, gyümölcsök idején, de a fehérje miatt az allergének bevezetésének szabályaival. 

    Mennyi tojás kell ebbe a rántottába? 

    Gyerekenként 1 darab. 

    2. Gabona – itt elsüthető a maradék

    Ha napok óta nem akar eltűnni a hűtőből a maradék rizs, handina, quinoa, kuszkusz, gersli, vagy egyéb gabonaköret, vagy főleg ha maradt egy kis zabkása az előző reggeliről, akkor most itt az esélye. 

    Mennyi kell ebbe a rántottába? 

    Gyerekenként 2-3 evőkanál mennyiséggel érdemes számolni. 

    3. Gyümölcsök – alma vagy körte, banán és extrák

    • A serpenyőben kis zsiradékon darabolt almával vagy körtével indíthatunk. Fonnyasszuk, de ne legyen túl puha. Kicsi fahájjal megszórhatjuk. Mehet hozzá egy banán is, aki édesebben szereti. 
    • Szeretek itt is elsütni egy kis zöldséget. Van, hogy reszelt répát vagy reszelt céklát dinsztelek, majd félig puhán házasítom az almával vagy banánnal. 
    • Ha gyömbéren indítjuk az almát, intenzívebb íze lesz. 
    • Alma helyett remek az őszibarack is. 
    • További édességforrások: mazsola vagy más aszalt gyümölcsök, amelyek a gyümölcs alapba keverhetők. Ha kéznél van goji bogyó, akkor a vitamin tartalma miatt inkább a legvégén adjuk hozzá. 
    • Bogyós gyümölcsök is illenek ebbe a fogásba, eper, málna, szeder, áfonya, ribizli: de csak a legvégén, tálaláskor tegyük az elkészült rántottára.
    • Ugyanígy a legvégén kaphat  meggyet, cseresznyét, sárgabarackot, télen mandarint. 
    • A magokat is imádja: egy kis dió, mogyoró, szezámmag is jól esik neki. 
    • Mákkal is próbáltam már: nem lesz akkora szenzáció, mint egy mákosguba, de nem rossz. 
    • Ami nem áll igazán jól neki: ananász, egres. A mangó és gesztenye határeset. 

    Mennyi gyümölcs kell ebbe a rántottába? 

    Határtalan. Ha nagyon meg kéne határozni: gyerekenként ½ alma és ½ banán az alap, és az extrák: gyerek/marok. 

    Elkészítés: 

    Seprenyőben pici zsiradékon almát, körtét vagy barackot sütögetünk, fahéjjal megszórjuk, utána beleforgatjuk a gabonát, majd az elhabart tojásokat. Tálaláskor kaphat még bogyós gyümölcsöket, magokat. 

    Hogyan készülhet a babának? 

    • Ha az egynemű állag megy, akkor gabonával kevert gyümölcspüréhez süthetjük a tojást (vagy annak egy részét). Így maradék pürék is felhasználhatók. 
    • Főtt sárgarépával is gazdagítható a sült alma, vagy barack, majd  süthetjük hozzá a tojást. 
    • Ha magot, például diót szórnánk a tetejére, akkor másfél éves kor alatt darálva a legjobb. A magokból kis mennyiségben egyéves kor alatt is lehet kóstolni.

    Kérdéseid vannak a hozzátáplálásról? Válogatós a gyermeked? Különleges étrendi igényeitekkel zsonglőrködsz és az időhiány mindig nyerésre áll? Étrendtanácsadásomon ezekben a kihívásokban is örömmel segítek. Ha pedig családi receptekre, inspirációra van szükséged, kövess Facebookon, Instagramon!

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers