
Édes, de nem édesség, és a reggeli rohanásban percek alatt kész: főnyeremény. Babáknak is kínálható.
Ha lehetek olyan arcátlan, hogy a gyümölcsös rántotta receptjét sajátként posztolom, holott a gyerekeim találták ki, akkor élek a lehetőséggel. Igazából nincs is receptje, a hűtő pillanatnyi tartalmától függően variálható. Egyetlen állandó eleme a tojás, amely egységbe formálja a hozzávaló gyümölcsöket és gabonát.
Gyerekkoromban a bundázott gyümölcs volt hasonló gyöngyszem, amelyet apukámtól szerettem rendelni, mert iskolába készülve is hajlandó volt rá. Az alap ötlet itt is hasonló, és még a tápérték is többé-kevésbé: a tojásból fehérje és mikroelemek, a gyümölcsből és lisztből szénhidrát, a serpenyő kenőanyagából zsiradék.
Ez még egyszerűbb, és korszerűbb is. A bundázás nyűgje elkerülhető, a liszt szemes gabonává változik, és maradék rizs, vagy zabkása eltüntethető vele. A sütéshez használt zsiradék szimbolikus mennyiségűre csökken, és ahogy a klasszikus hagymás, szalonnás rántotta, ez is felszívja maradéktalanul.

1. Tojás – miért lett világsláger reggeli?
Már az ókori rómaiak is szívesen ették a reggeli, azaz az ientaculum elemeként. Aztán néhány évszázadra eltűnt maga a reggeli. A középkor vallásos napirendjébe nem fért bele a napi többszöri főétkezés, és az elérhető élelmiszer is jóval szűkösebb volt. Legközelebb Tobias Venner angol orvos említi egy írásában a tojásos reggelit, mint tápláló első étkezést az 1630-as években.
Szimbolikus reggeli alapanyagként azért terjedt el, mert a tyúkok jellemzően hajnalban tojnak és reggelre frissen be lehetett tőlük gyűjteni a hűtőszekrény előtti évszázadokban.
Ma már egészségtudatot is tehetünk a régi szokás mögé. A tojás értékes elemének, a sárgájának említésével. A benne rejlő B-vitaminok, és a hozzájuk tartozó kolin (a máj, az agy, és idegrendszer szeretett tápanyaga) D-vitamin, kalcium, magnézium cink, vas, szelén együttese jó napindító. Foszfor tartalmával pedig a csontozat fejlődését szolgálja.
Még egy érdekesség a tojás sárgájáról. Színét a tojók takarmánya befolyásolja. Ha a tápjukban a búza hangsúlyos, akkor a szín sápadtabb. Ha a kukorica, akkor élénk sárga. A kurkuma még jellegzetesebben sárgítja, a szójaliszt pirosítja, a lenmagliszt barnítja, a zöldtakarmány zöldíti. Az utóbbi áll a legközelebb egy természetes kapirgálós étrendhez, de a színe így nem annyira tetszik az embereknek.
Mikortól kóstolhatják a babák?
Az elmúlt években változott a hozzátáplálási ajánlás. Korábban a sárgája az első évben kínálható volt, a fehérje pedig egyéves koron túl. A most érvényes ajánlás alapján adható együtt is, akár a hozzátáplálás kezdeti időszakában, az első zöldségek, gyümölcsök idején, de a fehérje miatt az allergének bevezetésének szabályaival.
Mennyi tojás kell ebbe a rántottába?
Gyerekenként 1 darab.
2. Gabona – itt elsüthető a maradék
Ha napok óta nem akar eltűnni a hűtőből a maradék rizs, handina, quinoa, kuszkusz, gersli, vagy egyéb gabonaköret, vagy főleg ha maradt egy kis zabkása az előző reggeliről, akkor most itt az esélye.
Mennyi kell ebbe a rántottába?
Gyerekenként 2-3 evőkanál mennyiséggel érdemes számolni.
3. Gyümölcsök – alma vagy körte, banán és extrák
- A serpenyőben kis zsiradékon darabolt almával vagy körtével indíthatunk. Fonnyasszuk, de ne legyen túl puha. Kicsi fahájjal megszórhatjuk. Mehet hozzá egy banán is, aki édesebben szereti.
- Szeretek itt is elsütni egy kis zöldséget. Van, hogy reszelt répát vagy reszelt céklát dinsztelek, majd félig puhán házasítom az almával vagy banánnal.
- Ha gyömbéren indítjuk az almát, intenzívebb íze lesz.
- Alma helyett remek az őszibarack is.
- További édességforrások: mazsola vagy más aszalt gyümölcsök, amelyek a gyümölcs alapba keverhetők. Ha kéznél van goji bogyó, akkor a vitamin tartalma miatt inkább a legvégén adjuk hozzá.
- Bogyós gyümölcsök is illenek ebbe a fogásba, eper, málna, szeder, áfonya, ribizli: de csak a legvégén, tálaláskor tegyük az elkészült rántottára.
- Ugyanígy a legvégén kaphat meggyet, cseresznyét, sárgabarackot, télen mandarint.
- A magokat is imádja: egy kis dió, mogyoró, szezámmag is jól esik neki.
- Mákkal is próbáltam már: nem lesz akkora szenzáció, mint egy mákosguba, de nem rossz.
- Ami nem áll igazán jól neki: ananász, egres. A mangó és gesztenye határeset.
Mennyi gyümölcs kell ebbe a rántottába?
Határtalan. Ha nagyon meg kéne határozni: gyerekenként ½ alma és ½ banán az alap, és az extrák: gyerek/marok.
Elkészítés:
Seprenyőben pici zsiradékon almát, körtét vagy barackot sütögetünk, fahéjjal megszórjuk, utána beleforgatjuk a gabonát, majd az elhabart tojásokat. Tálaláskor kaphat még bogyós gyümölcsöket, magokat.
Hogyan készülhet a babának?
- Ha az egynemű állag megy, akkor gabonával kevert gyümölcspüréhez süthetjük a tojást (vagy annak egy részét). Így maradék pürék is felhasználhatók.
- Főtt sárgarépával is gazdagítható a sült alma, vagy barack, majd süthetjük hozzá a tojást.
- Ha magot, például diót szórnánk a tetejére, akkor másfél éves kor alatt darálva a legjobb. A magokból kis mennyiségben egyéves kor alatt is lehet kóstolni.
Kérdéseid vannak a hozzátáplálásról? Válogatós a gyermeked? Különleges étrendi igényeitekkel zsonglőrködsz és az időhiány mindig nyerésre áll? Étrendtanácsadásomon ezekben a kihívásokban is örömmel segítek. Ha pedig családi receptekre, inspirációra van szükséged, kövess Facebookon, Instagramon!