fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Tudástár
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • 1 évtől Baba verzió Cukorcsökkentő tippek Cukormentes Egészséges nass Egyéb kategória Gluténmentes Immuntámogató Makrobiotikus Mindenmentes Négyévszakos Partifalatok Rostban gazdag Szoptatás barát Tejmentes Tojásmentes Várandós barát VegánVitamindús

    Cukormentes házi müzliszelet – turbó variációk és baba változat is

    Mostanában nincs mindig sikerem a csomagolt uzsonnákkal: néha hűségesen visszatérnek délután. De a házi müzliszeletek még nem érkeztek vissza, ezért merem állítani, hogy élvezetes energiaforrást jelentenek tízóraira, uzsonnára. 

    Az uzsonnáim rendszerint ott bukdácsolnak, hogy kevésbé hasonlítanak azokra, amelyeket némelyik osztálytárs visz.  Még ha szendvics, akkor is a saját sütésű kenyér nem egy látványpékségi puffanat. Erős és alázatos, mint egy sherpa, de alkatra kilóg az olajozott testépítők sorából. A müzliszelet azonban szelíd házisága ellenére is működik. Többféle ízvilágban is készítem, hogy változatos legyen. 

    Szíve a zab

    Telente különösen jól jön a zabpehely, mert a legjobban melegítő gabonák közé tartozik, és az immunrendszert is kényezteti. Itt írok róla részletesebben. Viszonylag magas a fehérjetartalma, 15 % körüli, így zsírban oldódó vitaminokat, mint E-vitamint tartalmaz. Kalciumot, magnéziumot, foszfort, B1-vitamint is szerezhetünk belőle. Emészthető és nem emészthető rostokat is tartalmaz. 

    A zab és az immunrendszer cimborák

    És többet is tud még: javítja a vérzsír profilt, nem hagyja elszállni a vércukorszintet, szívvédő hatású polifenol vegyületeket tartalmaz, és amiért az utóbbi években újabb hájp indult a zab körül az, hogy hogy béta-glükánok forrása is. A poliszacharidok közé tartozó, prebiotikus tulajdonságú tápanyag a jótékony baktériumok étele, ezzel segít gátolni a káros mikroorganizmusok szaporodását a vastagbélben. Fokozza a probiotikus baktériumok vitaminképző képességét, amelyek így termelékenyebbek a B7-, B12-, K- vitamin gyártósoron. 

    A müzliszelet édesítő és összetartó ereje a babán, és édes nedveket ad még hozzá egy fél alma, vagy annak megfelelően almapüré. Aszalt gyümölcsök édesítik még, és magok teszik ropogóssá, amelyek szintén csereszabatosak.

    Az alaprecept aztán turbózható még – a recept után érkeznek az ötletek, de addig is pár tipp a legkisebbeknek. 

    Baba változat 

    Ha babáknak szeretnénk készíteni, akkor az első évben a kevert állag még nem ideális, amelyben egyszerre kisebb-nagyobb darabokat is talál. Célszerű csak banánt és almapürét használni édesítő és töltőanyagként, és az aszalt gyümölcsöket elhagyni. Azért is, hogy ne legyen nagyon édes.

    Ha mag kóstoló is kerül a müzliszeletbe, akkor a már bevezetett magokból egy kevés kerülhet a csemegébe, de legjobb darált formában. A 9-10. hónaptól kínálhatjuk. A zab és gyümölcsök miatt lehet korábban is, csak nem érdemes túl előre szaladni a koncentráltan édes tízóraikkal, uzsonnákkal, bármily ártatlanok is. 

    Az alap recepthez egy 21×14 cm-es tepsit használok, amelyhez ezek az arányok fittelnek: 

    Cukormentes házi müzliszelet

    Az alaprecept hozzávalói
    • 100 g zabpehely
    • 120 g vegyes mag apróra vágva (pl dió, kesudió, mandula, napraforgómag, szezámmag, lenmag)
    • 2 db kisebb érett banán villával pépesre nyomkodva
    • Kb ½ reszelt alma vagy kb 100 g alma vagy más gyümölcspüré
    • 40 gramm puffasztott gabona (pl rizs, köles, vagy amaránt)
    • 40 gramm vegyes aszalt gyümölcs (pl mazsola, aszalt sárgabarack, szilva, goji bogyó)
    • Fűszerek: 1 cm gyömbér apróra vágva, pici só és 1-2 kk fahéj

    Elkészítés

    A magokat száraz serpenyőben megpirítom, de ez a lépés el is hagyható. A nagyobb  aszalt gyümölcsöket apróra vágom, nagyjából goji bogyó méretűre szabom. 

    A zabpelyhet minden más csemegével, a magokkal, aszalványokkal, fűszerekkel, pufikkal alaposan átkeverem, és sütőpapírral bevont tepsibe lapogatom. 

    A masszát jól le kell nyomkodni a tepsiben. Egy kisebb vágódeszka vagy szélesebb sütőlapát remek eszköz erre. 

    A sütőben 160 Celsius fokon nagyjából 30 percre van szüksége, amíg nyaralósra barnul a teteje. Ha túlsül, akkor csak frissen lesz ropogós, állás után kiszárad. 

    Tipp

    Az elkészült müzliszelet adagokra vágva jól fagyasztható. Így előre el lehet készíteni, és reggel iskola, óvoda előtt a nagy hajrában elő lehet kapni a jégről. 

    Íz változatok és turbók: 

    • Téli hangulatot ad a szeletnek, ha gyömbérrel, szegfűszeggel, szerecsendióval fűszerezzük. A mézeskalács fűszerkeveréket is szereti.  
    • A banán helyett használható sült sütőtök is, sült cékla vagy sárgarépa.  
    • A reszelt alma  is helyettesíthető pürével, például mangóval, málnával, barackkal. Az amúgy is tömény tasakos bébipürék, gyümölcsitalok jól használhatók erre is. 
    • A müzliszelet értéke tovább nő, ha a tetejére olvasztott étcsokit csurgatunk. 
    • Gyerekkávés változat készülhet úgy, ha karobport és cikóriakávé port keverünk a masszába.
    • Ha fehér változatot szeretnénk, elég 1-2 evőkanál olvasztott kakaóvaj, ami a csokihoz hasonlóan ügyesen megszilárdul, és ropogós réteget ad. 
    • Aki nem ehet magokat, annak a mag arányában apróra vágott sárgarépa vagy céklakocka ad egy kis kellemes, ropogós jelleget. 
    • Még addiktívabb lesz, ha kezeletlen citrom vagy narancshéjat reszelünk a masszába.
    • A mákos változat is remek: a magok arányában a darált mák sok fahéjjal. Szereti a narancshéj reszeléket.

    Változatos és egészséges étrendet kialakítani a családnak rengeteg idő és energia. Ha különböző étrendi igényeket kell összehangolnod munka és más feladatok mellett, étrendtanácsadásomon segítek egy hosszú távon tartható rendszert kialakítani. 

    És ha családi receptekre, inspirációra van szükséged, kövess Facebookon, Instagramon!

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers