Mostanában kosztosaim tésztatöltős, tekerős korszakba léptek, úgyhogy nagy lepény és tortilla-kísérletben vagyok. Ha glutén nélkül szeretnénk, és nem lisztkeverékből, akkor nehezebb hajtogatható állagot elérni, inkább egy tehetséges hibridre van esély félúton a palacsinta és a wrap között. Erre komponáltam egy könnyű, családi fogást pirított zöldséges és csirkés töltelékkel és egy nem indiai ízvilágú, lágy körte csatnival, ami már többnyire a tekerés előtt elfogy. Miért éppen zabból készül most a lepény? A posztban összefoglalom. És gondolva a babákra is, pár apró változtatással ez nekik is a kedvükre való, komplett ebéd lehet.
A rizs, de főleg a zab a teremtő vigasza azért, ha valakinek ki kell hagynia a gluténtartalmú gabonákat. A hozzátáplálás időszakában is jó, ha időnként előfordul, mert kifejezetten gyógyhatású. Olyan jóságokat tartalmaz, mint vas, az immunrendszer fejlődéséhez szükséges cink, illetve béta-glükán, a csontokat és vázat kényeztető kalcium, B-vitaminok és folát. Ezek mind fontosak a magzatoknak, babáknak. Polifenoljaival a degeneratív betegségek ellen véd, ezzel a szívegészséghez is hozzájárul, illetve a vérzsír-profilt javítja.
Oldékony rost tartalma miatt jelentősebb vércukor kilengés nélkül, egyenletesen, hosszabb időre laktat. Ősszel-télen azzal is a szerencsés tulajdonságával is számolhatunk gyerekek esetében, hogy a legjobban melengető gabonák közé tartozik az ötelemes kínai konyha szerint.
Mi a különbség a zab és a gluténmentes zab között?
A glutén a prolamin fehérjék közé tartozik, amelynek tagjai szinte az összes gabonában megtalálhatók (a kukoricában is), de nem mind viselkedik gluténként. A fő gluténfehérje a búzában található gliadin, és ehhez hasonló fehérjék (a rozsban szekalin, az árpában hordein) a többi gabonában is előfordulnak. A zab aveninje is hasonló, amelyről ellentmondásosak a kutatási eredmények.
Vannak gluténérzékenyek, akiknél kiváltja a cöliákiát, de vannak olyan kutatások is, amelyeket cöliákiás gyerekeken végeztek, és azt találták, hogy a zab sem a szisztémás, sem a belek nyálkahártyájában lévő auto-antitesteket nem váltja ki, így immunreakció nélkül tolerálható. Van, aki arra figyelmeztet, hogy a bél nyálkahártyát a gluténhez hasonlóan tudja irritálni minden más, hasonló fehérje is, a zabban találhatók is. Változatosak és eltérőek a reakciók, egyénileg lehet csak igazán értékelni.
A gluténmentes zabpehely, amelyik nagyjából háromszor annyiba kerül, mint a hagyományos, olyan üzemben készül, ahol nem dolgoznak fel gluténtartalmú gabonát, így nem szennyeződhet azok fehérjéivel. Létezik egy olyan verzió is – egy tanáromtól hallottam – amelyik szerint a megtermelt zabfajták közt a gluténmentes egy külön, nemesített fajta, amelynek a küldetése épp az, hogy fehérjéi az érintetteknek tolerálhatóak legyenek (erről keresem még a kutatási anyagokat, egyelőre érdemben nem találtam).
Melengető, laktató és csomagolható
A lényeg, hogy az egyenletesen laktató hatása, a melegítő szupererő és a bőséges ásványi anyag tartalom miatt a gyerekeket jó ötlet zabkásával, vagy ha már unják, valami más, zabos reggelivel útnak indítani az oviba, iskolába. Vagy zabos tízóraival segíteni, hogy úgy érezzék, hosszabb időre jóllaktak és a vércukruk sem ingadozik. A most következő lepény például könnyen kezelhető, és a csirkehúsos, zöldséges contenttel együtt csomagolható uzsonnásdobozba is.
Ennek a fogásnak a kihagyhatatlan eleme nálunk a körtecsatni, ami igazából nem indiai ízvilágú csatni, mert az nem annyira passzolna hozzá, hanem csak egy gyömbéres gyümölcskompót. Ez a csirkéhez adott zöldségek elfogyasztásában is segít.
A baba verziót, amelyben a csirke páca is lágy, bababarát fűszerezésű, a zöldséges keverék szintén natúr és pépesített változatban szerepel. A körtecsatni baba változatával együtt mindezek a 8-9. hónaptól kínálhatók. Ha kihagyjuk belőle a nitrát begyűjtésére hajlamos és oxálsavat tartalmazó mángoldot vagy spenótot (ezek jó emésztéséhez, átalakításához szükségek enzimek a hozzátáplálási kor kezdetén még nincsenek jelen, erről itt írok bővebben), akkor a 7. hónaptól mehet. A zöldségeknél arra is figyeljünk, ha a pici kiszemeli a serpenyőben a koktélparadicsomot, akkor azt eleinte ne nyersen kínáljuk neki.
A zab a 7. hónaptól bőven kínálható, ha a rostjai nem okoznak problémát. Ebbe a lepénybe saját aszalású, és finomra vágott paradicsomot sütök, hozzáadott só és adalékok nélkül, így az is ugyanettől a kortól biztonságos. Ha bolti paradicsommal készül, akkor jobb a szárított változat egy kis időre beáztatva, mint a fűszerekekkel együtt olajban eltett aszalt paradicsom. A nagyobb gyerekeknek az utóbbi is szuper.
Aszalt paradicsomos zablepény pirított csirkével és körte csatnival – baba változatban is
Hozzávalók:
Lepény
- 15 dkg gm zabpehelyliszt
- 1 kk szódabikarbóna
- 3-4 aszalt paradicsom
- 15 ml ásványvíz
- Kb 7-8 ml langyos csapvíz (lehet fele-fele arányban növényi tej és víz)
- 1 ek olívaolaj
- 1 kk almaecet
- Csippentésnyi só
Zöldséges pirított csirke
- 1 csontos csirkemell (kb 60-70 dkg)
- A pácához:
- 1-2 fokhagyma,
- 2-3 evőkanál olívaolaj,
- 1 kk oregánó,
- 1 kk kurkuma,
- 1 kk fűszerpaprika,
- 1 tk balzsamecet,
- 1 kk fahéj
- A baba változat pácához: 1 tk evőkanál olívaolaj, ½ tk oregánó, ½ tk citromfű, 3-4 cm apróra vágott zöldhagyma, pár facsarás citromlé
- 1 hagyma
- 1 közepes zeller
- 4-6 mángold szárastul, vagy 15 dkg spenót
- ½ narancs leve
- 1 maréknyi koktélparadicsom
- Fűszerek: só, 2-3 ág friss kakukkfű, 3-5 levél bazsalikom
- Körtecsatni
3 db köpepes, édeskés körte
- 1 kisebb hagyma
- 1 fokhagyma
- 1 cm gyömbér
- Fűszerek:
- pici só,
- ½ kk őrölt gyömbér,
- 1 kk fahéj,
- 1 kk citromfű,
- pár facsarás citromlé
Elkészítés:
A csirkét kicsontozom (a csontját elteszem, lefagyasztom, később bármilyen leves alaplevébe főhet), és falatnyi darabokra, vagy csíkokra vágom. Egy nagyobb és egy kisebb zárható dobozt kerítek. Néhány falat csirkét a kisebb dobozba téve a babának olívaolajjal, zöldfűszerekkel, zöldhagymával, citromlével átforgatom, lezárom, és néhány órára behűtöm. A családi adagot a nagyobb dobozba rendezgetem, sózom, a fokhagymát felaprítva rászórom, a páchoz szükséges többi fűszerrel és olajjal együtt átforgatom, és szintén néhány órán át hagyom, hogy átjárják az ízek a lefedett dobozban.
Egy keverőtálba szitálom a zablisztet, hozzákeverem a szódabikarbónát és egy pici sót, majd az ásványvizet vagy a víz (vagy növényi tej+víz egy részét) adagolva hozzá habverővel csomómentesre keverem. Hozzálöttyintem az olívaolajat, almaecetet, és legalább egy órán át békén hagyom.
A körtét megtisztítva feldarabolom (maradhat a héja, de a baba miatt le is hámozhatjuk), a hagymát, fokhagymát, gyömbért finomra vágom.
Vissza a lepényhez. A zabliszttől megduzzadt masszát a maradék vízzel (vagy víz+tejjel lazítom) amíg a palacsintatésztánál sűrűbb állagot nem kapok, majd hozzáaprítom az aszalt paradicsomot. Palacsintasütőben minimális olajon korong alakúra terítem (a palacsintánál vastagabb, az amerikai palacsintánál vékonyabb tésztaréteg az ideális) és mindkét oldalát átsütöm.