fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • Baba verzió Családnak Ebéd Egyéb kategória Falatkás hozzátáplálás (BLW) Gluténmentes Házi tészta Őszi recept Rostban gazdag Szoptatás barát Tejmentes TojásmentesVárandós barát

    Aszalt paradicsomos zablepény pirított csirkével és körte csatnival – baba változatban is

    Mostanában kosztosaim tésztatöltős, tekerős korszakba léptek, úgyhogy nagy lepény és tortilla-kísérletben vagyok. Ha glutén nélkül szeretnénk, és nem lisztkeverékből, akkor nehezebb hajtogatható állagot elérni, inkább egy tehetséges hibridre van esély félúton a palacsinta és a wrap között. Erre komponáltam egy könnyű, családi fogást pirított zöldséges és csirkés töltelékkel és egy nem indiai ízvilágú, lágy körte csatnival, ami már többnyire a tekerés előtt elfogy. Miért éppen zabból készül most a lepény? A posztban összefoglalom. És gondolva a babákra is, pár apró változtatással ez nekik is a kedvükre való, komplett ebéd lehet. 

    A rizs, de főleg a zab a teremtő vigasza azért, ha valakinek ki kell hagynia a gluténtartalmú gabonákat. A hozzátáplálás időszakában is jó, ha időnként előfordul, mert kifejezetten gyógyhatású.  Olyan jóságokat tartalmaz, mint vas, az immunrendszer fejlődéséhez szükséges cink, illetve béta-glükán, a csontokat és vázat kényeztető kalcium, B-vitaminok és folát. Ezek mind fontosak a magzatoknak, babáknak. Polifenoljaival a degeneratív betegségek ellen véd, ezzel a szívegészséghez is hozzájárul, illetve a vérzsír-profilt javítja. 

    Oldékony rost tartalma miatt jelentősebb vércukor kilengés nélkül, egyenletesen, hosszabb időre laktat. Ősszel-télen azzal is a szerencsés tulajdonságával is számolhatunk gyerekek esetében, hogy a legjobban melengető gabonák közé tartozik az ötelemes kínai konyha szerint. 

    Mi a különbség a zab és a gluténmentes zab között?

    A glutén a prolamin fehérjék közé tartozik, amelynek tagjai szinte az összes gabonában megtalálhatók (a kukoricában is), de nem mind viselkedik gluténként. A fő gluténfehérje a búzában található gliadin, és ehhez hasonló fehérjék (a rozsban szekalin, az árpában hordein) a többi gabonában is előfordulnak. A zab aveninje is hasonló, amelyről ellentmondásosak a kutatási eredmények. 

    Vannak gluténérzékenyek, akiknél kiváltja a cöliákiát, de vannak olyan kutatások is, amelyeket cöliákiás gyerekeken végeztek, és azt találták, hogy a zab sem a szisztémás, sem a belek nyálkahártyájában lévő auto-antitesteket nem váltja ki, így immunreakció nélkül tolerálható. Van, aki arra figyelmeztet, hogy a bél nyálkahártyát a gluténhez hasonlóan tudja irritálni minden más, hasonló fehérje is, a zabban találhatók is. Változatosak és eltérőek a reakciók, egyénileg lehet csak igazán értékelni. 

    A gluténmentes zabpehely, amelyik nagyjából háromszor annyiba kerül, mint a hagyományos, olyan üzemben készül, ahol nem dolgoznak fel gluténtartalmú gabonát, így nem szennyeződhet azok fehérjéivel. Létezik egy olyan verzió is – egy tanáromtól hallottam – amelyik szerint a megtermelt zabfajták közt a gluténmentes egy külön, nemesített fajta, amelynek a küldetése épp az, hogy fehérjéi az érintetteknek tolerálhatóak legyenek (erről keresem még a kutatási anyagokat, egyelőre érdemben nem találtam). 

    Melengető, laktató és csomagolható

    A lényeg, hogy az egyenletesen laktató hatása, a melegítő szupererő és a bőséges ásványi anyag tartalom miatt a gyerekeket jó ötlet zabkásával, vagy ha már unják, valami más, zabos reggelivel útnak indítani az oviba, iskolába. Vagy zabos tízóraival segíteni, hogy úgy érezzék, hosszabb időre jóllaktak és a vércukruk sem ingadozik. A most következő lepény például könnyen kezelhető, és a csirkehúsos, zöldséges contenttel együtt csomagolható uzsonnásdobozba is. 

    Ennek a fogásnak a kihagyhatatlan eleme nálunk a körtecsatni, ami igazából nem indiai ízvilágú csatni, mert az nem annyira passzolna hozzá, hanem csak egy gyömbéres gyümölcskompót. Ez a csirkéhez adott zöldségek elfogyasztásában is segít. 

    A baba verziót, amelyben a csirke páca is lágy, bababarát fűszerezésű, a zöldséges keverék szintén natúr és pépesített változatban szerepel. A körtecsatni baba változatával együtt mindezek a 8-9. hónaptól kínálhatók. Ha kihagyjuk belőle a nitrát begyűjtésére hajlamos és oxálsavat tartalmazó mángoldot vagy spenótot (ezek jó emésztéséhez, átalakításához szükségek enzimek a hozzátáplálási kor kezdetén még nincsenek jelen, erről itt írok bővebben), akkor a 7. hónaptól mehet. A zöldségeknél arra is figyeljünk, ha a pici kiszemeli a serpenyőben a koktélparadicsomot, akkor azt eleinte ne nyersen kínáljuk neki. 

    A zab a 7. hónaptól bőven kínálható, ha a rostjai nem okoznak problémát. Ebbe a lepénybe saját aszalású, és finomra vágott paradicsomot sütök, hozzáadott só és adalékok nélkül, így az is ugyanettől a kortól biztonságos. Ha bolti paradicsommal készül, akkor jobb a szárított változat egy kis időre beáztatva, mint a fűszerekekkel együtt olajban eltett aszalt paradicsom. A nagyobb gyerekeknek az utóbbi is szuper. 

    Aszalt paradicsomos zablepény pirított csirkével és körte csatnival – baba változatban is

    Hozzávalók: 

    Lepény

    • 15 dkg gm zabpehelyliszt
    • 1 kk szódabikarbóna
    • 3-4 aszalt paradicsom
    • 15 ml ásványvíz
    • Kb 7-8 ml langyos csapvíz (lehet fele-fele arányban növényi tej és víz) 
    • 1 ek olívaolaj
    • 1 kk almaecet
    • Csippentésnyi só

    Zöldséges pirított csirke

    • 1 csontos csirkemell (kb 60-70 dkg)
    • A pácához:
      • 1-2 fokhagyma,
      • 2-3 evőkanál olívaolaj,
      • 1 kk oregánó,
      • 1 kk kurkuma,
      • 1 kk fűszerpaprika,
      • 1 tk balzsamecet,
      • 1 kk fahéj
    • A baba változat pácához: 1 tk evőkanál olívaolaj, ½ tk oregánó, ½ tk citromfű, 3-4 cm apróra vágott zöldhagyma, pár facsarás citromlé
    • 1 hagyma
    • 1 közepes zeller
    • 4-6 mángold szárastul, vagy 15 dkg spenót
    • ½ narancs leve
    • 1 maréknyi koktélparadicsom
    • Fűszerek: só, 2-3 ág friss kakukkfű, 3-5 levél bazsalikom
    • Körtecsatni

    3 db köpepes, édeskés körte

    • 1 kisebb hagyma
    • 1 fokhagyma
    • 1 cm gyömbér
    • Fűszerek:
      • pici só,
      • ½ kk őrölt gyömbér,
      • 1 kk fahéj,
      • 1 kk citromfű,
      • pár facsarás citromlé

    Elkészítés: 

    A csirkét kicsontozom (a csontját elteszem, lefagyasztom, később bármilyen leves alaplevébe főhet), és falatnyi darabokra, vagy csíkokra vágom. Egy nagyobb és egy kisebb zárható dobozt kerítek. Néhány falat csirkét a kisebb dobozba téve a babának olívaolajjal, zöldfűszerekkel, zöldhagymával, citromlével átforgatom, lezárom, és néhány órára behűtöm. A családi adagot a nagyobb dobozba rendezgetem, sózom, a fokhagymát felaprítva rászórom, a páchoz szükséges többi fűszerrel és olajjal együtt átforgatom, és szintén néhány órán át hagyom, hogy átjárják az ízek a lefedett dobozban. 

    Egy keverőtálba szitálom a zablisztet, hozzákeverem a szódabikarbónát és egy pici sót, majd az ásványvizet vagy a víz (vagy növényi tej+víz egy részét) adagolva hozzá habverővel csomómentesre keverem. Hozzálöttyintem az olívaolajat, almaecetet, és legalább egy órán át békén hagyom. 

    A körtét megtisztítva feldarabolom (maradhat a héja, de a baba miatt le is hámozhatjuk), a hagymát, fokhagymát, gyömbért finomra vágom. 

    Vissza a lepényhez. A zabliszttől megduzzadt masszát a maradék vízzel (vagy víz+tejjel lazítom) amíg a palacsintatésztánál sűrűbb állagot nem kapok, majd hozzáaprítom az aszalt paradicsomot. Palacsintasütőben minimális olajon korong alakúra terítem (a palacsintánál vastagabb, az amerikai palacsintánál vékonyabb tésztaréteg az ideális) és mindkét oldalát átsütöm.  

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers