A nagy és viharos múltú stokholmi Hasselbacken étterem https://hasselbacken.com/en/about-hasselbacken/a történetének egyik jelentős pillanataként tartja számon, amikor 1953-ban Leif Elisson először alkotta meg a vékonyra irdalt, sült burgonyát. Hálás vagyok ezért a találmányért, akut köretdilemmán át tud segíteni. A batáta önmagában is nagyon tápláló gyökér, és ilyen módon kis rései rengeteg fűszert, zöldfűszert magukba tudnak fogadni úgy, hogy a gyerekek elfogadják. Még a szósz neve is sikertörténet, mert gyerekbarátul hangzik: csimicsurri. Nem hagyja magát elrontani.
Bár évről évre bővül az édesburgonya szezonja itthon, a tavasz végétől őszig nem érdemes számolni vele. A palánták kiültetése május közepe, vagyis a fagyosszentek után kezdődik, és a szedési időszak ősszel, a téli hidegre ugyanis érzékeny. Ilyenkor a korábban szedett, eséllyel jó néhány hónapja tárolt termésekhez juthatunk hozzá, és az eltarthatóságuk nagyban függ attól, mennyire gondosan tárolták.
Ez a zöldség szép példája annak, hogy egy itthon korábban nem termesztett növény (legnagyobb termesztője Kína, USA és Uganda), elterjedhet nálunk is.
A több ezer éves növény génközpontja a Yucatán-félsziget, de a világ sok helyén van saját nemesítésű fajta is. Létezik például magyar nemesítésű, narancssárga húsú édesburgonya is. A Dráva mentén, a Duna-Tiszaköz homokhátságán, Fejér megyében, és Kiskunfélegyházán nagy területeken nevelik legfőként. Talán a legismertebb termőhelye Ásotthalom és környéke.
Miért jó a babáknak, és mikortól ehetik?
A kisbabás szülők egyik kedvence, mert sokoldalúan használható. önmagában, főzve, sütve is jó, de leves és főzelék sűrítőanyagként, tócsni vagy nudli tésztájában, reggelire, vegán rizses egytálban a hús egyik pótló komponenseként és édességekben is működik. Érdemes kihasználni a színanyagaiban rejlő erőt, és narancssárgát (karotinokban gazdag), vagy lilát (antociánban gazdag, ami antioxidáns hatású flavonoid) választani. Keményítőben gazdag, és egyszerűen emészthető, már a hozzátáplálálás kezdetétől kínálható.
Most a résekbe sok zöldfűszer kerül, amelyek még több tápanyaggal turbózzák ezt a remek gyökeret. Egyéves kor alatt ezekkel bánjunk szordínósan, a babáknak kevesebb fűszerrel ecseteljük. Például 1-2 levél bazsalikomot, 2-3 szál petrezselymet, és egy kevés csombort aprítsunk fel, vagy törjünk meg mozsárban, és egy kevés hozzátáplálós olajjal átkeverve eloszlathatjuk a sült batátán. Így már akár a 7. Hónaptól kínálhatjuk. A kakukkfű, rozmaring, illetve a nyers medvehagyma kóstolásával szerencsés megvárni az első évet.
A családi változat elkészítése pedig most következik.
Zöldfűszeres hasselback batáta
Hozzávalók:
- 4 közepes batáta
- Zöldfűszerek:
- 1 köteg zellerszár,
- ½ köteg petrezselyem,
- 4-5 szál medvehagyma vagy 1 újhagyma,
- 3 ág kakukkfű (vagy 1 evőkanál szárított),
- 6-8 bazsalikom (vagy 1 ek szárított),
- 1 ág rozmaring (vagy 1 tk szárított),
- 1 ág csombor (vagy 1 tk szárított)
- 1 gerezd fokhagyma
- 5 dkg napraforgómag
- Só és extra szűz olívaolaj ízlés szerint
- 1-2 tk tökmagolaj (elhagyható)
- 2-3 ek kókuszolaj/ghí/sütőolaj
Elkészítés:
A batátákat megtisztítom, hámozom, sűrűn beirdalom, és megkenem kókuszolajjal/ghível/olajjal. 190 fokos sütőben a mérettől függően kb 50 percig sütöm.
A zöldfűszereket megmosom, darabolom, majd mozsárban összetöröm a fokhagymával, napraforgómaggal együtt. Sózom, olívaolajjal, tökmagolajjal ízesítem. Tálaláskor a batáta szeleteket tágítom és alaposan megkenem a zöldfűszer szósszal.