Egy retró édességének is jól tud állni a korszellem. A kókuszgolyó cukor nélkül céklával, kis étcsokival, naranccsal bolondítva még jobban eltalál.
Kinek milyen gyerekkori emléke fűződik a kókuszgolyóhoz? Én egész jól bírtam az úszás oktatást annak tudatában, hogy az óra végén a büfében majd kaphatok kókuszgolyót. Muszáj is volt valahogyan pótolni – ha elfogyott a golyó, hát puncsos mignonnal – az elúszott energiát. Bábszínházba nem csak a kókuszgolyó miatt szerettem járni, de azért az is hozzátett a vonzerejéhez.
Hogy merészelek ezek után belenyúlni egy több évtizedes sláger receptbe, és kivenni belőle olyanokat, mint a darált keksz, a vaj, a cukor, a rum aroma? Az intoleranciák és a korszellem a mentségem, és talán az is érthető, hogy egy cukormentes, rosttal turbózott változatot szerettem volna bemutatni a gyerekeimnek. Ez a klasszikus kókuszgolyó és a rettenetesen édes trendi energiagolyók közti békés átmenetet képviseli. A édessége moderált, az íze több rétegű, köszönhetően többek közt a pirított zabpehelynek.
A cékla az új steak – hirdette egy remek, vegán kerekasztalbeszélgetés két éve. De nem csak húspótlásra, savanyúsághoz, vérképzést segítő turmixokhoz remek ez a jó, hazai gyökér, hanem édességekhez is. A kakaót, nyers kakaót, csokit különösen szereti, de citrusokkal, bogyós gyümölcsökkel, dióval, mákkal is bármilyen paktumra hajlandó.
Mikortól falhatják a babák?
A babák 10-11 hónapos kortól kóstolhatják a céklát, így hamarosan ezt az édességet is kikaphatják a kezünkből. Két éves kor alatt a hozzáadott étcsoki nem lenne létszükséglet, mivel élénkítő vegyületeket tartalmaz, a kisebbeknek jobb inkább karob porral készíteni egy és két éves kor között.
Étcsokis céklás kókuszgolyó
Hozzávalók kb 20 db-hoz:
- 30 dkg sült céklapüré (nagyjából 2 kisebb cékla)
- 15 dkg aprószemű zabpehely
- 1 ek kókuszolaj vagy olaj
- 5 dkg étcsoki
- 3 ek kakaópor
- 3 ek facsart narancslé
- Fél marék mazsola vagy kb 3 datolya felaprítva
- 5 dkg finomra darált kókuszreszelék
- 1 kezeletlen narancs héja
- Fűszerek: 1 kk fahéj, 1 kk vanília esszencia, csipet só
Elkészítés:
A golyó lelke a zabpehely, amelyet serpenyőben, zsiradék nélkül illatozásig pirítunk. Közben az étcsokit a kókuszolajjal folyékonyra olvasztjuk, összeturmixoljuk a sült céklával, narancslével. A masszát fűszerezzük, hozzáreszeljük a kezeletlen narancs héját, hozzákeverjük a kakaóport, a mazsolát, vagy krémesre aprított datolyát. Végül összedolgozzuk a pirított zabpehellyel. Jó, ha néhány órát áll a hűtőben, mielőtt gombócokat formáznánk és kókuszreszelékbe hempergetnénk.
Az életmódváltás nehézsége, hogy időt, szervezést, és gyakorlatot követel. Főleg, ha a családtagok különböző étrendi szükségleteit is össze kell hangolni. Étrendtanácsadásomon ezekben örömmel segítek. Gyakorlatias tippekkel, receptekkel is meg tudom könnyíteni a váltást. Ha pedig egészségesebb családi receptekre, inspirációra van szükséged, kövess Facebookon, Instagramon!