fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Tudástár
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • 1 évtől A hét színe: lila Alacsony hisztamintartalmú Cukorcsökkentő tippek Cukormentes Édesség Egészséges nass Gluténmentes Négyévszakos Partifalatok Rostban gazdag Szoptatás barát Tejmentes Tojásmentes Várandós barátVegán

    Étcsokis céklás kókuszgolyó – cukormentesen is eltalál

    Egy retró édességének is jól tud állni a korszellem. A kókuszgolyó cukor nélkül céklával, kis étcsokival, naranccsal bolondítva még jobban eltalál. 

    Kinek milyen gyerekkori emléke fűződik a kókuszgolyóhoz? Én egész jól bírtam az úszás oktatást annak tudatában, hogy az óra végén a büfében majd kaphatok kókuszgolyót. Muszáj is volt valahogyan pótolni –  ha elfogyott a golyó, hát puncsos mignonnal – az elúszott energiát.  Bábszínházba nem csak a kókuszgolyó miatt szerettem járni, de azért az is hozzátett a vonzerejéhez. 

    Hogy merészelek ezek után belenyúlni egy több évtizedes sláger receptbe, és kivenni belőle olyanokat, mint a darált keksz, a vaj, a cukor, a rum aroma? Az intoleranciák és a korszellem a mentségem, és talán az is érthető, hogy egy cukormentes, rosttal turbózott változatot szerettem volna bemutatni a gyerekeimnek. Ez a klasszikus kókuszgolyó és a rettenetesen édes trendi energiagolyók közti békés átmenetet képviseli. A édessége moderált, az íze több rétegű, köszönhetően többek közt a pirított zabpehelynek.

    A cékla az új steak – hirdette egy remek, vegán kerekasztalbeszélgetés két éve. De nem csak húspótlásra, savanyúsághoz, vérképzést segítő turmixokhoz remek ez a jó, hazai gyökér, hanem édességekhez is. A kakaót, nyers kakaót, csokit különösen szereti, de citrusokkal, bogyós gyümölcsökkel, dióval, mákkal is bármilyen paktumra hajlandó. 

    Mikortól falhatják a babák?

    A babák 10-11 hónapos kortól kóstolhatják a céklát, így hamarosan ezt az édességet is kikaphatják a kezünkből. Két éves kor alatt a hozzáadott étcsoki nem lenne létszükséglet, mivel élénkítő vegyületeket tartalmaz, a kisebbeknek jobb inkább karob porral készíteni egy és két éves kor között.  

    Étcsokis céklás kókuszgolyó

    Hozzávalók kb 20 db-hoz: 
    • 30 dkg sült céklapüré (nagyjából 2 kisebb cékla)
    • 15 dkg aprószemű zabpehely
    • 1 ek kókuszolaj vagy olaj
    • 5 dkg étcsoki 
    • 3 ek kakaópor
    • 3 ek facsart narancslé
    • Fél marék mazsola vagy kb 3 datolya felaprítva
    • 5 dkg finomra darált kókuszreszelék
    • 1 kezeletlen narancs héja
    • Fűszerek: 1 kk fahéj, 1 kk vanília esszencia, csipet só

    Elkészítés:

    A golyó lelke a zabpehely, amelyet serpenyőben, zsiradék nélkül illatozásig pirítunk. Közben az étcsokit a kókuszolajjal folyékonyra olvasztjuk, összeturmixoljuk a sült céklával, narancslével. A masszát fűszerezzük, hozzáreszeljük a kezeletlen narancs héját, hozzákeverjük a kakaóport, a mazsolát, vagy krémesre aprított datolyát. Végül összedolgozzuk a pirított zabpehellyel. Jó, ha néhány órát áll a hűtőben, mielőtt gombócokat formáznánk és kókuszreszelékbe hempergetnénk. 

    Az életmódváltás nehézsége, hogy időt, szervezést, és gyakorlatot követel. Főleg, ha a családtagok különböző étrendi szükségleteit is össze kell hangolni.  Étrendtanácsadásomon ezekben örömmel segítek. Gyakorlatias tippekkel, receptekkel is meg tudom könnyíteni a váltást. Ha pedig egészségesebb családi receptekre, inspirációra van szükséged, kövess Facebookon, Instagramon!

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers