A túrórudi, a mazsolás krémtúró, vagy a mézes joghurt azok közé az ipari desszertek közé tartoznak, amelyek örök kísértést jelentenek. A nagymamám egyszer leküldött a boltba egy csomag túróért, de akkor is képtelen voltam megállni, hogy ne krémtúrót vigyek helyette, amiből pedig jó pörcös túróstésztát nem tudott csinálni, bármily nagy varázsló is volt. A kölesből meg nem lesz krémtúró, ez biztos, de egy klassz, vaníliás, édeskés-savanykás finomság készíthető belőle.
Hozzávalók: 6 gyerek adaghoz:
Köleses pohárkrém a vaníliás krémtúró ihletésével
Hozzávalók: 6 gyerek adaghoz:
Rizskeksz-morzsa:
- 10 dkg rizsliszt
- 80 ml olvasztott kókuszolaj
- 1 fél kezeletlen citrom lereszelt héja
- 1 evőkanál kókuszcukor (elhagyható, illetve helyettesíthető mazsolával)
- Pár csipet szódabikarbóna
- 1 csipet só
Pohárkrém:
- 15 dkg fehér köles
- 15 dkg mazsola beáztatva
- kb 6 dl rizstej
- 2 dl rizstejszín
- 1 fél kezeletlen citrom lereszelt héja, és annak leve
- 1 vanília magja, vagy 1 bő kk vaníliaesszencia
- 1 csipet só
Elkészítés:
A mazsolát beáztatom, a sütőt 180 Celsius fokra melegítem.
A rizslisztet kimérem, hozzászórom a kókuszcukrot, a szódabikarbónát, a lereszelt citromhéjat, végül pedig a megolvasztott kókuszzsírral együtt kézzel összegyúrom. Nem fog összeállni egy koherens tésztává, morzsalékos állagú marad.
Egy kis, kiolajazott tepsibe, vagy pizzasütő lapra halmozom, és elegyengetem. Légkeverésen mindössze 10-12 perc alatt megsül. A köleskrém elkészültéig bőven pihenhet.
A kölest többször megmosom, hogy teljesen elveszítse kesernyés mellékízét, és egy kis só hozzáadásával rizstejben puhára főzöm. Tovább is lehet főzni, mint az megszokott, annál puhább lesz majd a krém. Egy picit hagyom fedő alatt párolódni, miután lekapcsoltam a gázt, majd fedő nélkül hűlni.
A mazsola nagy részét késes darálóban krémesre mixelem, és hozzákeverem a langyos köleshez. A maradék mazsolát is hozzáadom, majd jöhet a citrom héja és leve, és a vanília. A végén rizstejszínnel dúsítom. Leggyakrabban Mr. Bridge-et használok, mert a lehető legkevesebb adalékanyag van benne, és néhányszor megpróbáltam kemény habbá verni, hogy még jobb legyen tőle a krém, de ezt a fajtát képtelenség felverni.
Előkészítem a poharakat. A ropogós morzsát a pohár aljára kanalazom, és rátöltöm a köleskrémet. A legjobb, ha néhány órát áll a hűtőben, még mielőtt az aprónép rászabadul.