fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • Egyéb kategória

    Köleses pohárkrém a vaníliás krémtúró ihletésével

    koleseskrem2_fin.jpg

    A túrórudi, a mazsolás krémtúró, vagy a mézes joghurt azok közé az ipari desszertek közé tartoznak, amelyek örök kísértést jelentenek. A nagymamám egyszer leküldött a boltba egy csomag túróért, de akkor is képtelen voltam megállni, hogy ne krémtúrót vigyek helyette, amiből pedig jó pörcös túróstésztát nem tudott csinálni, bármily nagy varázsló is volt. A kölesből meg nem lesz krémtúró, ez biztos, de egy klassz, vaníliás, édeskés-savanykás finomság készíthető belőle.  

    Hozzávalók: 6 gyerek adaghoz:

    koleseskrem_fin.jpg

    Köleses pohárkrém a vaníliás krémtúró ihletésével

    Hozzávalók: 6 gyerek adaghoz:

    Rizskeksz-morzsa:

    • 10 dkg rizsliszt
    • 80 ml olvasztott kókuszolaj
    • 1 fél kezeletlen citrom lereszelt héja
    • 1 evőkanál kókuszcukor (elhagyható, illetve helyettesíthető mazsolával)
    • Pár csipet szódabikarbóna
    • 1 csipet só

    Pohárkrém:

    • 15 dkg fehér köles
    • 15 dkg mazsola beáztatva
    • kb 6 dl rizstej
    • 2 dl rizstejszín
    • 1 fél kezeletlen citrom lereszelt héja, és annak leve
    • 1 vanília magja, vagy 1 bő kk vaníliaesszencia
    • 1 csipet só

    Elkészítés:

    A mazsolát beáztatom, a sütőt 180 Celsius fokra melegítem.

    A rizslisztet kimérem, hozzászórom a kókuszcukrot, a szódabikarbónát, a lereszelt citromhéjat, végül pedig a megolvasztott kókuszzsírral együtt kézzel összegyúrom. Nem fog összeállni egy koherens tésztává, morzsalékos állagú marad.

    Egy kis, kiolajazott tepsibe, vagy pizzasütő lapra halmozom, és elegyengetem. Légkeverésen mindössze 10-12 perc alatt megsül. A köleskrém elkészültéig bőven pihenhet.

    A kölest többször megmosom, hogy teljesen elveszítse kesernyés mellékízét, és egy kis só hozzáadásával rizstejben puhára főzöm. Tovább is lehet főzni, mint az megszokott, annál puhább lesz majd a krém. Egy picit hagyom fedő alatt párolódni, miután lekapcsoltam a gázt,  majd fedő nélkül hűlni.

    A mazsola nagy részét késes darálóban krémesre mixelem, és hozzákeverem a langyos köleshez. A maradék mazsolát is hozzáadom, majd jöhet a citrom héja és leve, és a vanília. A végén rizstejszínnel dúsítom. Leggyakrabban Mr. Bridge-et használok, mert a lehető legkevesebb adalékanyag van benne, és néhányszor megpróbáltam kemény habbá verni, hogy még jobb legyen tőle a krém, de ezt a fajtát képtelenség felverni.

    Előkészítem a poharakat. A ropogós morzsát a pohár aljára kanalazom, és rátöltöm a köleskrémet. A legjobb, ha néhány órát áll a hűtőben, még mielőtt az aprónép rászabadul.

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers