fbpx

Mindenmentes gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étrendtanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • Egyéb kategóriaSütőtök szezon

    Ronda, de finom: sütőtökös mákos aprókocka

    sutotokos_makos_suti.jpg

    Gyerekkori kedvencem volt nagymamám kanalas mákos beiglije. Szép szimbóluma volt ez a mama érzéseinek: a túlburjánzó töltelék szelíden feszegette a kereteit, és végül sikerült kitörnie. Bár engem is hasonlók vezéreltek, kétesélyesnek láttam a helyzetet, amikor egy bunkizós, kanapéról leugrálós délutánon előálltam ezzel a vendégváró csúnyasággal. Őszintén meglepődtem, hogy esztétikai hiányossága ellenére egy falat sem maradt, csak a maszatos, üres tányér, nonverbális dicséretként.

    A sütemények hívei közül vannak, akik a kekszeket és száraz sütiket szeretik, vannak a krémek elkötelezettjei, a harmadik csoport pedig a puha, macsukás állag hívei. Én nagyon a krémes körhöz tartozom, de mivel a mindenmentes konyha a másik kettőben alkot inkább, most a macsukás műfajban igyekeztem jól rögtönözni.

    Sütőtökös mákos aprókocka

    Hozzávalók

    Tészta:

    • 1 db alma
    • 7-8 dkg kókuszliszt, vagy kókuszreszelék
    • 3 ek darált dió
    • 3 ek kókuszolaj
    • 1 tk tápiókakeményítő
    • 1 kezeletlen narancs héja és fél narancs kifacsart leve
    • 1 kk sütőpor
    • Fűszerek lehetnek: fahéj, gyömbér, szegfűszeg

    Krém:

    • 10 dkg darált mák
    • 1 nagy marék mazsola
    • 20 dkg sütőben sült sütőtök
    • kb 1 dl növényi tej (a legjobb kókusztejjel)
    • ha még szükséges, néhány almaszirup
    • Fűszerek lehetnek: citromhéj,  fahéj, kardamom

    Elkészítés:

    A sütőt 180 fokra melegítem.

    Beáztatom a mazsolát.

    Megtisztítom a sütőtököt, kikaparom a magját, és héjastul megsütöm.

    A tésztához az almát kis lyukú reszelőn lereszelem, vagy turmixgépben pépesítem, a narancs héját tisztítás után lereszelem, a levét kifacsarom. Egy tálban a többi hozzávalóval együtt összekeverem, fűszerezem és egy sütőpapírral kibélelt tepsiben kb 18 percig sütöm.

    Amíg a tészta sül, a sütőtök húsát villával összenyomkodom. A mákot felfőzöm a kókusztejjel, közben hozzáadom a mazsolát az áztatólevével együtt, fűszerezem ízlés szerint, és végül hozzáadom a sütőtökpürét.

    A sült tésztára halmozom a mákos tölteléket, és újabb 15-18 percre a sütőbe teszem.

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozási tanácsadó és receptfejlesztő. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző étrendi szükségletek összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étrend tanácsadás

    Reform ételek, fura alapanyagok az élelmiszerlistádon - segítek, hogy ne korlátozást, hanem lehetőségeket és örömöt hozzanak neked és a családodnak. Ha egészségügyi okokból, családtagod miatt, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers