fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • Cukkini bőségesen Egyéb kategória Gombócból is sok K-betűsök szerethetően

    Kelbimbós rizsgombóc amarántszórással, paradicsomos cukkiniszósszal

    kelbimbosrizsgomboc2.jpg

    – Vettél zöld gombócot?

    – A kelbimbóra mutatsz? Igen.

    – Mi van benne?

    – Ugyanaz, mint kívül is: levelek, rétegekben. Ahogy beljebb haladunk, a levelek egyre kisebbek.

    – Benne lakik a tündér?

    – Nem… de végül is miért ne lakhatna? A levelek puhák és melegek lehetnek tündérlaknak.

    A brüsszeliek nagy találmányával, a kelbimbóval elsőként valószínűleg pürében találkoznak a gyerekek. Később már sokkal mókásabb a pirított, vagy grillezett kembimbót vizsgálni, boncolgatni. De tudom, vannak gyerekek, akiket ez a lehetőség nem annyira vonz, azért is igyekeztem egy olyan receptet kitalálni, amiben a folsavban és megannyi vitaminban gazdag kelbimbó diszkréten elrejtőzik.

    kelbimbosrizsgomboc.jpg

    A kelbimbót lehet egyszerűen párolni, de serpenyőben pirítva, vagy sütőben grillezve finomabb, és édeskésebb. Alapvetően fűszereket sem igényel, de jóban van a citrommal, fokhagymával, korianderporral, kurkumával, római köménnyel, vagy simán valamilyen curry keverékkel. A rizsgombócot darált barnarizsből készítem hozzá, és a ropogós bundát pedig a puffasztott amaránt adja. Ez egyébként különösen ajánlott azoknak a gyerekeknek, akiknek az étrendjéből a tejtermékek hiányoznak, mert klassz kálciumforrás.

    Kelbimbós rizsgombóc amarántszórással, paradicsomos cukkiniszósszal

    Hozzávalók 8-10 gombóchoz:
    • 8-10 darab kelbimbó
    • 10 dkg rizsdara, vagy barnarizsdara
    • Kb 5-7 ek puffasztott amaránt
    • Zöldség-, vagy húsalaplé
    • Olívaolaj, és opcionális fűszerek a kelbimbóhoz
    • 1 darab paradicsom
    • ½ cukkini
    • Újhagymából kb 5 centis darab
    • Pici só

    Elkészítés:

    A kelbimbók külső héját leveszem, a torzsájukról a keményebb részt levágom, a bimbókat megmosom. Ha sietnem kell, akkor serpenyőben olívaolajon megpirítom, és közben fűszerezem. Ha viszont van idő, akkor alufóliával kibélelt tálcán, előmelegített sütőbe tolom a választott fűszereivel együtt, és 200 fokon nagyjából 20 perc alatt megsütöm.

    Közben a rizsdarát megmosom, és alaplében sűrű masszává főzöm. Ha nem kaptam rizsdarát, akkor a barnarizst megőrlöm, megmosom, megfőzöm. A puffasztott amarántot zsiradék nélkül, serpenyőben megpirítom.

    A mártogatóshoz a paradicsomot forró vízbe mártom, a héját meghámozom, a cukkinit megmosom, meghámozom, az újhagymát megmosom, karikákra vágom. Zsíradékon megfonnyasztom az újhagymát, hozzáadom az apróra vágott cukkinit, és néhány perc múlva az aprított paradicsomot is. Ha kell, sózom picit, és ha összerottyant, lepürésítem.

    Az utolsó fázisba, a gombócgyúrásba már a kiskorút is bevonom, úgy általában jobban is ízlik neki.

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers