fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • Egyéb kategória

    Superfood sláger cukor nélkül: karobos chiakrém

    karoboschia.jpg

    A chia mag a gazdag ember Dr. Oetkere. Sűrítésre, tojáspótlásra alkalmas, és rezgős, kocsonyás pudingok, masszív krémek egész sora készíthető belőle. Nem kell áztatni, főzni, gondolkodni rajta, csak belekeverni a választott cseppfolyós közegbe. Kókusztejjel, karobbal és aszalt barackkal, vagy gránátalmával egészen különleges, de rengeteg ízkombóval működik. Emellett nagyon-nagyon egészséges, legalábbis amíg ki nem találják, hogy mégsem. Addig is kísérletezzünk vele bátran, aztán legfeljebb visszatérünk a tejberizshez.

    Az aktuális szuperélelmiszerekkel szemben a szója-őrület óta kicsit szkeptikus vagyok. Most épp az azték zsályaként is ismert chia mag az, amiről hisszük, hogy a legegészségesebb alapanyagok közé tartozik. Alacsony kalóriatartalmú, többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag – például omega 3-ban, ami a gyerekek agyának és tanulási képességének a fejlődéséhez fontos. Ezenkívül jelentős magnézium és kalciumforrás, és antioxidánsokat is tartalmaz, bár ez utóbbi nem annyira a gyerekeknek lehet hívószó, miért is akarnának tovább fiatalodni.

    És akkor ott van még a vitaminokban és élelmi rostokban bővelkedő karob is, amivel ebben a verzióban megspékeljük. A szentjánoskenyérfa termése klasszikus kakaópótló csemege. Ebben mondjuk nem igazán hiszek, mert a karob karobízű, a kakaó kakaóízű, és így van ez jól. Inkább azért használom gyakrabban gyerek édességbe, mert a kakaóval ellentétben nem tartalmaz élénkítő anyagokat, és szorulásra sem hajlamosítja a kiskorút.

    karoboschia2.jpg

    A karobos chia puding többféle gyümölcsöt is szívesen elfogad, banánnal, citrusfélékkel és még avokádóval is finom. Ha aszalt barackot, szilvát, vagy datolyát adunk hozzá, akkor a krémet édesíteni sem kell. A gránátalmásat pedig azért érdemes kipróbálni, mert például a kislányom imádja, pedig kesernyés is, savanykás is, ropogós is.

    karobos chiakrém

    Hozzávalók:
    • Egy doboz, 250 ml-es kókusztej
    • 2 evőkanál chia mag
    • 2 evőkanál karob
    • aszalt gyümölcs az édesítésért
    • friss gyümölcs

    Elkészítés:

    Az előkészítési ideje mintegy 43 másodperc: keverjünk össze a hozzávalókat, és az aszalt gyümölcsöket majd tegyük a hűtőbe néhány órára, hogy a magok megszívják magukat. Tálaláskor jöhetnek a friss gyümölcsök.

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers