A chia mag a gazdag ember Dr. Oetkere. Sűrítésre, tojáspótlásra alkalmas, és rezgős, kocsonyás pudingok, masszív krémek egész sora készíthető belőle. Nem kell áztatni, főzni, gondolkodni rajta, csak belekeverni a választott cseppfolyós közegbe. Kókusztejjel, karobbal és aszalt barackkal, vagy gránátalmával egészen különleges, de rengeteg ízkombóval működik. Emellett nagyon-nagyon egészséges, legalábbis amíg ki nem találják, hogy mégsem. Addig is kísérletezzünk vele bátran, aztán legfeljebb visszatérünk a tejberizshez.
Az aktuális szuperélelmiszerekkel szemben a szója-őrület óta kicsit szkeptikus vagyok. Most épp az azték zsályaként is ismert chia mag az, amiről hisszük, hogy a legegészségesebb alapanyagok közé tartozik. Alacsony kalóriatartalmú, többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag – például omega 3-ban, ami a gyerekek agyának és tanulási képességének a fejlődéséhez fontos. Ezenkívül jelentős magnézium és kalciumforrás, és antioxidánsokat is tartalmaz, bár ez utóbbi nem annyira a gyerekeknek lehet hívószó, miért is akarnának tovább fiatalodni.
És akkor ott van még a vitaminokban és élelmi rostokban bővelkedő karob is, amivel ebben a verzióban megspékeljük. A szentjánoskenyérfa termése klasszikus kakaópótló csemege. Ebben mondjuk nem igazán hiszek, mert a karob karobízű, a kakaó kakaóízű, és így van ez jól. Inkább azért használom gyakrabban gyerek édességbe, mert a kakaóval ellentétben nem tartalmaz élénkítő anyagokat, és szorulásra sem hajlamosítja a kiskorút.
A karobos chia puding többféle gyümölcsöt is szívesen elfogad, banánnal, citrusfélékkel és még avokádóval is finom. Ha aszalt barackot, szilvát, vagy datolyát adunk hozzá, akkor a krémet édesíteni sem kell. A gránátalmásat pedig azért érdemes kipróbálni, mert például a kislányom imádja, pedig kesernyés is, savanykás is, ropogós is.
karobos chiakrém
Hozzávalók:
- Egy doboz, 250 ml-es kókusztej
- 2 evőkanál chia mag
- 2 evőkanál karob
- aszalt gyümölcs az édesítésért
- friss gyümölcs
Elkészítés:
Az előkészítési ideje mintegy 43 másodperc: keverjünk össze a hozzávalókat, és az aszalt gyümölcsöket majd tegyük a hűtőbe néhány órára, hogy a magok megszívják magukat. Tálaláskor jöhetnek a friss gyümölcsök.