fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étrendtanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • Egyéb kategória

    20 perc alatt kész: aszalt szilvás paradicsomos süti

    aszalt szilvás paradicsomos süti

    Gyerekkoromból emlékszem még a paradicsomos szeletre, amelyet kizárólag Budapesten és agglomerációs övezetén kívül kóstoltam. Klasszikus, szalalkálival állományjavított, vidéki süti tejes-vajas, vaníliás krémmel, üvegtálcán kínálva még langyosan, tocsogóan édes ribizlilekvárral. Az egyik délutáni altatás előtt rendelést kaptam valami sütire, és ha már volt itthon egy bontott paradicsompüré, eszembe jutott, hogy lehet azt süteménybe is tenni. 

    aszalt szilvás paradicsomos süti

    A gluténmentes tésztáknál a püréknek diplomata szerep jut

    Ha tojást sem használhatunk, akkor segítenek összetartani a lisztet, és kapcsolatot teremteni az összetevők közt. A végeredmény persze csöppet sem emlékeztet az egykori paradicsomos szelet ízélményére, de legalább lett belőle egy vadiúj, 20 perces, ropogós és omlós aprósüti variációm.

    aszalt szilvás paradicsomos süti

    Hozzávalók: kb 15 darabhoz:
    • 10 dkg rizsliszt
    • 10 ml kókuszzsír
    • 50 g mazsola
    • 8-10 db aszalt szilva
    • 2 ek paradicsompüré
    • 1 kk szódabikarbóna
    • Valamennyi őrölt fahéj és reszelt, kezeletlen citromhéj

    Elkészítés:

    A sütöt 180 fokra kapcsolom, egy kisebb tepsire sütőpapírt teszek. Az aszalt szilvát és a mazsolával együtt meleg vízbe áztatom. A rágási gyakorlat szintének megfelelően darabolom ezután gyümülcsöket, vagy késes aprítóval a lehető legfinomabbra darálom.

    Az egyik tálban a száraz alapanyagokat keverem össze, a másikban a darabolt/ turmixolt aszalt gyümölcsöket a paradicsompürével, és az olvasztott kókuzszsírral. Apránként elegyítem száraz alapanyagokkal, és egy kis ideig hideg helyen pihentetem. Végül a tésztából lapított, apró gombócokat gyúrok, és hidegen teszem a jól bemelegített sütőbe, úgy ropogósabb, omlósabb lesz. 12-15 perc alatt megsül.

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozási tanácsadó és receptfejlesztő. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző étrendi szükségletek összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étrend tanácsadás

    Reform ételek, fura alapanyagok az élelmiszerlistádon - segítek, hogy ne korlátozást, hanem lehetőségeket és örömöt hozzanak neked és a családodnak. Ha egészségügyi okokból, családtagod miatt, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers