Gyerekkoromból emlékszem még a paradicsomos szeletre, amelyet kizárólag Budapesten és agglomerációs övezetén kívül kóstoltam. Klasszikus, szalalkálival állományjavított, vidéki süti tejes-vajas, vaníliás krémmel, üvegtálcán kínálva még langyosan, tocsogóan édes ribizlilekvárral. Az egyik délutáni altatás előtt rendelést kaptam valami sütire, és ha már volt itthon egy bontott paradicsompüré, eszembe jutott, hogy lehet azt süteménybe is tenni.
A gluténmentes tésztáknál a püréknek diplomata szerep jut
Ha tojást sem használhatunk, akkor segítenek összetartani a lisztet, és kapcsolatot teremteni az összetevők közt. A végeredmény persze csöppet sem emlékeztet az egykori paradicsomos szelet ízélményére, de legalább lett belőle egy vadiúj, 20 perces, ropogós és omlós aprósüti variációm.
aszalt szilvás paradicsomos süti
Hozzávalók: kb 15 darabhoz:
- 10 dkg rizsliszt
- 10 ml kókuszzsír
- 50 g mazsola
- 8-10 db aszalt szilva
- 2 ek paradicsompüré
- 1 kk szódabikarbóna
- Valamennyi őrölt fahéj és reszelt, kezeletlen citromhéj
Elkészítés:
A sütöt 180 fokra kapcsolom, egy kisebb tepsire sütőpapírt teszek. Az aszalt szilvát és a mazsolával együtt meleg vízbe áztatom. A rágási gyakorlat szintének megfelelően darabolom ezután gyümülcsöket, vagy késes aprítóval a lehető legfinomabbra darálom.
Az egyik tálban a száraz alapanyagokat keverem össze, a másikban a darabolt/ turmixolt aszalt gyümölcsöket a paradicsompürével, és az olvasztott kókuzszsírral. Apránként elegyítem száraz alapanyagokkal, és egy kis ideig hideg helyen pihentetem. Végül a tésztából lapított, apró gombócokat gyúrok, és hidegen teszem a jól bemelegített sütőbe, úgy ropogósabb, omlósabb lesz. 12-15 perc alatt megsül.