fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • 1 évtől Cukormentes Édesség Gluténmentes Rostban gazdag Születésnapra Tejmentes Torta ÜnnepiVárandós barát

    Mákos citromkrémes torta beépített vitaminokkal

    img_9707.jpeg

    Közeledett a születésnapom, és a citromtorták iránti vágyam erősödött- Arra gondolva, úgyis elsősorban a gyerekeimnek sütök, fontolgatni kezdtem, hogyan lehetne több zöldséggel, gyümölccsel tuningolni. Végül így kelt egybe a sült sárgarépa a citrommal, az alma a mákkal a saját, de gyerekbarát szülinapi tortámban.

    Úgy kezdődött, hogy a Shape of the water (A víz érintése) című filmet nézve megfogadtam,  egyszer majd én is kikísérletezem a benne szereplő, elsöprően méregzöld key lime pie-t. Aztán először az ételszínezék gondolatáról tettem le, majd pedig a gyerekekre gondolva tök más lett, mint amit eredetileg terveztem.

    A filmbeli Dixie Doug’s étkező a valóságban Torontóban található és a mindennapjaiban Lakeview-nak hívják.  A kínálatában tényleg szerepel az a klasszikus fajta, ropogós, vajas linzertészta és citromkrém és tejszínhab alkotta lemon tart, ami állítólag nagyon finom, csak épp az életben hagyományos, halvány sárga.

    A filmben látható zöld lime tortához hasonló recept szerepel a Feast of Starlight  oldalon. Nem tudom, mit jelenthet a színezékként használt green gel, de optikai tuningként egy teljesen természetes színezék is működhet: a spirulina. Azok, akik a konyhában szeretnek filmekből inspirálódni, Andrew Rea sorozatát, a Binging with Babish  oldalt és Youtube-csatornát biztosan szeretni fogják.

    Visszatérve a citromtortákra, a klasszikus, nyitott verziót a franciáktól eredeztetik (tarte au citron). Több forrás is utal rá, hogy az olasz határhoz közeli, tengerparti kisvárosból, Mentonból származik. A mediterrán hangulatú vidék citrom és narancstermő hely, ahol évente fesztivált rendeznek a citrusok tiszteletére.

    img_7290.jpeg

    A lime pite ezzel szemben Floridából származik, de a felépítését illetően ott is ugyanarra jutottak. Az egyetlen, ami miatt végül nem nyitott tortában gondolkoztam, az az, hogy mákot is szerettem volna beletenni. Így lett belőle egy almás, zabpelyhes, mákos piskóta és egy sárgarépával sűrített citromos krém kombója glutén- és tejmentesen. Harmadszori próbálkozásra, az arányok beállításával és az almapektinnek a krémet sűrítő hatásával már vállalható lett. Kétéves kor felett ajánlom. 

    Mákos citromkrémes torta beépített vitaminokkal

    Hozzávalók:

    Tészta:

    • 6 db egész tojás szétválasztva
    • 1 db édes alma
    • 7 dkg gramm mák
    • 3 dkg zabpehely
    • 7 dkg rizsliszt
    • 3 evőkanál kókuszvirágcukor, ertitrit, vagy valami rokonszenves, szilárd cukorféle
    • 1 kk szódabikarbóna
    • Kevés fahéj, esetleg kardamon

    Krém:

    • 50 dkg sárgarépa és egy kevés olaj a sütéshez
    • 3 dl sűrű kókusztej
    • 1 nagyobb kezeletlen citrom héja és leve
    • 1 evőkanál almapektin
    • 3 evőkanál almaszirup vagy más, folyékony szirup, édesítő
    • Vaníliaesszencia
    • 2-3 evőkanál hidegen sajtolt kókuszzsír (vagy ha nincs érzékenység rá, vaj lenne a legjobb)

    Elkészítés:

    A sütőt  200 fokra kapcsolom. A sárgarépákat megtisztítom, és kisebb hüvelykujjnyi darabokra vágva, és olajjal vékonyan megkenve sütőpapíron, körülbelül 20 perc alatt puhára sütöm.

    A sütőt átkapcsolom 180 fokra. A tojásokat szétválasztom, a fehérjét egy kis sóval kemény habbá verem. A tojássárgáját a cukorral fehéredésig keverem, és kis lyukú reszelőn belereszelem az almát.

    A száraz hozzávalókat, a fűszereket és a szódabikarbónát  egy tálban összeforgatom és hablapáttal a tojásos masszához keverem. Végül a tojásfehérje habot is. Kapcsos tortaformában 15-18 percig sütöm.

    A citromot jól megmosom, a teljes héját egy tányérba reszelem, a levét egy kisebb forralóedénybe facsarom. Hozzákeverve az almapektint, lassú lángon melegíteni kezdem. Hozzászórom a héjat, és folyamatos keverés mellett a levet besűrítem.

    A sült sárgarépát apróbb darabokra vágom a késes aprító táljában, hozzáöntöm a kókusztejet, a vaníliát és az édesítőt, és krémesre keverem. Hablapáttal hozzáforgatom a besűrített citromlevet. Legalább egy fél órára félreteszem pihenni.

    A kihűlt piskótát félbevágom, tálra teszem, és megkenem a krém kisebbik felével. Ráillesztem a másik fél tortalapot, és a maradék krémet eloszlatom rajta.

    Tipp

    Díszítésképp a savanykás, bogyós gyümölcsök – főleg a szeder, áfonya – csodásan kiegészítik a torta ízét.

    Nem nyughatok, amíg el nem készítem egyszer a filmbeli lime torta gyerekbarát verzióját. Egyetlen kislányt ismerek, aki szereti a zöld színű süteményeket, és nemrég volt az ötödik születésnapja. Készülj, Viola!

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers