fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • Egyéb kategória

    Nyerő formátum: szezámos paradicsomos padlizsánfasírt

    padlifasirt.jpg

    Nagy dilemmában voltam, melyik vegán fasírtomat posztoljam: a zsályás diófasírtot, a citromfüves cukkinit, vagy a szezámos padlizsánt, mert népszerűségben egyelőre döntetlenre állnak. Legalábbis itthon, az asztalnál, mert ha szabadtérre viszem, akkor akár ezeknek, akár a babásított, gabonás változatuknak többféle utóéletét tapasztaltam. Láttam már mérleghintán egyik kézben, hogy az elrugaszkodásban elvesztegetett energiát lehessen pótolni vele. Láttam egyévest precízen szétmorzsolni, és szubatoni részecskéit elszórni a fűben. Láttam nagyobb gyereket falatokra osztani és amit nem evett meg, azzal megspékelni a homokozóvödörbe gyűjtött homokot, erős alapokat adva ezzel a készülő homokvárnak. De a leggyakrabban a rendeltetésszerű elfogyasztását látom.

    Hozzávalók  kb 15 darabhoz:

    1 db padlizsán

    ½ lilahagyma

    1 fokhagyma

    2-3 ek paradicsompüré

    10 dkg pirított, őrölt szezámmag, vagy szezámliszt

    nedvességtől függően néhány evőkanál lenmag- és/vagy hajdina- és/vagy rizsliszt

    olivaolaj

    Fűszerek: őrölt koriander, római kömény (egy kis tahinivel még meg lehet bolondítani)

    Elkészítés:

    A padlizsánt aprókra kockázom (reszelni is lehet, csak előtte érdemes meghámozni), besózom, és fél-egy óráig állni hagyom, hogy majd a keserű levét leönthessem. Utána egyszer megmosom.

    A lilahagymát és a fokhagymát finomra vágom.

    Olivaolajon megdínsztelem a hagymát, hozzádobom a fokhagymát, a padlizsánt, jól átforgatom. Egy kis vízzel felöntöm, amit elfő, fűszerezem, végül hozzáadom a paradicsompürét. Hűlni hagyom. A sűrű, nem vizes állag az ideális.

    A sütőt 190 fokra melegítem, a tepsit előkészítem, sütőpapírral bélelem és egy kevés olajat öntök rá.

    A padlizsánraguhoz szórom az őrölt szezámmagot, masszává gyúrom és vizes kézzel fasirtokat formálok. 30-35 perc alatt megsütöm. Alsó-felső sütéssel nem szükséges forgatni.

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers