Van otthon nyulatok? – csodálkozott a kofa, amikor kértem, ne tépje le a karalábé szárát és levelét, mert azt is elvinném a zöldséggel együtt. Nincs otthon nyúl, a családnak lesz – fokoztam meglepetését. A karfiol, a retek vagy a karalábé levelét a legtöbb eladó rutinból csavarja le a piacon, és dobja a sarokba egy vegyes zöldhulladéknak tartott, szakadt kartondobozba, pedig ezek nemcsak a nyulak és rágcsálók gazdáinak értékesek. Alaplébe tehetjük, darált hússal, vagy fűszeres gabonával tölthetjük és párolhatjuk, de akár nyersen is nekieshetünk. A karalábé levele például nagyon jó C-vitamin és vasforrás, és gyerekektől sem kell elzárva tartani. Sőt.
A káposztafélékhez tartozó karalábéból a levél a tápanyagokban leggazdagabb. Enyhén fanyar íze miatt csak a színével dominál, ha turmixot készítünk belőle. Igaz ugyan, hogy a gyerekek körében a zöld ételek a leginkább megosztók, de a banán, mint a legnépszerűbb gyümölcsök egyike, nagy eséllyel képes ezt az apró esztétikai hibát korrigálni. Ennek a turmixnak az ízösszetétele körülbelül így alakul: banán 87%, kivi 12%, karalábélevél 1%.
Kivis banánsmoothie karalábélevéllel
Hozzávalók:
- 1 db érett banán
- 2-3 db kivi
- 1 karalébélevél (a bátraknak több)
- Tisztított víz
Elkészítés:
Tisztítom, aprítom, összeturmixolom, higítom, ha kell, hűtöm.
Tipp
Pár csepp olaj jót tesz neki, mert a karalábélevél karotinoidja és E-vitaminja zsíroldékony.
Higítás nélkül, püréként tartalmas reggeli is lehet például köles, hajdina, vagy zabpehellyel.