fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • Egyéb kategória

    Apa for president! – bajnok ikrakrém percek alatt

    ikrakrem_fin.jpg

    “Csinálok egy kis pontyikrát mártogatósnak. Imádni fogjátok” Gyermekeim apja különleges gasztronevelést folytat jó ideje. Hol bárányagyvelővel turbózza fel a vasárnapi levest, hol egy délceg marhaoldalason mutatja be a szuvidálás fázisait hároméves kislányának, vagy épp marhapofával főtt madridi pacalt készít az esős, forró raguért kiáltó gyereknapra. Eleinte még érvelni próbáltam, hogy várjunk azzal a bikaherés rántottával, túl nagy dózis fehérjéből, de amíg én pl brokkolis avokádós tartletet meg egyéb, gyorsan összedobható reform kajákat fejlesztgetek, ők ketten kéz a kézben nyomják a kulináris pásztorköltészetet. A műfaj iránti lelkesedésemből elindítom sorozatomat az apai konyha titkairól, kezdve az ikrakrémmel.

    Az apák csodálatosak, ez tény, de azért vannak, akik fontosnak tartják tudományosan is igazolni. Például az apák képesek 9 kiló fölött is a magasba dobálni porontyaikat, harangoztatni, szaltóztatni, bicepszből sózsákozni, és olvashattunk már ezek értelmi és érzelmi intelligenciafejlesztő hatásairól. Arról nem is beszélve, hogy éjjel kettőkor, amikor egy szigetkört sétáltam már a sötét lakásban a fogzó gyerekkel, mennyire jó átadni az apjának, és ez nemcsak a kettejük közti kapcsolatot fejleszti, hanem az én komfortérzetemet is nagymértékben.

    Más kutatások arról számolnak be, hogy jobb intellektuális és szociális képességeik vannak azoknak a gyerekeknek, akikkel az apjuk gyerekkorukban, de leginkább fogantatásuk óta többet foglalkozott. Még olyanról is tudunk, hogy elsősorban az apák étrendjét követik a gyerekek. Na ez itt az érdekes. Nálunk minden vacsora abból áll, hogy a kislányom az apja tányérjából kéreget, úgyhogy tudományos megközelítés nélkül is monitorozhatom a kettejük kedvenceit.

    Több generációs sláger

    Az ikrakrém nálunk több generációs sláger, bár egyéb halfogásokhoz képest ritkábban esszük, és töménysége miatt akkor sem sokat. A különböző halfajoknak más-más időszakban érik az ikrája, és mivel én egyelőre csak a pontyét kóstoltam, a halfogyasztás népszerűsítésére létrehozott HelloHal alapítóját, Horváth Szabolcsot kértem, mutassa be a többit is.

    “Az ikra, mivel szaporítóanyag, az ívás előtti időszakban érik. A csuka februárban ívik, az ikrája így január-februárban érik. A szürkeharcsa május közepe felé, az ikrája tehát április közepétől érhető el. Pontyikrát május-júniusban szerezhetünk be frissen. Az ívási időszak a folyók, tavak hőmérsékletétől függ, de mivel idehaza telepített halakat foghatunk és ehetünk, az akvakultúra miatt ezek a természetes ciklusok megborulnak. Múlt héten halfesztiválon dolgoztunk, és a frissen érkezett pontyoknak volt ikrája, nem is kevés. Ha viszont lementem volna a Tiszához nyurgapontyot fogni, abban biztosan nem találtam volna.”

    Mi is ebben az időszakban szereztünk be pontyikrát a piaci halasnál. A süllőre és busára a halszakértő azért nem tért ki bővebben, mert azokkal nem dolgozik. A süllő ikráját keserűnek találja, a busának csak a húsát használja. A másik háromból sóval kaviárt készít.

    ikrakrem3_fin.jpg

    Önmagában egy fehérjebomba

    Az ikrát legtöbben halászlébe főzik. Ha friss és jó minőségű, akkor egyben marad, szivacsos textúrájú csemege. Nálunk a nagy családi ebédeken a nagy részét a gyerekek szokták levadászni. Ez alanyi jogon  jár nekik, mint a húslevesben a csirkeszív. Horváth Szabolcs szerint  a halikra biztonsággal ehető nyersen, és gyerekeknek is ajánlja, egyéves kor után.  “Önmagában egy  fehérjebomba. Az elkészítési módtól függ, milyen idős gyerekeknek adnám szívesen. Ha olajjal keverjük ki, akkor azt érdemes figyelembe venni, hogy az olaj jobban megterheli a szervezetet, mint a fehérje.”

    A pontyikrás mártogatós nagyon egyszerű. Annyi előkészítést igényel, hogy le kell hártyázni, de az könnyű művelet egy hegyes késsel. Ezt követően három perc alatt készen lehetünk vele.

    Bajnok ikrakrém percek alatt

    Hozzávalók családi adag:
    • Kb 15 dkg pontyikra
    • Só, citrom
    • Jó minőségű, de gyenge ízű olívaolaj
    • Egy fokhagymagerezd fele

    Elkészítés:

    Ha készséges az ikra, akkor könnyen kifordítható a hártyából. A fokhagymát késsel összenyomkodjuk, hogy minél pépesebb legyen, de jó a fokhagymanyomó is. Egy keverőtálba tesszük az ikrával együtt, és a majonézhez hasonlóan apránként csurgatjuk hozzá az olívaolajat, miközben keverőgéppel, vagy habverővel kevergetjük. Akár egy decit is felvesz, de annyit nem szoktunk hozzáadni. A végén picit sózzuk, picit citromozzuk.

    Tipp

    Ha a kosztos szereti, mehet bele finomra vágott metélőhagyma, vagy lilahagyma, illetve petrezselyem is.

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers