fbpx

Mindenmentes gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étrendtanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • AIP-barát Alacsony FODMAP Betét-feltét Családnak Flexiteriánus Gluténmentes Grillezzünk! Hozzátáplálás Immuntámogató IR-barát Négyévszakos Szoptatás barát Tejmentes TojásmentesVárandós barát

    Halrudacskák helyett itt az omlós, házi halburger

    halburger2_fin.jpg

    A halrudacska valószínűleg a halfeldolgozás parizerje. Tartalmazhat halat, de jellemzőbb, hogy minden mást is, ami a feldolgozás során hulladékként keletkezik. A magyar ember nem nagy halfogyasztó, bár az internet előtt szájhagyomány útján azért igyekeztek meggyőzni egymást az ismerősök, hogy halat enni menő. Én azóta is hiszek benne, főleg a hazai, édesvízi fajtákban.

    A történethez hozzátartozik, hogy a gyerekkori partizán pr-ból csupán az érintett meg, hogy a haltól okosabb leszek. Irtóztam pedig tőle azóta, hogy a szüleim egy kellemes hekkezés közben a leányfalui strandon egy közös ismerősükről kezdtek el beszélgetni, akinek torkán akadt a szálka, és köhögésroham tört rá. Úgy döntöttem tehát, a vágyott okosságot inkább szálkamentes halrudacskákból szerzem meg. Génsebészi karriert mondjuk azóta sem futottam be.

    A gyerekek szeretik a halrudacskát, ez tény. A titka a szálkamentesség, és a másik nem elhanyagolható előnye, hogy nagyjából homeopátiásan tartalmaz halízt. A színhal pedig halízű, érdemes megszoktatni a gyerekekkel. 

    halburger_fin.jpg

    Ez a fajta halrudacska-megelőzés kicsit pepecselős, ha csak nem afrikai harcsafilével dolgozunk, amit tökéletesen szálkátlanul árulnak. Én a pontyot jobban kedvelem, még ha macerásabb is. A piacon jellemzően a farokrész az, amit ki szoktak filézni, ezért vagy érdemes rávenni a halast, hogy egy egész pontyot filézzen ki, és akkor a fejét-farkát-hasúszóját eltehetjük más alkalomra halalaplének, vagy otthon kell nekiállnunk, mert a halburger esetében szerintem kis mennyiséggel nem érdemes pilinszkázni.

    Ha van otthon szilikon muffinforma, akkor adagonként könnyen le lehet fagyasztani a bekevert és fel nem használt mennyiséget. De anélkül is fagyaszthatóak az egyes halpogácsák, például egyesével műanyag fóliába csomagolva.

    Halrudacskák helyett itt az omlós, házi halburger

    Hozzávalók:
    • 1-1,5 kiló édesvízi halfilé (ponty, ponty+busa, szürkeharcsa, vagy valamilyen semlegesebb ízű hal)
    • 20-30 dkg adalék és nitrátmentes szalonna (vagy 8-10 db adalékmentes aszalt paradicsom)
    • 1 csokor petrezselyem
    • 1 fej vöröshagyma
    • egy kis só, és ha igény van rá, pirospaprika

    Elkészítés:

    A sütőt 170 fokra melegítem, a tepsit sütőpapirral kibélelem. A halfilét és a szalonnát kockákra vágom, és késes aprítóban együtt, kis adagokban homogénre darálom. Az így kapott halmasszához hozzáadom a finomra vágott vöröshagymát és petrezselymet, és vizes kézzel pogácsákat formázok. Rizslisztbe is lehet forgatni, de szerintem jobb a natúr burger.

    A sütőpapírt nem szükséges olajozni, mert a halpogácsákban lévő zsiradék miatt nem ragadnak le. 20-25 perc sütés elég a mérettől függően.

    Köretként bármilyen, egyszerű püré helytálló, én most speciel bazsalikomos borsópürét készítettem.

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozási tanácsadó és receptfejlesztő. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző étrendi szükségletek összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étrend tanácsadás

    Reform ételek, fura alapanyagok az élelmiszerlistádon - segítek, hogy ne korlátozást, hanem lehetőségeket és örömöt hozzanak neked és a családodnak. Ha egészségügyi okokból, családtagod miatt, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers