fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

 • Étkezési tanácsadás
 • Rólam
 • Kapcsolat
 • Egyéb kategóriaGombócból is sok

  Mászik már? Itt egy jó célpont: gyümölcsös hajdinagombóc

  hajdinasgomboc_fin.jpg

  A  gombóc a legsikeresebb formátum, amit valaha láttam kisgyerek kezében egyéves kor alatt. Eleinte szétnyomkodni, elmorzsolgatni az igazi móka, később, a textúra vizsgálata után kóstolásra is marad néhány túlélő. Mindenesetre tapasztalatból tudom, a legjobb, amit tehetünk, ha nem a szőnyegen ücsörögve kínáljuk vendégeinket ezzel az uzsonnával, mert az összetételeket valószínűleg alaposan ki kell elemezniük.

  Ha csak fél óránk van, miután megkaptuk a telefont, hogy gyerekek érkeznek, mossunk meg és áztassunk be 2 deci hajdinát, és 1 deci mazsolát és datolyát vegyesen, amíg a többi előkészülettel haladni szeretnénk. Ez a gombóc még nagy sietség, fáradtság és frontok esetén is elronthatatlan. Az arányok és mennyiségek hozzávetőlegesek, egy a lényeg, hogy puha, de gyúrható, kezelhező masszát kapjunk. Próbáltam már többféle aszalt gyümölccsel, fügével és aszalt szilvával is finom, de a tesztereimen látva az eddigi legnépszerűbb kombináció a banános-datolyás-mazsolás.

  hajdinasgomboc2_fin.jpg

  gyümölcsös hajdinagombóc

  Hozzávalók:
  • 2 deci hajdina
  • 1 db érett banán
  • kb 1 deci mazsola és cukormentes datolya vegyesen
  • 10 dkg finomra darált kókuszreszelék
  • egy csipet fahéj
  • egy kiskanál karob
  • Opcionális: ha vendégeink elmúltak egyévesek, és nem érzékenyek az olajos magvakra, akkor egy marék mandula, vagy dió 

  Előkészítés:

  A hajdinát megmosom és beáztatom. A datolyát kimagozom, és szintén beáztatom a mazsolával együtt, kevés szűrt, vagy forralt és lehűtött vízben. A levet fel lehet használni a massza lágyítására, ha szükséges. A kókuszreszeléket finomra darálom, ha mandulát is használhatok, akkor azt is megdarálom.

  Elkészítés:

  A hajdinát megfőzöm, és hagyom kihűlni. Az aszalt gyümölcsöket késes robotgépben pépesre töröm, a banánt villával szétnyomkodom. A gyümölcsöket a hajdinához keverem, fahéjjal, karobbal ízesítem, és annyi kókuszreszeléket adok hozzá, amennyi felszívja a nedvességet. Ha elkészült, a hűtőbe teszem.

  A darált mandulát megpirítom. A morzsa akkor a legfinomabb, ha összekeverem a maradék kókuszreszelékkel, az enyhén édesíti.

  A gyümölcsös masszából vizes kézzel diónyi gombócokat formálok, és megforgatom a morzsában.

  Dénes Dóra

  Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

  Étrend tanácsadás

  Étkezési tanácsadás

  Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

  Étkezési tanácsadás

  Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

  @edespofablog

  Followers