fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • Egyéb kategóriaGombócból is sok

    Mászik már? Itt egy jó célpont: gyümölcsös hajdinagombóc

    hajdinasgomboc_fin.jpg

    A  gombóc a legsikeresebb formátum, amit valaha láttam kisgyerek kezében egyéves kor alatt. Eleinte szétnyomkodni, elmorzsolgatni az igazi móka, később, a textúra vizsgálata után kóstolásra is marad néhány túlélő. Mindenesetre tapasztalatból tudom, a legjobb, amit tehetünk, ha nem a szőnyegen ücsörögve kínáljuk vendégeinket ezzel az uzsonnával, mert az összetételeket valószínűleg alaposan ki kell elemezniük.

    Ha csak fél óránk van, miután megkaptuk a telefont, hogy gyerekek érkeznek, mossunk meg és áztassunk be 2 deci hajdinát, és 1 deci mazsolát és datolyát vegyesen, amíg a többi előkészülettel haladni szeretnénk. Ez a gombóc még nagy sietség, fáradtság és frontok esetén is elronthatatlan. Az arányok és mennyiségek hozzávetőlegesek, egy a lényeg, hogy puha, de gyúrható, kezelhező masszát kapjunk. Próbáltam már többféle aszalt gyümölccsel, fügével és aszalt szilvával is finom, de a tesztereimen látva az eddigi legnépszerűbb kombináció a banános-datolyás-mazsolás.

    hajdinasgomboc2_fin.jpg

    gyümölcsös hajdinagombóc

    Hozzávalók:
    • 2 deci hajdina
    • 1 db érett banán
    • kb 1 deci mazsola és cukormentes datolya vegyesen
    • 10 dkg finomra darált kókuszreszelék
    • egy csipet fahéj
    • egy kiskanál karob
    • Opcionális: ha vendégeink elmúltak egyévesek, és nem érzékenyek az olajos magvakra, akkor egy marék mandula, vagy dió 

    Előkészítés:

    A hajdinát megmosom és beáztatom. A datolyát kimagozom, és szintén beáztatom a mazsolával együtt, kevés szűrt, vagy forralt és lehűtött vízben. A levet fel lehet használni a massza lágyítására, ha szükséges. A kókuszreszeléket finomra darálom, ha mandulát is használhatok, akkor azt is megdarálom.

    Elkészítés:

    A hajdinát megfőzöm, és hagyom kihűlni. Az aszalt gyümölcsöket késes robotgépben pépesre töröm, a banánt villával szétnyomkodom. A gyümölcsöket a hajdinához keverem, fahéjjal, karobbal ízesítem, és annyi kókuszreszeléket adok hozzá, amennyi felszívja a nedvességet. Ha elkészült, a hűtőbe teszem.

    A darált mandulát megpirítom. A morzsa akkor a legfinomabb, ha összekeverem a maradék kókuszreszelékkel, az enyhén édesíti.

    A gyümölcsös masszából vizes kézzel diónyi gombócokat formálok, és megforgatom a morzsában.

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers