fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • 1 évtől A hó hideg, az ebéd meleg Családnak Ebéd Gluténmentes Immuntámogató Népszerű receptek Szoptatás barát Téli recept Tojásmentes Várandós barát

    Kecskesajtos gyógyerős spenótcurry – indiai náthastop

    spenotcurry.jpg

    Velem ilyen nem történhet, velem ilyen nem történik – mantrázom pozitívan, amikor náthás  kislányunk véletlenül arcba tüsszenti apját, minekutána egy nappal őt is ledönti lábáról a kór. Lázas gyermekekről gondoskodni lázasan, azt ne adja a jóisten. Adjon minden családnak viszont sok gyömbért, fokhagymát, és egy darab csontos csirkét a gyógyító alapléhez! Sajnos a vírusok nem érzik korlátozva a mozgásukat a mostani szmogriadó esetén sem, és hogy már a spájzban vannak, azt remekül mutatja, hogy a napokban elkezdtük  kívánni a csupa gyógyerős indiai ételeket.

    Nálunk a spenót önmagában nem túl népszerű gyerekkaja, hagyományos főzelékként nem működik, bazsalikokos zöldborsóval, vagy cukkinivel kombinálva inkább, lasagnéban még inkább, illetve nagy meglepetésemre indiai jellegű palak (spenót) curry formájában is. Ahogyan minden indiai ételnek, a hagyományosan házi tehénsajttal kombinált palak paneernak rengeteg elkészítési módja létezik, így nálunk is szabadság van. Most azt, a kecskesajttal krémesített gyerekverziót jegyeztem le, amelyik a legjobban bevált. Fűszerei miatt másfél éves kortól kínálható, de ez akkor is mérsékelten fűszeres, a kiegészítő sárgarépa miatt édeskés alapízű, gyerekbarát, egy indiai óvodás valószínűleg fel sem ismerné.

    Kecskesajtos gyógyerős spenótcurry

    Hozzávalók 2 gyerekadaghoz:

    Alaplé:

    • Egy darab csontos csirke
    • 1 vöröshagyma
    • 1 körömnyi gyömbér
    • 1-2 szerecsendióvirág

    Spenótcurry:

    • 1 kis vöröshagyma
    • 1 fokhagyma
    • 1 körömnyi gyömbér
    • 2 kisebb sárgarépa
    • Kb 20 dkg spenót (nálunk most egész leveses mirelit)
    • 3-4 ek puha kecskesajt
    • Esetleg egy kis kókusztej további krémesítésre
    • Olaj, vagy ghí

    Masala:

    Lehet hozzá saját fűszerkeveréket készíteni, csak a kis mennyiség miatt még a kiskanál is nagy mértékegységnek tűnik. Minden masala hagyományosan leveles, illetve egészben pirított fűszerekből, majd azok mozsárban összetört keverékéből áll, de az egyszerűség kedvéért csinálhatjuk porított összetevőkből is pirítás és minden egyéb faxni nélkül: pár csipet görög széna, koriander, római kömény, fahéj, őrölt kardamom, babérlevél, szerecsendióvirág (só ehhez most nem szükséges, a kecskesajt elég lesz).

    Még egyszerűbb, ha garam masalával ízesítjük, csak abban több a só, és bors is kerül bele jócskán, illetve szegfűszeg, ami szerintem ebbe az ételbe nem kívánkozik.

    Elkészítés:

    A csontos csirkét hideg vízben felteszem főni. A vöröshagymákat megmosom, héjukat lehúzom és félreteszem. A hagymát a szerecsendióvirággal együtt az alaplébe dobom, a hagymahéjat pedig csak később, amikor a csirke már puhulni kezd. A vöröshagyma héjából készült főzet  hagyományos köhögéscsillapító, azért jó, ha bekerül a gyógyító alakulatba.

    A másik vöröshagymát felkockázom, a fokhagymát és gyömbért megtisztítom, aprítom. A sárgarépát is apróra felkockázom, hogy hamarabb puhuljon.

    Olajon, vagy ghín elindítom a hagymát és gyömbért, majd üvegesedéskor hozzáadom a fokhagymát és a fűszerkeveréket. Jöhet a répa, egy párszor átforgatom, és felöntöm alaplével. Amikor puhulni kezd, hozzádobom a megtisztított, vagy a jégről kiengedett spenótot, hogy együtt készüljenek el.

    Pürésítem, majd hozzáadom a kecskesajtot, és ha kell még, a kókuszkrémet. Az alaplében főtt csirke húsa is hozzáadódhat, ha nem akarunk belőle és az alaplé maradékából levest készíteni.

    Tipp

    Köretnek a párolt rizs, vagy hajdina a legjobb. Én kísérletképpen egy barnarizs- és hajdinalisztből álló, madárral díszített kekszet készítettem, ami a képen is látható, de kíméletlen állaga lett, úgyhogy azt most nem jegyzem le. Majd ha a legközelebbi kísérletem jobban sikerül. Mindenesetre elfogyott, mert a kislányom jófej, vagy mert jól esett neki a curry, megkegyelmezett.

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers