fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • 1 évtől Cukormentes Egészséges nass Házi péksütemény MindenmentesVegán

    Mindenmentes vendégváró keksz

    kakaoskeksz_fin.jpg

    Épp rotációban fut nálunk egy retro mese két, falánk kisegérről, akik elkeseredésükben, hogy a babaházba törve csak gipszből készült ételeket találtak, feldúlnak mindent. Valahogy így érzem magam én is egy-egy kekszkísérlet után, ha se búzalisztet, se vajat, se cukrot, se tojást nem használok. Főleg az utóbbi összetartó erejének a hiánya nehezíti az ügyet. A magos, mazsolás, csokis, vagy egyéb finomsággal turbózott gipszkarton élmények után az első keksz, aminek a színe, íze és állaga is megközelítette a hagyományosat, az mintegy alap háztartási keksz vonult be a családi repertoárba. Ez a kakaós datolyás rizskeksz dióval, vagy más magokkal, esetleg étcsoki darabokkal felütve.

    Nemrég, amikor felvetődött az ötlet, hogy készítsek üdvözlő snacket a Fegyverszünet március 15-i jótékonysági élelmiszergyűjtésére, a kislányom bedobta, hogy A Keksz legyen az, és ő is segít (= kóstolgatni, nehogy elrontsuk, nyersen eltüntetni a nem tökéletesre formázott darabokat, végül tisztára nyalogatni a felhasznált eszközöket a kezétől a tálig). A fotó is ezt az ihletett pillanatot ábrázolja.

    kakaoskeksz2_fin.jpg

    A mindenkinek jó mindenmentes vendégváró keksz

    Hozzávalók: 12-15 darabhoz
    • 30 dkg rizsliszt
    • 20 ml kókuszolaj
    • 4-5 ek magas kakaótartalmú cukrozatlan kakaópor
    • 15-18 db aszalt datolya
    • 1 ek lenmag+ annyi víz (2-3 ek), amitől kocsonyás állagú lenmagtojás lesz
    • 1 kk szódabikarbóna
    • Csipet só
    • Fűszerek: fahéj, pici vaníliaeszencia
    • Opcionális: 1 marék dió vagy más mag, mentes étcsokidarabkák, fekete szezámmag

    Elkészítés:

    A sütőt 180 fokra kapcsolom.

    Előkészítem a lenmagtojást: egy kis pohárban az őrölt lenmaghoz annyi vizet adok, hogy kocsonyás állagú massza legyen.

    Átszitálom és összekeverem a száraz hozzávalókat, hozzáöntöm a kókuszolajat (vagy a melegített és cseppfolyós kókuszzsírt kezelhetően langyosan, de nem melegen), egyelőre nem az egészet, csak kb 15 ml-t.  Nagy különbség van az egyes rizslisztek közt, és hogy mennyi zsiradékra van szükségük ahhoz, hogy a tészta összeálljon. Ha kell, a maradékot is hozzádobom, és a többi hozzávalóval masszává gyúrom.

    Műanyag fóliába csomagolva 20 percre a hűtőbe teszem.

    Egy lapos sütőtálat sütőpapírral bélelek ki, és elkezdem a kekszeket megformázni. A hagyományos kekszhez képest egy darabig gyurmázni kell vele, hogy a tészta egyben maradjon. De meghálálja a kohézió erősítésére tett kísérleteket.

    A kekszek a méretüktől és vastagságuktól függően 15-20 perc alatt megsülnek.

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers