fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • Egyéb kategória

    Ne dobd ki! Hagymahéj, sóskaszár és más egészséges lehullók

    paradicsomszar01_fin.jpg

    Elnézést kérek a háztáji állatoktól és komposztálóktól, hogy elcsalok ezt-azt a betevőjükből. Ígérem, ha a konyhai hulladék egy részét családi fogyasztásra megmentjük, még marad nekik sárgarépahéj és más csemegéből. Néhány zöldségmaradék azonban újrahasznosításra termett, és nemcsak fenntarthatósági okokból, vagy a Föld anya kultusza miatt, hanem mert az irdatlan árak mellett megnyugtató, ha több mindent fel tudunk használni.

    Amikor anno elköltöztem otthonról, még nem vettem a fáradtságot, hogy kezeljem a maradékokat, inkább figyelgettem, a hűtőben tárolt dobozokban micsoda izgalmas kultúrák, idegen civilizációk fejlődnek. A felnőtté válás sajnos többek közt azt is jelenti, hogy egyszer csak senki nem fogja helyettünk kigondolni, tárolni, újrahasznosítani, kidobni, elmosni.

    A következő nagy szintlépés a gyerekvállalás, amikor kilenc hónap alatt alatt temérdek huzalt átdrótoznak, és vezetéket átdugnak az agyban, ami egyszeriben olyan hashtageket dob ki, mint praktikus, költséghatékony, vagy környezetkímélő. Egyszer csak elkezdjük félretenni a kávézaccot a balkonládában nevelkedő paradicsomunkhoz, megszólítjuk az ablakban a bazsalikomot, és agyalunk azon, hogy kezdhetünk-e valamit még a zöldségpuculás során termelődő hegyekkel.

    Legutóbb az egészséges és menthető zöldséglevelekről írtam, és az azokból készíhető finomságokról, például reteklevélpesztóról, vagy karalábéleveles mogyorófasírtról, most a szárak és héjak következnek. Íme pár ötlet. 

    karalabe_level04_fin.jpg

    A spárga fás szárvége

    A zöld spárgasípok fel nem használt, fás szárvégeit különösen sajnálom kidobni, mert a zöldség tisztító hatású, és nagyon jó káliumforrás, van benne magnézium, folsav. Még csak hámozni sem kell, elég alaposan megmosni és zöldségalaplevet főzni belőlük. Ha kisebb dobozokba, vagy zacskókba elosztjuk, könnyebb adagonként fagyasztani és később is fel lehet használni például gyerekételek alapleveként.  

    Hagymahéj

    A hagymahéj köhégéscsillapító hatását már emlegettem az immunerősítő spenótos curry-ről , vagy a náthaűző borscsról írt posztomban, de ha épp szerencsés módon senki nem köhög, akkor is hasznát vehetjük alaplébe főzve, mert szívvédő anyagokat, köztük flavonoidokat tartalmaz. Nagyobb koncentrációban az íze kesernyés.

    Karalábéhéj

    Szintén alaplébe termett hámozási hulladék. A karalábé az egyik legnépszerűtlenebb alapanyag a gyerekkonyhában, főleg a főzéskor jellemző szaga miatt, és mert kiszámíthatatlanul fás. Ezt nehéz kívülről megítélni, mindenesetre a repedezett héjú gumók többnyire szíjasabbak. A kora nyári, nyári fajta viszont a legzsengébb, de minden színre, fajtára jellemző, hogy nagyon jó rostforrás, tartalmaz szelént, káliumot, kalciumot, magnéziumot. A héjat jól megmosva hús vagy zöldségleves alaplevébe főzhetjük.

    Paradicsomszár

    Évekkel ezelőtt a molekuláris gasztropápa Heston Blumenthal a tökéletes pizzarecept nyomában járva javasolta a nézőinek, hogy a szószhoz használják ízesítőnek a paradicsomszárat is, ami a paradicsomos ételeknek koncentráltabb ízt és paradicsomos illatot ad. Azóta félreteszem én is. A koncentrálság ígérete azért is jó hír, mert évről évre egyre nehezebb olyan paradicsomhoz jutni, aminek van íze (kivéve ha ültetünk sajátot). Elég a hagymák pirítása után az ételhez adni, és ahogyan a babérlevelet, és a végén egyben kivenni. Ez azonban megosztó téma, mert több más forrás szerint a paradicsom zöld részei szolanin tartalmuk miatt mérgezők. A termés is tartalmazza, amíg éretlen, de hogy milyen koncentrációban, arról nincs egzakt információ. A paradicsomszár legendáiról itt olvasható angolul egy alapos összefoglaló. 

    Édesköménytorzsa, tökbelső

    Kicsit eltávolodva a burgonyától, mint univerzális sűrítőanyagtól, az édeskömény torzsája vagy a főzőtök, magos belseje is nagyon jól használható krémlevesek, vagy főzelékek sűrítésére. Az édeskömény, a hasfájós babák nagy barátja a zöldborsóval különösen jóban van, a tök pedig semleges íze miatt mindennel passzol. A spenót kesernyésségét tompítja, a sóska tömény savanyú ízét lazítja, de jó zöldbabhoz, lencsefélékhez, paradicsomos ételekhez, húsos, vagy darált húsos ragukhoz, például bolognaihoz, töltött zöldségek hústöltelékébe.

    Sóskaszár

    A spenót és sóska szárát sokan kidobják, pedig a kisebb, zsengébb levelek ugyanúgy felhasználhatóak. Az ásványi sókban gazdag sóska szára szíjas tud lenni, érdemes minél finomabbra aprítani. A saját családjába tartozó ételeken kívül savanykásan kedvelt zöldségragukhoz, főzelékekek fűszere lehet, magas gyümölcssav tartalmával élénkíti például a tököt, zöldbabot. A sóska egyébként a Felelős gasztrohős csapatának magyar superfood-listáján is szerepel.  

    Cukkinihéj

    karalabe_pure02_fin.jpg

    Bár nem sok értelme van a cukkinit meghámozni, főleg a kisebb darabokét, mert zsenge héja a legtöbb cukkinis fogásba passzol. Nálunk mégis előfordult, hogy esztétikai okokból el kellett hagynunk, mert a kislányom egy időben bojkottálta a zöld színű ételeket,  és akkor a cukkini másodhegedűsként muzsikált körtével, szószként paradicsommal, és nagy sláger volt halas babacurry-ben. Olyankor is sajnáltam kibobni a cukkinihéjat, és markánsabb ízű pesztókhoz használtam amolyan volumennövelésre. Semleges íze miatt a bazsalikommal és rukkolával is jól együttműködik. Olajon dínsztelve, mártogatósokhoz, pl bruscettához adva is nagyon jól megmenthető a szemetestől.

    Dinnyehéj

    Tombol a dinnyeszezon, kilós héjtételek keletkezhetnek nap mint nap a háztartásokban. A görögdinnye újrahasznosításának legegyszerűbb módja, ha a piros dinnyehús és a zöld héj közötti fehér réteget savanyítjuk, hasonlóan a kovászos uborkához sóval, kaporral, fokhagymával, a kenyeret el lehet hagyni. De vannak más receptek is, amelyet a szezonban még ki szeretnék próbálni.

    Például ezt: egy átlagos görögdinnye nagyjából fél kiló héjat termel, és ehhez fél liter víz szükséges. A són kívül szegfűszeget, koriandermagot és csillagánizst is készíthetünk elő. A vizet felforraljuk, a dinnyével és a fűszerekkel együtt tovább forraljuk pár percig, majd steril üvegbe töltve lehűtjük, és szobahőmérsékleten hagyjuk érlelődni még egy-két napig.

    Bónusz nagy kincs: kávézacc

    Az, hogy a vörös és barna hajra pakolásképp lehet a kávézaccot alkalmazni, hogy élénkebb színű és fényes legyen, vagy hogy a sötét ruhák mosásakor élénkíti a színeket, még tovatűnt lánykorunkból tudhatjuk. Aztán jönnek az új tapasztalások, hogy például a balkonládában nevelt palánták erőre kapnak, ha kávézaccal támogatjuk a földjüket, vagy hogy a gyerekek mellett a bio rovarirtás elképesztő kihívásaival  szembesülve a szódabikarbóna mellett a a kávézacc is alkalmas arra, hogy a résekbe szórva a hangyákat megállítsa. Legalábbis ha nem túl ambíciózusak. Ezenkívül a hűtő szagmentesítésére is alkalmas, ha kis csészében pár napig bent tartjuk. A sárgadinnye idején érdemes kipróbálni.

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers