fbpx

Mindenmentes gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étrendtanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • 1 évtől Betét-feltét Családnak Egyéb kategória Gabonamentes Gluténmentes IR-barát Négyévszakos Ötletes feltétek Rostban gazdag Szoptatás barát Várandós barátVegán

    Ötletes feltétek: aszalt paradicsomos mogyoróvagdalt

    mogyorofasirt01_fin-3.jpg

    Sokszor hallom, hogy a krémlevest akkor fogadják el a gyerekek, ha készül hozzá pirított kenyérkocka, és a főzelék is csak fasírttal eteti magát. Nálunk is hasonlóan megy ez, csak a változatosság kedvért próbálkozom különféle feltét variációkkal, hátha ki tudják egyenlíteni a zöldségkrémlevesek és főzelékek hullámzó népszerűségi indexét. A pirított mandulás vagy mogyoró golyó, céklás rizsgombóc, vagy vöröslencsés nudli a legtöbbször működik, így hát néhányat be szeretnék mutatni. Az ötletes feltétek sorozata most egy vissza-visszatérő kedvenccel indul.

    Évekkel ezelőtt az egészséges étkezés hedonista módjait kutatva beleszerettem Bede Anna diósültjébe. Egy sajtmentes és erőteljesebben mentás, gombóc formára gyúrt változat lett az, amit magamra szabtam, majd pedig a kislányomnak is bevetettem egyéves kora után, először nagy, majd mérsékelt sikerrel. De hát szereti a mentát, szereti a zsályát, szereti az olajos magokat, szereti a fasírtot, mi lehet a baj?

    Amikor egyszer nem volt itthon dió, a kedvencem, csak törökmogyoró, egyértelművé vált, hogy ez a remek csonthéjas volt a leggyengébb láncszem. Túl keserűnek érzi, a mogyorót viszont minden formában szereti. A nemsoká kétéves öccse pedig per pillanat mindent úgy eszik, ahogyan a nővére, úgyhogy nála is a mogyoró a nyerő.

    A kislányom custom változatában nincs fokhagyma, mert éppen utálja, de ez a feltét meglepően finom anélkül is. Egyéves kortól kínálható. Ezért, ha marad egy kis  karalábélevelem, az upcycling jegyében mentás mogyorófasírtot készítek és ha kevesebb az idő, gyorsabban közeleg az éhségriadó, akkor aszalt paradicsomos, egyben sült mogyoróvagdaltat.

    aszalt paradicsomos mogyoróvagdalt

    Hozzávalók 2 gyerekadaghoz:
    • 10 dkg törökmogyoró
    • 3-4 db aszalt paradicsom
    • 1 tojás
    • 1 kisebb vöröshagyma
    • 1-2 ek rizsliszt, vagy kukoricaliszt, esetleg darált natúr cornflakes
    • Kicsi olaj vagy zsiradék a sütőedény zsírozásához
    • Fűszerek opcionálisan: pár levél menta, pár levél bazsalikom, kevéske kakukkfű, vagy mindezek szárított változatából 1-1 kk

    Elkészítés:

    A mogyorót serpenyőben megpirítom, és ahol le szeretné vetni a héját, ott hagyom. Még melegen egy tiszta konyharuhába csavarva átdörzsölöm. Egy pohárban forró vízzel leöntöm és áztatom legalább 20 percig.  

    A sütőt 190 fokra kapcsolom és előkészítek egy kicsi tepsit, és kizsírozom. Szilikon őzgerincforma is remek, azt csak átöblítem, hogy picit vizes legyen.

    Az áztatóvizet leöntöm, a mogyorót késes aprítóba dobom, hozzákockázom az aszalt paradicsomot, a hagymát, és rádobálom a zöldfűszereket, és pépesítem.

    Hozzáütöm a tojást, elkeverem, hozzákeverem a lisztet is, majd a sütőedénybe simítva körülbelül 15 percig sütöm.

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozási tanácsadó és receptfejlesztő. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző étrendi szükségletek összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étrend tanácsadás

    Reform ételek, fura alapanyagok az élelmiszerlistádon - segítek, hogy ne korlátozást, hanem lehetőségeket és örömöt hozzanak neked és a családodnak. Ha egészségügyi okokból, családtagod miatt, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers