fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • AIP-barát Alacsony fruktóztartalmú Alacsony hisztamintartalmú Baba verzió Babakonyha télen is színesen Betét-feltét Családnak Főzelék Gabonamentes Hozzátáplálás IR-barát Kiemelt anyagok Mindenmentes Négyévszakos Rostban gazdag Várandós barátVegán

    Kókusztejes sült karfiolpüré és csicseri ropogós

    karfiol_csicseri01_fin.jpg

    A föld művelve, a karfiol sütve jó. Az utóbbi évek sült karfiol-kultusza elérte a célját: másképp nem is próbálkozhatok ezzel a klasszikus, gyerekkori zöldségmumussal. Mumussá a kesernyés íze és a főzéskor jellemző karakán szaga teszi, ahogyan a kelbimbót és karalábét is, ha viszont sütjük ezeket, édesebbek és az illatuk is transzformálódik egy kissé. De biztos, ami biztos, sült csicseriborsóval jobban el fog kelni, ami szeretnivaló, ropogós snack, vagy hívhatjuk alternatív levesgyöngynek is.

    Én azután kezdtem komolyan venni, miután pár éve egy családi ebéden kísérletképp bevetettük a natúr, sütőben sült karfiolt, és a gyerekek rákaptak. Azóta még a zöldségek egy részével diplomáciai kapcsolatra sem törekvő unokahúgom is a kedvencei közt tartja számon. A sütőben grillezett karfiolt a közel-keleti konyháknak köszönhetjük. Mautner Zsófi szerint  Eyal Shani izraeli séf tette világhírűvé, aki idén nyitja meg híres pitázóját New Yorkban is. Az arab nevén zahra mekhla rugalmas fűszerezési lehetősége és variálhatósága miatt jolly joker. Za’atarral, vagy más fűszerkeverékekkel, tahinivel, zöldségekkel, salátával remek, de  indiai módon, vajasan-szószosan, mint a gobi makhani  is kiváló találmány (ennek is meg kell csinálnom a babaverzióját).

    A karfiol nagy előnye, hogy az év nagy részében elérhető.

    A hűvös időt szereti, tavasztól már kapható a hazai fajta. A termelésének néhány fázisa nehezen gépesíthető, ezért inkább kiléptékű gazdaságok nevelik. Jó vitamin és ásványi anyagforrás, többek közt K-vitamint és az agy fejlődését segítő kolint is tartalmaz, így a rántott vagy rakott karfiolon túl is érdemes vele kísérletezni. Hálás érte, ha savanyítjuk , a sült szárát  is szívesen adja ropogtatónak, pótrizsként  is bevethető, a 9-10.. Hónaptól kínálható.

    Ebben a kombóban a korábban egy napig ázott csicseriborsó együtt sül a karfiolrózsákkal, ettől még egyszerűbbé válik az elkészítés. Idővel a karfiolt is lehet fűszerezni (szereti a curry fűszereit, a fokhagymát, az oregánós, kakukkfüves ízvilágú za’atart, a római köményt, vagy simán csak az őrölt koriandermagot) és a csicseriborsót is (az indiai fűszerkeverékek is  barátai), ez itt most a legbabább elkészítési módja.

    A szintén remekül variálható csicseriborsó bevezetéséről több ajánlás is létezik, nagyjából a 11. hónaptól kóstoltatható. Akkor már lehet, hogy a ropogós falatokhoz is megjött a kedv, így ebben a formában is siker lehet.

    Kókusztejes sült karfiolpüré és csicseri ropogós

    Hozzávalók 2 adaghoz:
    • Közepes karfiol fele, vagy egy nagyobb negyede
    • 70 gramm száraz csicseriborsó
    • Kevés víz vagy alaplé
    • 2-3 ek kókusztej
    • 1 fél citrom
    • Olívaolaj, vagy más, szimpatikus olaj
    • Pici só, ha nagyon szükséges

    Elkészítés:

    A csicseriborsót egy napon át áztatom.

    A sütőt 200 fokra kapcsolom

    A karfiolt nem túl kicsi rózsákra szedem, a szára, levele is hozzáadható szintén rusztikusabban darabolva. Keverőtálban egy kis citromot facsarok rá, olajjal összerázogatom, és szétterítem egy sütőpapírral bevont sütőtálcán.

    Ugyanígy a lecsöpögtetett csicseriborsót citromozom, olajozom, terítem a karfiol mellé. Nagyjából 15-20 perc alatt megsülnek.

    A sült karfiolt egy kis alaplével – ha nincs kéznél, akkor vízzel – és kevés kókusztejjel lepürésítem. A tetejére szórok a sült csicseriborsóból. 

    A képen szereplő kék színű, pöttyös asztaliszalvéta a BlessYou textil kollekciójából való. 

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers