Van abban igazság, hogy a cékla az új hús, ahogyan az az előző posztban bemutatott Piqniq Budapest kerekasztal beszélgetésén elhangzott. Ráadásul sokoldalúan használható, tápanyagdús zöldség, nagy áldás, ha a gyerekek meg tudják szeretni (erre van néhány ötletem). A vegán napok témájának folytatásaként most egy színzöldséges fogás készült, ami egyéves kortól bevethető.
A cékla sokoldalúságát a hozzátáplálás idején kezdtem felfedezni. Azt korábban is tudtam, hogy nagyon jól passzol például sajtokkal, dióval, tahinivel, de hogy babaételben is mennyire jól működik almával, paradicsommal, sütőtökkel, szilvával, naranccsal, banánnal, később szederrel és bogyós gyümölcsökkel, külön öröm volt.
A cékla dilemmás gyökérzöldség a hozzátáplálás idején. 2015-ig nagyjából 7 hónapos kortól ajánlották a bevezetését, könnyű emészthetősége és tápanyagtartalma miatt jolly jokernek számított, de akkor sajnálatosan történt néhány nitrátmérgezés. A nitrát műtrágyával kerül a földekbe, és onnan a növényekbe, illetve kutas vizekbe és a kicsik szervezetében még nem termelődik a lebontásához szükséges enzim. A vegyület az emésztőrendszerben nitritté alakul, ami a véráramba kerülve a hemoglobinhoz kötődik, így az nem tud oxigént felvenni és szállítani. Ha túl sok kerül belőle a szervezetbe, mérgezés alakulhat ki, amikor is a babák légszomjjal küzdenek és a bőrük kékes lilára színeződik.
A nehézség az, hogy kistermelői körülmények közt, vegyszermentesen nevelt gyökérzöldségekben is előfordulhat, hogy összegyűlik a nitrát, ha a talajt korábban kezelték. A cékla, sárgarépa, fehérrépa, spenót, sóska fel tudja halmozni ezt a vegyületet, így ezeket fontos lenne az első évben bio forrásból beszerezni (ebben a posztban összegyűjtöttem, melyek azok a zöldségek, gyümölcsök, amiből a kicsiknek inkább biót válasszunk). A jelenlegi ajánlás alapján a 10.-11. Hónap környékén kóstoltassunk először céklát.
Hú, hogy mennyi mindent lehet belőle készíteni. Például céklacurry-t sütőtökhajóban, borscsot baba és családi kivitelben, céklás szilvalevest, narancsos paradicsomos céklalevest, csicseriborsó lisztben sütött pakorát, céklafasírtot, rózsaszín falafelt, szedres mártogatóst, pkhalit, és ártalmatlan baba desszerteket is, mint például ezt a céklás banános brownie-t, vagy birsalmás céklás tartletet.
Most pedig egy köleses egytálétel következik, amit őszintén szólva a gyerekeim első körben nem fogadtak a tapsviharral. De időnként újra fel-feltűnik valamilyen formában, mert hiszek benne. 12. hónapos kor után adható a gyerekeknek, de ha nem szórjuk meg a diós sajtpótlóval, és megbízható forrásból származik a cékla, akkor a 10-11. hónaptól.
Céklás aszalt paradicsomos kölesrizottó diósajttal
Hozzávalók családi adaghoz:
Alaplé:
- 2 szál sárgarépa
- 1 vöröshagyma
- Egész fűszerek: 3-4 db borókabogyó, 2 szegfűszeg, 2 db kardamom, 1 szerecsendióvirág
- Kb másfél liter víz
Kölesrizottó:
- 30 dkg hántolt köles
- Kb 40 dkg cékla
- Nagyobb zeller negyede
- 1 vöröshagyma
- 2 fokhagyma
- 1 szárzeller
- Olaj, vaj vagy kókuszzsír a pirításhoz
- Kb 8 db aszalt paradicsom
- Kb 1 teáskanál balzsamecet
- 1 marék dió
- Fűszerek:
- 1 ág kakukkfű,
- 1-2 tk friss vagy szárított majoranna,
- pár levél bazsalikom,
- 1 evőkanál inaktív élesztőpehely (elhagyható)
- és néhány csipet fekete himalája só, füstölt só, vagy szimpla só
- Jól jöhet még hozzá:
- 2-3 evőkanál növényi tejszín, zabkrém
- ½ gránátalma vagy marék ribizli
- marék mandarin, vagy savanykás almakocka
- rukkola/madársaláta/csíra
Elkészítés:
A kölest megmosom, és beáztatom egy órára. Addig a zöldségalapléhez a zöldségeket a fűszerekkel felteszem főni.
A zöldségeket előkészítem. A céklákat, zellert meghámozom, nagyjából egyforma, pici kockákra vágom. A vöröshagymát apróra kockázom, a szárzellert felkarikázom, a fokhagymát, aszalt paradicsomot aprítom.
Rizsfőző edényben, vagy magas falú serpenyőben olajon megdínsztelem a vöröshagymát. Hozzádobom a zellert, céklát, és egy jó darabig folyadék nélkül forgatom, vagy rázogatom. Apránként alaplevet öntök hozzá, és puhítom. Még ress, amikor balzsamecetet löttyintek rá, hozzáforgatom a fokhagymát, aszalt paradicsomot, a szárzellert, és nemsokára a kölest is. Apránként adagolva az alaplevet a kölest a zöldségekkel együtt megpuhítom. A végén mehetnek bele a zöldfűszerek és egy kis növényi tejszín.
A diót serpenyőben megpirítom, és apróra töröm/vágom. Sörélesztőpelyhet és termálfürdő illatú fekete himalája sót keverek hozzá. Tálaláskor megszórom vele a kölesrizottót (12 hónapos kortól), és díszítem mandarinnal, gránátalmával (15. hónaptól), zöldekkel.
félbe vágva, a zeller is hasonló méretű darabokra vágva, pici kókuszzírral megkenve, a tepsibe egy kis vizet engedve 200 Celsius fokon nagyjából 20 perc alatt elkészülnek. Ezután a már puhuló köleshez érdemes keverni, miután apróra vágtuk.
Tipp: Ha van idő és kedv, a céklát és zellert elő lehet sütni a sütőben, úgy koncentráltabb és édeskésebb íze lesz.