fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Tudástár
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • Egyéb kategória Fenntarthatóság TudástárTudatos táplálkozás

    Pörögnek a magyar termelők – kiktől, hogyan rendelhetünk házhoz élelmiszert?

    img_1571.jpg

    Sok termelő, akik korábban piacoztak, most a házhozszállítást szervezik. A leterhelt hipermarketeken kívül is bőven van lehetőség élelmiszert beszerezni, például közösségi vásárlással, vagy akár közvetlenül, farm-to-table a hazai gazdáktól, kistermelőktől. Az egészséges alapanyagok még inkább fontosak, hogy immunerőben maradjunk, és a magyar alapanyagok is felértékelődnek a közeljövőben. Összegyűjtöttem sok olyan forrást, ahol minőségi hazait rendelhetünk, és időben megkapjuk. 

    Amióta a családok nagy része otthon berendezkedett a  járvány lassításának érdekében, azóta tudjuk, hogy a Tesco vagy a Spar három hetes átfutással tud csak élelmiszert szállítani. A rendelések mennyiségét a tételek számában és súlyban is kénytelenek voltak maximalizálni, hogy ne fogyjanak teljesen ki a készletükből. Van azonban más megoldás is, ha hazai alapanyaghoz szeretnénk jutni: közösségi vásárlóhelyeken, vagy forgalmazókon keresztül, illetve maguktól a kistermelőktől is rendelhetünk. 

    Az elmúlt egy hétben számos olyan gazdát megkerestem, akik korábban is szállítottak átvevő pontokra, vagy házhoz. Ez az időszak nekik is az újratervezésről és a kapacitásaik bővítéséről szól, ezért nem mindenkitől kaptam még egyértelmű választ arra, hogy tervezik az elkövetkezendő hetek-hónapok logisztikáját. A most következő listám ezért a megjelenés után is bővülni fog az időközben beérkezett információk alapján. 

    Ahol baj van

    De mielőtt bemutatnám néhány klassz forrását a termelői árunak, egy tanulságos posztot  is mrgosztanék, amelyet a cserkeszőlői családi Iglódi kertészet vezetője Iglódi Ferenc jelentetett meg a napokban. A kertészet óriási mennyiségű uborkát termelt, amelyek készen állnak arra, hogy a fogyasztókhoz eljussanak. Csak hogy nincs, aki megvegye, és tovább értékesítse. A kertész arról panaszkodik, hogy a nagybani piacról hiányoznak a kereskedők, akik pedig dolgoznak, jellemzően az import, főleg spanyol árut vásárolják fel és magyarként adják el. 

    Más gazdaságokban pedig évek óta a munkaerő hiánya okozza a legnagyobb gondot, ami azt is jelenti, hogy nincs ki szüreteljen. A jövő fontos, megoldandó feladata lenne, hogy a magyar árunak ne kelljen tönkremennie. Reményt adhat az, hogy az Olaszországból és Spanyolországból hazatért mezőgazdasági munkások itthon keresnek majd lehetőségeket, és a szállító cégek, amelyek külföldre dolgoztak, most a hazai piac felé fordulnak. 

    De rátérve a házhozszállítás eddig kialakult rendszerére, kezdjük néhány olyan budapesti közösséggel, amelyek hazai termelők áruiból válogatnak. 

    Gazdákat összefogó közösségek 

    ittaszezon.jpg

    Répássy Zsuzsi  (fotó: IttaSzezon FB)

    Az IttaSzezon rendszerét régóta ismerem (és írtam is róluk itt). Az itt megjelenő gazdák az eddigi gyakorlat szerint hetente egyszer, átvevőpontokra szállították a megrendelt árukat. Ahogyan az egyik tulajdonos, Répássy Zsuzsi elmondta, a érdeklődés megugrott az oldalukon rendelhető zöldségek, gyümölcsök, kézműves termékek iránt a karantén óta.

    “Minden héten csütörtökön érkeznek a rendelések, még a héten szabadtéri átadópontokra. De március 26-tól elindul a házhoz rendelés is. Szerencsére az egyik termelőnk minden engedéllyel és feltétellel rendelkezik, így ő elvállalja. Az ehhez szükséges informatikai fejlesztés  ideális esetben egy nagyobb falat lenne – ezt most nagyon fapadosan tudjuk csak megoldani, sajnos. A maximalista énünknek ez eléggé fáj, de nagyon fontosnak tartjuk, hogy maradjon tényleg mindenki otthon.” A házhozszállítás tudnivalói itt.

    szatyor.jpg

     Kondora Dóra (fotó: Szatyorbolt FB)

    A józsefvárosi központú Szatyorbolt több mint hét éve, még akkoriban vált az egyik kedvenc beszerzőhelyemmé, amikor a szomszéd utcában laktunk. Néhány éve elköltöztünk, azóta a házhoszállítást vettük igénybe, és mindig megbízhatóak voltak. 

    “Sok minden változott nálunk az elmúlt héten, a kormányzati intézkedések miatt változtak a bolti vásárlás szabályai, hogy jobban tudjunk vigyázni egymásra, így most rövidebb ideig tartanak a vásárlások és van hogy sorban állás van a bolt előtt. Átvevőpontjaink (pl. gyerek könyvesboltban, bringa műhelyben) bezártak, mások átvételi időpontja változott időlegesen” – mondta kérdésemre a közösség programjait szervező Kondora Dóra. 

    “Mindig is fontos volt, hogy kevesebb élelmiszer hulladék miatt tervezve, rendelésre vásároljanak. Most természetes igény és sokkal többen kérnek házhoz szállítást, így bővült a szállító csapatunk és a cargo bringás fiúk mellett most egy autóval is szállítunk. Azzal is segítünk, hogy a Szatyorban a heti egyszeri, csütörtöki átvételről átálltunk a heti kétszeri alkalomra. Csütörtökön, amikor húst is tudnak rendelni a vásárlók a boltban és jelenleg további 3 budapesti, és egy etyeki helyszínen lehet átvenni a rendelést. Kedden a boltban lehet átvenni, vagy házhozszállítást lehet kérni.”

    farmfutar.jpg

    Fotó: Farmfutár FB

    termelői élelmiszerekhez Budapesten és környékén” – mondta a csapat egyik tagja. “Jelenleg Budapest kerületeibe, ezenkívül Üröm, Pilisborosjenő, Solymár, Pilisvörösvár, Pilisszentiván, Csobánka, Érd, Budaörs, Törökbálint  illetve Nagykovácsi településekre vállaljuk a kiszállítást. A jelen helyzet minket is kihívások elé állít, a heti kettő fix kiszállítási napról, több kiszállítási napra tértünk át. Tervezhetően 5-6 nap a megrendeléstől számítva, azonban minden esetben e-mailben  jelzünk előtte, aznap pedig a futár telefonon is egyeztet a címzettel.”Online termelői piacként működik a főváros környéki kistermelők áruit kínáló Farmfutár. “Azzal a céllal hoztuk létre tevékenységünket, hogy minél többen jussanak minőségi, helyi 

    A NekedTerem is régi, nagy gyakorlattal rendelkező közösség. Róluk kevés személyes tapasztalatom van, honlapjuk alapján házhozszállítás továbbra is kérhető, kedden és szerdán szállítanak.

     a házhozszállítást is szervezik. Több termelő portékáját gyűjti össze a  Zuglói Kenyérközösség is. Hagyományosan heti egy átadónapot tartanak. A járvány miatt arra az alkalomra regisztrálni kell, és időpontot foglalni, hogy ne találkozzon több vásárló egyidőben. Eszerint a cikk szerint 

    Budapest környéki termelők áruit értékesíti a Falu Food  is. Saját tapasztalatom nincs róluk, nem rendeltem még tőlük, mert bár igen szép az áru, az árak elég combosak. 

    Összesített termelői listák

    Március közepe óta több olyan lista is készült, amelyen a kiszállítást vállaló gazdák szerepelnek. Némi átfedés is van köztük. 

    Érdemes átnézni, mert nemcsak azok a termelők szerepelnek rajta, akik Budapestre, vagy az agglomerációba szállítanak, hanem vidéki címekre is. A Felelős Gasztrohősök ezt a listát állították össze.

    A Magyar Biokultúra Szövetség a hazai biogazdákról állított össze egy folyamatosan bővülő listát , akik házhoz tudják vinni a portékáikat. Itt az is látható, hol él, hol dolgozik az adott gazda cége, milyen termékekben utazik, és némelyiknél azt is feltüntették, milyen időpontokban tud szállítani. 

    A szövetség honlapján közzé tett poszt alapján egyébként a MOM Park melletti ökopiac március 28-tól újból kinyit . A járvány miatt azonban a vásárlásra szigorú szabályok vonatkoznak. Családonként egy ember léphet be az elkerített piacra, a mellette lévő játszóteret a gyerekek nem használhatják, és a vásárlókat arra is kérik, legfeljebb egy órán át vásároljanak, lehetőleg bankkártyával fizessenek és legalább másfél méteres távolságot tartsanak egymástól. 

    És most jöjjön egy csapat fekete öves termelő, aki kiszállít.

    Bio termékek

    Dobozos rendszerben dolgozik a Zsámboki Biokert  (őket néhány éve bővebben bemutattam itt) . Ehhez a rendszerhez így  lehet csatlakozni. A mostani rendkívüli időszakra vonatkozó kérdésemre még várom a választ tőlük. 

    balintkert.jpg

    Fotó: Bálint kert FB

    Főként zöld leveles zöldségeket, többféle salátát, mustársalátát, újhagymát kínál szezonálisan a szintén zsámboki Bálint kert. A kétszemélyes kertészet vezetője, Bálint Péter elmondta, biodinamikus gazdálkodást folytatnak, és mezőgazdasági szemléletükben a permakultúra kialakítása játszik döntő szerepet. “Fontosnak tartjuk, hogy maga a termelés is a lehető legkisebb ökológiai lábnyommal járjon.” A rendelés egyelőre a kert Facebook-oldalán keresztül lehetséges, a napokban készülnek egy technikai újítással, és ez is látható lesz majd az oldalon. 

    mondel.jpg

    Berkes Mária és a répamese (fotó: Mondel tanya FB)

    / biogazdaság minden héten házhoz szállít. A szezonális zöldségeken, gyümölcsökön déli gyümölcseik is vannak.  “A körzeteink: Budapest XVI.-XVII. kerület, Cinkota, Csömör, Kistacsa, Nagytarcsa, Gödöllő, Pécel – sorolta a tanyát vezető Berkes Mária”.  A babatvölgyi Mondel tanya

     termékei nemcsak a főváros környékére juthatnak el. Szombatonként Budapest és környékére szállítunk, hétfőn pedig Szegedre. A szombati szállításra péntekig leadott rendeléseket, a hétfőire pedig a vasárnapig leadott rendeléseket tudjuk kielégíteni” – mondta Szűcs Tibor.A Bio zöldségdoboz

    Vegyszermentes ez+az

    Mit jelent, hogy egy termés vegyszermentes, és honnantól számít  biónak? Ebben a cikkben  foglaltam össze. 

    szorgos.jpg

    Gulyás Gergely (fotó: Szorgos gazda FB)

    A bio termékeknél jellemzően olcsóbbak a vegyszermentesek, de minőségben nagyon hasonlót képviselnek. A nagykátai Szorgos gazda  vegyszermentes friss, és késztermékeire 5000 forint felett kérhetünk házhoz szállítást. A szorgosok férfi tagja, Gulyás Gergely elmondta, a közeljövőben a dobozos rendelés gyakorlatát szeretnék kialakítani, de az előtt közvéleménykutatást terveznek Facebook-oldalukon, hogy mekkora igény volna rá. Akit tehát érdekel ez a lehetőség, a jövő héttől érdemes néznie a az oldalt. 

    dsc_0363-scaled.jpg

    Díjnyertes szortiment (fotó: Gourmet and Deliciosus FB)

    A Gourmet & Delicious Manufaktúra is rugalmasan reagál a megváltozott viszonyokra “Azon dolgozunk, hogy ne csak mi magunk kistermelők legyünk stabil helyzetben, hanem „társaink” is, ezért is hoztuk újra lendületbe saját Kosárközösségünket, a Kertportál Kosárközösséget” – mondta Vargáné Topor Erika. A Tabdin élő házaspár termékei közé főleg lekvárkülönlegességek, szószok, mártások és újabban üveges készételek is tartoznak, amelyekhez az alapanyagokat maguk termelik. Rendszeresen piacoznak Budapesten, “de van már online rendelésünk is, mert mi korábban elkezdtünk átállni a nagyobb üzemméretre, így lett webshopunk is, vagyis házhoszszállítás akár futárral is kérhető”.

    hridaya.jpg

    Fotó: Hridaya Farm FB

    A lajosmizsei Hridaya Farm  organikus termékeket kínál: instant, mindenmentes leveseket, zabkásákat, müzli szeleteket, lekvárokat, aszalványokat, és szezonban friss zöldséget, gyümölcsöt. Az alapanyagokat maguk termelik vegyszermentesen Késztermékeik 38 fokos aszalással készülnek, így megőrzik enzim tartalmukat és vitaminjaikat, ásványi anyagaikat. A tulajdonosok vegetáriánusok, a termékeik is növényi alapanyagokat tartalmaznak. 

    “Bármilyen mennyiségben lehet tőlünk rendelni a készleteink erejéig. Egyelőre facebookon lehet tőlünk rendelni, illetve telefonon. Budapesten és környékén ennek nincs külön díja; országosan a postai díjszabás érvényes. Ha nagyon sürgős a kiszállítás, akkor 1300-2000 ft-ot számolunk fel érte; ezt azt jelenti, hogy 24 órán belül elvisszük a terméket, egyéb esetben 48 órán belül ott vagyunk mindenhol. Természetesen biztonságosan, érintkezésmentesen”- mondta a farm kommunikációs vezetője. 

    Teakeverékek 

    img_4596k.jpg

    Fotó: Kamélia kert site 

     A mi klímánk mennyire alkalmas tea termesztésre? Nagyon is. Varga Marianna kertészmérnök, a Kamélia kert alapítója saját növendékeiből készít funkcionális teakeveréket. “A rendeléseket az MPL viszi házhoz, egy nap alatt odaérnek. Sőt, új teakeverékek is kerültek a webshopban, az igényeknek megfelelően, mint immunerősítő teák, stresszoldó nyugi tea anyukáknak. És hamarosan lesz Anyák napi tea is – mondta Marianna. 

    Önfenntartásra készülőknek bio vetőmagok, palánták 

    Egy ovistársunk a héten rendelt tőlük paradicsompalántákat (ebből legalább 20 db a rendelési tétel, amit több fajtából össze lehet válogatni). Elmondása szerint, mivel a paradicsom nagyjából egy hónap múlva lesz kiültethető, a palántákat akkor szállítják, viszont a már kertben nevelhető palántákat, az epret, dughagymát például rövid időn belül szállítják. Néhány éve használjuk a Biokiskert vetőmagjait.

    Tejtermékek

    Kézműves tejtermékeket készít és forgalmaz az erdőkürti Kicsiny gomba major. 5000 Ft felett pedig ingyenesen szállítanak Budapestre, Aszódra, és Gödöllőre, és vonzáskörzetükbe. Egyéb település esetén egyedi a díjszabás A rendelési tudnivalókat a majort vezető Tímea ebben a posztban foglalta össze. 

    tunderkert.jpg

    Fotó: Tündérkert FB

    A debreceni Tündérkert sajtműhely kézművei az ország több pontján is elérhetők. “Hétköznap Debrecenben árusítok, szállítok házhoz, és természetesen készítem is a sajtokat a Tímárházban” – avatott be a sajtmester Bolya Gergely, aki hétvégén Budapesten van, szombat délután szállítja házhoz a rendeléseket. A  termékeket FB-csoportjában ismerhetjük meg. 

    Sütik

    Organikus édességet rendelhetünk a Hecsedli biosütitől, amelyet főleg a NekedTerem kínálatából lehet ismerni. “Az elkövetkezendő heteket még ki kell alakítanunk. Törzsvásárlóink eljönnek a cukrászműhelyünk elé, vagy más átadást beszélünk meg velük. Rendelni bárki tud, aki megkeres minket. Budapestre szállítunk, illetve a főváros északi vonzáskörzetét tudjuk megoldani” – mondta Busa Veronika. 

    hecsedli.jpg

    Fotó: Hecsedli biosüti FB

    Kenyerek

    Frissen, ropogósan indult az A Table! pékség Karanténkalács nevű szolgáltatása budapesti vevők számára. A kezdeményezés célja többek közt az, hogy az otthon maradt időseknek is tudjunk rendelni friss kenyércsomagot. Az üzletvezető a blognak elmondta, két hét alatt szervezték meg a szolgáltatatást a rendelés szoftveres hátterével együtt, és örülnek, hogy a pékségeik bezárása után a pékeknek és a házhozszállító sofőröknek ismét van munkájuk. A pékségben dolgozókat külön idősávokban osztották be, egy időben csak egy pék dolgozik, és az átvevőhelyeket is úgy alakították ki, hogy a sofőrök ne találkozzanak egymással. A kiszállítás egyelőre három kerületben nem lehetséges még: a XX., XXII. és XXIII.-kerületben, de mielőbb szeretnék ezeket is lefedni. 

    atable.jpg

    Fotó: A Table! FB

    Mézek

    Különleges mézet rendelhetünk például a Délity család méhészetéből a Beemyhoney oldalon. “Az online a webáruházunkból lehet rendelni a mézeinket, futár céggel szállítunk ki orszàgszerte ameddig ezt biztonsággal tudjuk végezni”- mondta Délity Kitti.

    Ha már hazai méz, a Termelői magyar méz megrendelt termékei szintén futár céggel érkeznek. 

    Húst, halat innen is rendelhetünk 

    Hústermékeket (nemcsak hazait) forgalmaz a Matusz-vad webáruház, amely ezen a héten indította el a házhozszállítást. “Budapesti, vagy győri telephelyi átvételre is lehetőség van”-erősítette meg a cég képviseletében Nagyné Remete Katalin. A rendeléshez szükséges infókat itt  gyűjtötték össze

    Bio húsokat is forgalmaz  a Széles Húsüzlet. Győr és Budapest vonalán szállítanak. Az országos házhozszállítást futár céggel bonyolítják. A rendelés részletei itt

    friss és fagyasztott halat is szállít. Ezekről saját tapaszalatom nincs. Ha halat rendelnénk, de nem elsősorban a hazai vizekből,  a Friss hal piac vagy a Rozmár.hu

    A lista a beérkező információk alapján folyamatosan bővül. 

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers