Csak egy kispolgári fazékra, botmixerre, gabonára, magokra, vízre van szükség, ha a bolti növényi tejeknél jóval olcsóbban szeretnénk házit főzni. 2 tej és 1 főzőtejszín receptemmel indul most az étrendváltó alapreceptek sorozat.
Ha el kell hagyni a tehéntejet, vagy ha azt kiegészítendő keresünk növényi megoldást, akkor nagyon egyszerű olcsóbban, házi vegán italt főzni. Tejkészítőre nincs szükség, se adalékokra, sámántáncra, esődobra, a lehető legegyszerűbb megoldásokat mutatom be. Rizstejhez a barnarizst ajánlom, mert kevésbé taknyosodik. Szuper alapanyag még a kókuszreszelék, a kesudió, szezámmag és zabpehely a megfelelő kombinációkkal.
Évek óta próbálgatom a házi növényi tejeket, és be kell, hogy valljam, nem sikerült a bolti szintet elérnem. És másnak sem, akinél már kóstoltam házi főzeményt. Mégis a házi gabonaital a jobb.
Ahogyan a nagyok főzik, az full ipari technológia, esély sincs egy privát konyhában modellezni. Persze örökké kísérletezem, új arányokkal, csavarokkal. Akinek sikerül a Bridge, a Biopont, vagy a DM Bio titkára rájönnie (ezek a márkák alkotják szerintem a legjobb ízű és összetételű szortimentet), arról feltétlenül számoljon be.
Miért éri meg mégis házit fabrikálni?
- Mert egy házi gabonatejet a 6-900 forintos dobozos bolti finomságoknál jóval olcsóbban ki lehet hozni.
- Mert hulladékmentes: nem kell hetente több tetrapak dobozt a kukába dobni.
- Mert így adalékmentes, és a tápanyag összetételén is lehet változtatni, ha pl. figyelnünk kell arra, mennyi szénhidrátot ehetünk.
- Mert nagyon sok ételhez, italhoz lehet használni: krémlevesekhez, főzelékekhez, kásákhoz, süteményekhez is. Jóformán mindennapos termék.
- Mert a főzési maradéka is használható: muffinoknak, gyümölcskenyereknek, kásáknak adhat testet, így hulladékmentes a négyzeten.
- Mert szívesebben adok a gyerekeimnek. A házi növényi tejeim nem olyan addiktívak a számukra, mint a homogén és édesebb boltiak, de azért szeretik a müzlijükben, vaníliás maci masalájukban, tejes teájukban, gyerekkávéjukban.
Gyömbéres vaníliás gyerekital a vírusok ellen
Néhány éve beszereztünk egy növényi tejkészítő gépet, de nem könnyítette meg a helyzetet. A tisztítása időigényes, és a tej minőségében sem nyújtott többet, mint egy őszinte kis fazék. Két konyhai eszköz, ami tényleg segítség: egy jó teljesítményű turmixgép, és egy sűrű lyukú szűrő. A főtt vagy áztatott gabonák pépesítése, majd átszűrése, (a sűrűbb italoknál) átpasszírozása a lényeges művelet.
Tapasztalatok az elmúlt évekből:
- Rizstej alapanyagául a barnarizs jobb választás. A fehér rizstől taknyossá válik az ital.
- A rizstej faragatlan, keményítő ízét finomítani tudja, ha kókuszreszelékkel főzzük.
- Édesebb ízt ad a rizstejnek, ha picit sózzuk, és fahéjat vagy vaníliát teszünk hozzá
- Ha sűrűbb tejet szeretnénk, akkor nem érdemes a rizs mennyiségét növelni, mert a menzás, lisztes főzelékeket idézi majd. Inkább egy kis hozzáadott kesudió vagy szezámmag tudja megoldani a helyzetet.
- A házi növényi tejek pár napig tarthatók csak el. A főzés nélkül készült változatok főleg hamar romlanak, ezért célszerű forró vízzel előzőleg kiöblített üvegben tárolni, és amilyen gyorsan csak lehet, lehűteni.
- A magok közül a dió és a napraforgó nem igazán jó alapanyagok, hamar tudnak keseredni.
- A mandulatej mandulább ízű lesz, ha áztatással készül, mint amikor főzzük. A törökmogyoró is hasonló ebből a szempontból. Ezek finom italokat adnak.
- A zabtej is sokkal finomabb, ha nem főzzük, csak egy éjszakán át áztatjuk. Kókusszal kiegészítve édesebb lesz és megelőzhető vele a nyúlósság.
- A magtejek ízeit még jobban kiemeli, ha a magokat/gabonákat áztatás előtt serpenyőben, zsiradék nélkül megpirítjuk. A zabpehelynek is jót tud tenni. Néha érdemes ezt az extrát bevetni.
Mikortól ihatják a babák?
Ha babának is készítjük, akkor érdemes bio alapanyagokat használni, és a natúr zab- és barnarizstej a 8-9. hónap körül már kínálható neki. Ha a barnarizs fitinsavaitól (ezek főleg a teljes értékű gabonák héjában találhatók, és gátolják a velük együtt érkező ásványi anyagok felszívódását a szervezetben) megválnánk, akkor a főzés előtt egy éjszakán át érdemes áztatni. Majd az áztatólevet leöntve (nem kell kiönteni: viráglocsolásra szuper) új vízben megfőzni. Így valamivel több ásványi anyagot tudhatunk belőle hasznosítani.
A bolti tejekkel szemben előny, hogy nincsenek adalékanyagai, de rendszeresen növényi tejjel itatni a babát nem jó ötlet. Inkább az ételek ízesítésére, lágyítására érdemes használni, időnként pedig a változatosság kedvéért inni. Mindennapos kakaóra ne szoktassuk a kicsiket!
Barnarizstej
Hozzávalók kb 1 literhez:
- 40 g barnarizs
- 25 g kókuszreszelék
- 1200 ml víz
- Pici só
Elkészítés:
A rizst jól átmosom és pici sóval lassú lángon felteszem főni. Nagyjából 40 percig főzöm, és a végefelé a kókuszreszeléket is hozzászórom. Botmixerrel vagy turmixgépben darálom, legalább 2 percen keresztül, hogy minél homogénebb legyen. Sűrű lyukú szűrőn átszűröm, forró vízzel kiöblített üvegbe töltöm, és hűtőbe teszem.
Zabtej
Hozzávalók kb 1 literhez:
- 45 g zabpehely
- 20 g kókuszreszelék
- 1100 ml víz
- csipet só
Elkészítés:
A zabpelyhet pici sóval és a kókuszreszelékkel egy éjszakára beáztatom. Másnap botmixerrel vagy turmixgépben darálom, legalább 2 percen keresztül, hogy minél homogénebb legyen. Sűrű lyukú szűrőn átszűröm, forró vízzel kiöblített üvegbe töltöm, és hűtőbe teszem.
Kesu-szezám tejszín
Hozzávalók kb 2 dl-hez:
- 40 g kesudió
- 30 g szezámmag (érzékenység esetén helyette pl napraforgómag, vagy napraforgó-kókusz keverék)
- 210 ml víz
- csipet só
- 1 kk alma- vagy citruspektin (elhagyható)
Elkészítés:
A kesudiót és a szezámmagot átmosom, és pici sóval egy éjszakára beáztatom. Másnap botmixerrel vagy turmixgépben darálom, legalább 2 percen keresztül, hogy minél homogénebb legyen. Sűrű lyukú szűrőn átszűröm, és átpasszírozom. Ha teszek hozzá sűrítő pektint, akkor azt kimérem egy keverőedénybe, és apránként hozzákeverem a tejszínt, hogy csomómentesre lehessen keverni. Végül forró vízzel kiöblített üvegbe töltöm, és hűtőbe teszem.