fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Tudástár
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • Alacsony fruktóztartalmú Alacsony hisztamintartalmú Családnak Cukormentes Egészséges ital Egyéb kategória Étrendváltó alapreceptek Gluténmentes Hozzátáplálás IR-barát Makrobiotikus Négyévszakos Szoptatás barát Tejmentes Tojásmentes Várandós barátVegán

    3 növényi tej olcsón, egyszerűen – Étrendváltó alapreceptek

    Csak egy kispolgári fazékra, botmixerre, gabonára, magokra, vízre van szükség, ha a bolti növényi tejeknél jóval olcsóbban szeretnénk házit főzni. 2 tej és 1 főzőtejszín receptemmel indul most az étrendváltó alapreceptek sorozat. 

    Ha el kell hagyni a tehéntejet, vagy ha azt kiegészítendő keresünk növényi megoldást, akkor nagyon egyszerű olcsóbban, házi vegán italt főzni. Tejkészítőre nincs szükség, se adalékokra, sámántáncra, esődobra, a lehető legegyszerűbb megoldásokat mutatom be. Rizstejhez a barnarizst ajánlom, mert kevésbé taknyosodik. Szuper alapanyag még a kókuszreszelék, a kesudió, szezámmag és zabpehely a megfelelő kombinációkkal. 

    Évek óta próbálgatom a házi növényi tejeket, és be kell, hogy valljam, nem sikerült a bolti szintet elérnem. És másnak sem, akinél már kóstoltam házi főzeményt. Mégis a házi gabonaital a jobb.

    Ahogyan a nagyok főzik, az full ipari technológia, esély sincs egy privát konyhában modellezni. Persze örökké kísérletezem, új arányokkal, csavarokkal.  Akinek sikerül a Bridge, a Biopont, vagy a DM Bio titkára rájönnie (ezek a márkák alkotják szerintem a legjobb ízű és összetételű szortimentet), arról feltétlenül számoljon be. 

    Miért éri meg mégis házit fabrikálni? 

    • Mert egy házi gabonatejet a 6-900 forintos dobozos bolti finomságoknál jóval olcsóbban ki lehet hozni.
    • Mert hulladékmentes: nem kell hetente több tetrapak dobozt a kukába dobni.
    • Mert így adalékmentes, és a tápanyag összetételén is lehet változtatni, ha pl. figyelnünk kell arra, mennyi szénhidrátot ehetünk.
    • Mert nagyon sok ételhez, italhoz lehet használni: krémlevesekhez, főzelékekhez, kásákhoz, süteményekhez is. Jóformán mindennapos termék.  
    • Mert a főzési maradéka is használható: muffinoknak, gyümölcskenyereknek, kásáknak adhat testet, így hulladékmentes a négyzeten.
    • Mert szívesebben adok a gyerekeimnek. A házi növényi tejeim nem olyan addiktívak a számukra, mint a homogén és édesebb boltiak, de azért szeretik a müzlijükben, vaníliás maci masalájukban, tejes teájukban, gyerekkávéjukban. 

    Gyömbéres vaníliás gyerekital a vírusok ellen

    Néhány éve beszereztünk egy növényi tejkészítő gépet, de nem könnyítette meg a helyzetet. A  tisztítása időigényes, és a tej minőségében sem nyújtott többet, mint egy őszinte kis fazék. Két konyhai eszköz, ami tényleg segítség: egy jó teljesítményű turmixgép, és egy sűrű lyukú szűrő. A főtt vagy áztatott gabonák pépesítése, majd átszűrése, (a sűrűbb italoknál) átpasszírozása a lényeges művelet.  

    Tapasztalatok az elmúlt évekből:

    • Rizstej alapanyagául a barnarizs jobb választás. A fehér rizstől taknyossá válik az ital. 
    • A rizstej faragatlan, keményítő ízét finomítani tudja, ha kókuszreszelékkel főzzük. 
    • Édesebb ízt ad a rizstejnek, ha picit sózzuk, és fahéjat vagy vaníliát teszünk hozzá
    • Ha sűrűbb tejet szeretnénk, akkor nem érdemes a rizs mennyiségét növelni, mert a menzás, lisztes főzelékeket idézi majd. Inkább egy kis hozzáadott kesudió vagy szezámmag tudja megoldani a helyzetet.
    • A házi növényi tejek pár napig tarthatók csak el. A főzés nélkül készült változatok főleg hamar romlanak, ezért célszerű forró vízzel előzőleg kiöblített üvegben tárolni, és amilyen gyorsan csak lehet, lehűteni. 
    • A magok közül a dió és a napraforgó nem igazán jó alapanyagok, hamar tudnak keseredni.
    • A mandulatej mandulább ízű lesz, ha áztatással készül, mint amikor főzzük. A törökmogyoró is hasonló ebből a szempontból. Ezek finom italokat adnak. 
    • A zabtej is sokkal finomabb, ha nem főzzük, csak egy éjszakán át áztatjuk. Kókusszal kiegészítve édesebb lesz és megelőzhető vele a nyúlósság.
    • A magtejek ízeit még jobban kiemeli, ha a magokat/gabonákat áztatás előtt serpenyőben, zsiradék nélkül megpirítjuk. A zabpehelynek is jót tud tenni. Néha érdemes ezt az extrát bevetni.  

    Mikortól ihatják a babák?

    Ha babának is készítjük, akkor érdemes bio alapanyagokat használni, és a natúr zab- és barnarizstej a 8-9. hónap körül már kínálható neki. Ha a barnarizs fitinsavaitól (ezek főleg a teljes értékű gabonák héjában találhatók, és gátolják a velük együtt érkező ásványi anyagok  felszívódását a szervezetben) megválnánk, akkor a főzés előtt egy éjszakán át érdemes áztatni. Majd az áztatólevet leöntve (nem kell kiönteni: viráglocsolásra szuper) új vízben megfőzni. Így valamivel több ásványi anyagot tudhatunk belőle hasznosítani.  

    A bolti tejekkel szemben előny, hogy nincsenek adalékanyagai, de rendszeresen növényi tejjel itatni a babát nem jó ötlet. Inkább az ételek ízesítésére, lágyítására érdemes használni, időnként pedig a változatosság kedvéért inni. Mindennapos kakaóra ne szoktassuk a kicsiket!

    Barnarizstej 

    Hozzávalók kb 1 literhez: 
    • 40 g barnarizs
    • 25 g kókuszreszelék
    • 1200 ml víz
    • Pici só

    Elkészítés:

    A rizst jól átmosom és pici sóval lassú lángon felteszem főni. Nagyjából 40 percig főzöm, és a  végefelé a kókuszreszeléket is hozzászórom. Botmixerrel vagy turmixgépben darálom, legalább 2 percen keresztül, hogy minél homogénebb legyen. Sűrű lyukú szűrőn átszűröm,  forró vízzel kiöblített üvegbe töltöm, és hűtőbe teszem. 

    Zabtej 

    Hozzávalók kb 1 literhez:
    • 45 g zabpehely
    • 20 g kókuszreszelék
    • 1100 ml víz
    • csipet só

    Elkészítés:

    A zabpelyhet pici sóval és a kókuszreszelékkel egy éjszakára beáztatom. Másnap botmixerrel vagy turmixgépben darálom, legalább 2 percen keresztül, hogy minél homogénebb legyen. Sűrű lyukú szűrőn átszűröm, forró vízzel kiöblített üvegbe töltöm, és hűtőbe teszem. 

    Kesu-szezám tejszín

    Hozzávalók kb 2 dl-hez: 
    • 40 g kesudió
    • 30 g szezámmag (érzékenység esetén helyette pl napraforgómag, vagy napraforgó-kókusz keverék)
    • 210 ml víz 
    • csipet só 
    • 1 kk alma- vagy citruspektin (elhagyható)

    Elkészítés:

    A kesudiót és a szezámmagot átmosom, és pici sóval egy éjszakára beáztatom. Másnap botmixerrel vagy turmixgépben darálom, legalább 2 percen keresztül, hogy minél homogénebb legyen. Sűrű lyukú szűrőn átszűröm, és átpasszírozom. Ha teszek hozzá sűrítő pektint, akkor azt kimérem egy keverőedénybe, és apránként hozzákeverem a tejszínt, hogy csomómentesre lehessen keverni. Végül forró vízzel kiöblített üvegbe töltöm, és hűtőbe teszem. 

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers