fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Tudástár
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • Egyéb kategóriaInterjú

    Az élményfürdőtől a tükörlabirintusig – hajdúszoboszlói wellness hétvége

    A több hullámos pandémia után nagyon hiányzott már egy kis  lazulás, töltődés. Hajdúszoboszlón és Debrecenben jártunk. Beszámoló. 

    Az elmúlt évek utazás deficitjében a belföldi hosszú hétvégék voltak a lélek bonbonjai. Egy kis hazai wellness, ellátással de jó lenne (hogy ne ugyanazt csináljuk, mint otthon) és a csimotáknak is értelmes program: általában ezek a fő keresési szempontok. 

    Hajdúszoboszló: rostaszínű víz és sok más

    Hajdúszoboszló  egyike azoknak a fürdővárosoknak, amelyhez csak gyerekkori emlékeim fűznek, de leginkább csak a rozsdaszínű termálvizet tudtam felidézni. Jó volna  újra megnézni. 

    Azóta rengeteg minden történt. Óriási strand és több emeletes élményfürdő épült, és a 22 kilométerre fekvő Debrecen is átesett néhány ráncfelvarráson. Így az Alföldnek ezt a komplex pakkját választottuk egy gyerekes hosszú hétvégére. Tavaly a szintén közeli Hortobágyi Nemzeti Parkig jutottunk egy másik belföldi bóklászáson. Egy bónusz napot az is megér, aki úgy tervez az idővel, és nemcsak a Kajla pecsét miatt. 

    Hazánk legnagyobb termálvizű fürdő városának szuperképessége egy  fürdőbirodalom. Az Aquaparkból, a strandból és a 2010-ben megnyitott három szintes Aqua-Palace Élményfürdőből álló komplexum egy területen vehető birtokba. A külső, részben  parkosított placcon a  jellegzetes, Betadine-ra emlékeztető szagú, jódot és brómot tartalmazó vöröses vizű termálmedencéken kívül több úszómedence is található. Melegebb vizű is van, ami hűvös napokon áldás. Van hullámfürdő és kevert vizű gyermekmedence is. Egy szakaszon pálmafákkal és homokos parttal idézik a tengerpart-hangulatot. 

    A sportcentrumban strandröplabdázni, streetballozni és teniszezni is lehet, vagy lazításképp a strand területéhez tartozó tóban halakat nézegetni és a tanösvényen olvasni például az iszap felhasználásáról és érdekességekről.  A szabadtéri 30 hektárhoz tartozik egy nagy csúszdapark is, ahova viszont külön belépőt kell venni. 

    Fedett élményfürdő: a kisebbek számára is izgalmas

    A strandról külső úton és belső folyosókon is elérhető  fedett élményfürdő, az Aqua-Palace a kisebb gyerekek számára izgalmasabb. Két hosszabb, kanyargó csőcsúszda és egy rövidebb, széles csúszda ott is van. Fentebb belső játszóház, és az átlagosnál jóval kiterjedtebb babamedence. Kétévesünknek végül a lenti, mélyebb vízű medencék jobban bejöttek, ezért kicsit megveregettük a vállunkat, hogy nem felejtettük otthon az úszógumit. Barlangfürdőt, hangulati elemeiben megidézett római fürdőt, és tévével felszerelt termálvizet is találunk odabent, ahol stresszoldásképp természetfilmek mennek reggeltől estig. Ide 12 éves kor fölött csobbanhat be az ifjúság. 

    Nehéz volt elképzelni, hogy ez az óriási placc is meg tud telni, de meg tud: sokan látogatják. Néha sorbanállás van a csúszdánál, néha sűrűség van az élmény és a termál medencében. 

    Orvosi wellness az ingerterápiától a mofettáig

    Az  épületből folyosókon át vissza lehet sétálni a strandhoz tartozó medical wellness részleghez, ahol a kiegészítő jeggyel igénybe vehető szaunák, és a beutalással, bejelentkezéssel működő kezelők találhatók. Az iszapkezelések, masszázsok, súlyfürdők, tangentoros kezelések (víz alatti sugármasszázs, ami rezgésbe hozza a lágy szöveteket, serkenti a vér és a nyirokkeringést, fokozza az anyagcserét) kevésbé ismert, hogy mofetta is igénybe vehető orvosi javaslatra. Ez széndioxid gyógygáz kezelés, amelynek során a gáz a bőrön átdiffundálva értágítúlag hat a perifériás keringésre. 

    Az étkezési lehetőség a külső részen a szokásos strandételeket – lángos és barátai -, és a tóparti strandbüfék jellemző kínálatát jelenti.  A főépületben, a bejárathoz közel találjuk a menzát főként rántott, olajban sült ételekkel. 

    A hotel  

    A környékbeli szállodák közül a Hunguest Hotel Aqua-Solt választottuk, amelynek egyik ütőkártyája, hogy belső folyosóval összeköttetésben áll az Aqua-Palace-szal, és a szálloda vendégei automatikusan látogathatják a fürdőt. Ez benne van a szobaárban.  Nagyon kényelmes volt, hogy reggeli után fürdőköpenyben át lehet sétálni, majd a délutáni altatásra vissza a szobába. Aki korán érkezik, a külső strandon lazíthat – vagy ahogy mi is tettük, gyermekével gyakorolhatja a nemrég tanult kar és lábtempókat – mert a fedett élményfürdő 10 órakor nyit.

    Addig azonban a hotel saját wellness részlegébe is érdemes betérni: nagyon békés hely. Jakuzzi, hideg kamra, szauna és gőzkamra található ott, illetve egy tibeti hangtálas, pici szoba. A gyerekeim kedvence lett, a három hangtálon hangfürdővel indítottuk a napot. Nem jellemző rájuk, hogy csendben elmélkednének, de itt a hely szelleme pár percre lelassította és csendesítette őket. A hivatalos játszószoba egy kisebb sarok a hallban, ahol babakonyha, plüss figurák, rajzeszközök, építő játékok vannak.

    A felnőtt regenerálódások helyszíne a recepcióhoz közeli szaunán kívül az emeleti Aqua-Elixir-Spa masszázsokkal és tematikus testkezelésekkel. Sajnos ezekre most nem maradt időnk. A hotel igazgató helyettesét, Varga Gyulát kérdezve, a szálló vendégköre a magyarokon kívül főleg román, lengyel látogatókból áll, és leginkább a hosszú hétvégék, ünnepnapok körüli napok a zsúfoltabb időszakok. 

    Étterem büfé asztallal és több helyi termékkel

    Az étterem kínálatával félpanziós ellátásban ismerkedtünk. A reggeli és vacsora svédasztalos, és bőséges. A szállodalánc részben helyi termékeket használ, és ahogyan az igazhatóhelyettes elmondta, a beszerzéssel és az elosztással a  Mészáros Kereskedőház  foglalkozik. A régióbeli partnerek közé tartozik például a sárrérudvari Hajnal Hústanya és Tejmalom, és a szintén kézműves tiszalöki Ízek Menedéke sajtmanufaktúra. 

    Nálunk a húsos fogások jó sok zöldkörettel, salátával mennek leginkább, és mindig tudtunk válogatni.  A gyerekeink nyitottak, kóstolgatós, degusztációs arcok, így a hétvége után több kedvencet is fel tudtak sorolni: a báránysültet, a csirkecombot bármilyen formában, a sült lazacot,  paprikakrémet, és egyéb mártogatósokat, fetás salátákat, kézműves sajtokat, szalámikat, ecetes, savanyított zöldségeket, és persze a tejberizst csokiöntettel, és amerikai palacsintát. És amibe itt szerettek meg, és örömömre otthon is kérik: az a bio céklalé. 

    Az ételek mellett feltüntetik, milyen allergéneket nem tartalmaznak.  Nekem a glutén- és tejmentesség sajnos alapbeállításom, de amikor szóltam róla, reggelihez kaptam külön mentes kenyeret, és növényi tejet is. Egyik este egy finom különdesszertet is készítettek: mandulatejes madártejet. Ezért is érdemes szólni a speciális igényekről. 

    A pürés babák számára üveges bébiételeket tartanak, és kérés szerint melegítenek. BLW-s apróságoknak is lehet válogatni, párolt zöldségek jellemzően vannak, a húsok pedig puhák, jól kezelhetők. A reggeli kínálatban friss gyümölcsök, kézműves sajtok és pékáruk is vannak, és a felvágottas tálaknál feltüntetik, melyik húskészítmény adalékmentes. 

    Amikor körülnéztem a svédasztalon, a salátákon kívül egyedül vegán főfogásokat nem láttam. Kiderült, ezt is kérésre készítenek a szakácsok, ha a vendég előre szól. Varga Gyula szerint egyre növekszik az igény a húsmentes ételekre is. A ‘The Vegetarian Butcher” termékeit használva szoktak vegán hamburgert, gyrost, szabolcsi töltöttkáposztát, és brassóit is készíteni. 

    A szálloda minden szobájához tartozik terasz, ahol például olvasgattunk (négycsillagos luxus olvasni) a kisebbek délutáni alvása alatt. Akik kicsit bensőségesebben mulatoznának, a szállodalánchoz tartozik egy kisebb szoboszlói hotel is, a szintén gyerekbarát  Apollo. Ötvenöt lakóegységgel rendelkezik: a kétágyas szobáktól kezdve a négyfős apartmanokon át a luxi lakosztályig. A méreteknek megfelelően a hotelnek saját kis wellness részlege van. 

    A város nem tartozik a nevezetességei miatt izgalmas helyek közé, inkább korzózni és játszóterezni lehet itt (meg alkudozni a gyerekekkel, hogy mit nem szeretnénk megvenni a bódék erdejében). Időnként jazz fesztivál, zenei programok és kitelepülések szerveződnek. 

    A környéken Debrecent érdemes családostul útba ejteni. 

    Debrecen zölden és színesen

    A belvárostól alig tízpercnyi távolságra a Nagyerdei park ősfái közt, a Békás-tó közelében dizájnos játszóteret alakítottak ki. A béka-házban, a ponty-kötélpályán, az alpesi csúszdán, és egy kalózhajón égethetnek több ezer kalóriát a nagyobb gyerekek, a kicsik pedig a hintákon, és a kis várt bejárva.  A parkban van kondi pálya, petanque-pálya, óriás sakktábla, és kanyargós sétautak baba altatáshoz.  Az erdő területén áll a víztorony és a közelben van az Aquaticum Mediterrán Élményfürdő. 

    Iskolás gyerekekkel jó móka az Agora Élményközpont a Debreceni Egyetem területén. A jegy árában benne van a botanikus kertbe szóló belépő is. A benti kiállítás érdekessé tesz és szemléletesen bemutat egy sor olyan jelenséget, mint például azt, hogy miért és hogyan süllyednek el a hajók a Bermuda-háromszögben, mi az a Foucault-inga, vagy hogyan működik a centrifugális erő. Lehet autóversenyzőt játszani, sínen biciklizni, a tükör labirintusban utat keresni, és megfejteni – akinek sikerül – az ördöglakat rejtélyét.

    A kisebbek kipróbálhatják, milyen robothangot generál nekik a gép, vagy hogy tudnak-e olyan gyorsan futni, mint egy házi malac. Naponta többször előadásokat is tartanak, például csillagászati témákban, vagy az iskolásoknak is érdekes fizikai kísérleteket. Ha a szükség a mosdóba visz, a falon egy szuper periódusos rendszer van a csempékre festve. 

    Ahova nem időhiányban jutottunk most el, mert oda-vissza 1-1 óra: a Zsuzsi kisvasút. Ez a Kárpát-medence legrégebbi kisvasútja, ami Debrecen-Fateleptől Hármashegyaljáig szállítja az aprónépet. És híres még a Kerekerdő élménypark, ami szintén egy több órás program.

    Még egy közelebbi kör a Hortobágyon

    A közelben a Hortobágyi Nemzeti Park még klassz, családos látogatnivaló, ahol tavaly jártunk. Többféle bejárásra, túrára lehet indulni, például a Szálkahalmi tanösvényre, az Egyek-pusztakócsi mocsarak bemutató területére, vagy a halastavi tanösvényre. Ez utóbbi egy nagyjából 20 perces kisvonatos kirándulás. A végállomáshoz közel egy kilátó áll, ahol madárlesre lehet felkaptatni: kisgyerekeknek is érdekes program. A Tisza-tavi Vízi Sétány, a a Tiszakürti Arborétum, és a Cégénydányái kastélypark is a közelben van. A hortobágyi  vadaspark is látogatható –  a nemzeti park buszjáratával. Sajnos a honlap nem informatív, nehezen találhatók meg a programok: inkább a helyszínen lehet kérdezősködni (tavaly a csárda épületében volt a tourinform iroda). És jó, ha kéznél van a Kajla-útlevél.

    A beszámoló a Hunguest Hotels együttműködésével született.

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers