Sosem felejtem el az elsőt. 8 éves lehettem, amikor kereszttestvéremék egy nálunk töltött ebéd közben rákérdeztek, kaphatnak-e a pirított krumplijukhoz kechupot. Fogalmam sem volt, miről beszélnek, anyám viszont értette a kérdést, és a spájz mélyéről előásott egyet. Én is kíváncsi voltam, és szó bennakad, hang fennakad, mámorító volt. Nem érettem, hogy titkolhatták el előlem ennyi éven át ezt a csodát. Kechupot valószínűleg muszáj adni minden gyereknek, de akkor tegyük azt ártalmatlanná.
Komolyan függő voltam egy időben. Kechupot egyszerűen mindenhez nagy mennyiségben kellett adagolnom, a hideg és melegszendvicstől, a virslin át akkori világképemben létező összes húsig. A csipszhez is rendszeresen nyomtam mártogatósként, még a paradicsomos tészta olvasztott sajtrétegére is ráküldtem (tudom, fújj!). Tinédzser koromra sikerült lejönnöm róla. Azóta a környezetemben élő gyerekek paradicsomszósz-addikcióját látva kapott el leginkább a kísérletezési vágy.
Hozzávalók:
1,5 kg paradicsom (ha télen állunk neki, amikor 800 forint és ízetlen a paradicsom, de nyáron valamelyik felmenőnk befőzött natúr paradicsomot, akkor hurrá, 1 üveggel bontsunk fel!)
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 fél zeller (kb 25-30 dkg)
- 1 szál sárgarépa (kb 15 dkg)
- 2 db édes alma
- fűszerek: szegfűszeg, fahéj, gyömbérpor ízlés szerint
Elkészítés:
A hagyományokhoz képest a zöldségek összerottyantása helyett a sütőben sütés híve vagyok, mert úgy a kechup édesebb lesz, az íze koncentráltabb, és megállja a helyét cukor nélkül is a házi kechupok sorában.
A sütőt 170 Celsius fokra melegítem. Két tepsit készítek elő.
A paradicsomokat megmosom, kicsumázom, a nagyobbakat negyedekre, a kisebbeket félbe vágom. A hagyma és fokhagyma héját lehántom, a hagymát félbevágom, majd karikázom. Az almát megmosom, csutkáját kivágom, az almát negyedekre vágom. A zellert és répát megtisztítom, és lapos hasábokra vágom.
Az egyik tepsiben a paradicsomot rendezgetem el, közéjük random szórva a fokhagymát, és hagymát domború felükkel felfelé, hogy a szélei ne pörkölődjenek meg. Kis olivaolajjal meglocsolom. A másik tepsi az almáé, zelleré, és répáé.
Elsőként a paradicsomokat teszem be sülni, 10 perc múlva a másik tepsit is utánaküldöm, és további fél óráig sütöm. Ha minden zöldség megpuhult, összeöntöm őket egy hőálló keverőedényben, és rájuk szórom a fűszereket. A paradicsom jó eséllyel enged egy kis levet, az elég ahhoz, hogy pürésíteni tudjam a zölségeket.
A szószt újramelegítem, kifőzött, vagy mikróban sterilizált és cseppmentesre szárírott üvegekbe töltöm forrón, és egy kis darab celofánnal az üveg száján lezárom. Az üvegeket 5 percre a tetejükre fordítom, mielőtt eltenném.