fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • Egyéb kategória

    Cukormentes házi ketchup

    Sosem felejtem el az elsőt. 8 éves lehettem, amikor kereszttestvéremék egy nálunk töltött ebéd közben rákérdeztek, kaphatnak-e a pirított krumplijukhoz kechupot. Fogalmam sem volt, miről beszélnek, anyám viszont értette a kérdést, és a spájz mélyéről előásott egyet. Én is kíváncsi voltam, és szó bennakad, hang fennakad, mámorító volt. Nem érettem, hogy titkolhatták el előlem ennyi éven át ezt a csodát. Kechupot valószínűleg muszáj adni minden gyereknek, de akkor tegyük azt ártalmatlanná.

    hazikechup2_fin.jpg

    Komolyan függő voltam egy időben. Kechupot egyszerűen mindenhez nagy mennyiségben kellett adagolnom, a hideg és melegszendvicstől, a virslin át akkori világképemben létező összes húsig. A csipszhez is rendszeresen nyomtam mártogatósként, még a paradicsomos tészta olvasztott sajtrétegére is ráküldtem (tudom, fújj!). Tinédzser koromra sikerült lejönnöm róla. Azóta a környezetemben élő gyerekek paradicsomszósz-addikcióját látva kapott el leginkább a kísérletezési vágy.

    Hozzávalók:

    1,5 kg paradicsom (ha télen állunk neki, amikor 800 forint és ízetlen a paradicsom, de nyáron valamelyik felmenőnk befőzött natúr paradicsomot, akkor hurrá, 1 üveggel bontsunk fel!)

    • 2 nagy fej vöröshagyma
    • 2 gerezd fokhagyma
    • 1 fél zeller (kb 25-30 dkg)
    • 1 szál sárgarépa (kb 15 dkg)
    • 2 db édes alma
    • fűszerek: szegfűszeg, fahéj, gyömbérpor ízlés szerint

    Elkészítés: 

    A hagyományokhoz képest a zöldségek összerottyantása helyett a sütőben sütés híve vagyok, mert úgy a kechup édesebb lesz, az íze koncentráltabb, és megállja a helyét cukor nélkül is a házi kechupok sorában.

    A sütőt 170 Celsius fokra melegítem. Két tepsit készítek elő.

    A paradicsomokat megmosom, kicsumázom, a nagyobbakat negyedekre, a kisebbeket félbe vágom. A hagyma és fokhagyma héját lehántom, a hagymát félbevágom, majd karikázom. Az almát megmosom, csutkáját kivágom, az almát negyedekre vágom. A zellert és répát megtisztítom, és lapos hasábokra vágom.

    Az egyik tepsiben a paradicsomot rendezgetem el, közéjük random szórva a fokhagymát, és  hagymát domború felükkel felfelé, hogy a szélei ne pörkölődjenek meg. Kis olivaolajjal meglocsolom. A másik tepsi az almáé, zelleré, és répáé.

    Elsőként a paradicsomokat teszem be sülni, 10 perc múlva a másik tepsit is utánaküldöm, és további fél óráig sütöm. Ha minden zöldség megpuhult, összeöntöm őket egy hőálló keverőedényben, és rájuk szórom a fűszereket. A paradicsom jó eséllyel enged egy kis levet, az elég ahhoz, hogy pürésíteni tudjam a zölségeket.

    A szószt újramelegítem, kifőzött, vagy mikróban sterilizált és cseppmentesre szárírott üvegekbe töltöm forrón, és egy kis darab celofánnal az üveg száján lezárom. Az üvegeket 5 percre a tetejükre fordítom, mielőtt eltenném.

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers